Citrónový cheesecake

lostris151 - bez fotkylostris151, 15. apríla 2011

Takže tento recept som skúsila len nedávno a po dlhom hľadaní sa mi konečne podarilo nájsť taký ten pravý cheesecake a je skutočne výborný. Originálne je z jedného českého časopisu, ale ja som robila už sesternicou odskúšanú verziu :)

Suroviny

Korpus:
350 g
190 g
1 čajová lyžička
PLNKA:
250 g
200 g
1 ks
1 balenie
Na povrch:
2 kelínky
2 balenia

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušienky rozmrvíme v mixéri a roztopíme maslo. Rozmrvené sušienky a maslo zmiešame a potom pridáme škoricu. Hmota musí byť vláčna a keď ju stlačíte tak by mala držať spolu. Vzniknutú hmotu dobre povtláčame do okrúhlej tortovej formy. Ja som to vytlačila do takej menšej vaničky. Korpus dáme do chladničky na cca 15 min.

  2. 2

    Spravíme si plnku. Lučinu, tvaroh, a salko dobre vymiešame. Odporúčam miešať vo vysokej mise lebo to trochu špliecha. Keď sa to všetko spojí tak pridáme 6-7 polievkových lyžíc čerstvej citrónovej šťavy. Neviem presne koľko, ale ja som dala tak, aby to trochu bolo cítiť, že je to citrónové, ale aby to nebolo moc kyslé.

  3. 3

    Plnku vylejeme na korpus a dáme späť do chladničky a necháme dobre stuhnút. Koláč môžete podávať už v tejto fáze, ale ja som ešte urobila aj ďalší krok.

  4. 4

    Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a keď je koláč stuhnutý tak to vylejeme na vrch a dáme priecť na približne 5-10 min do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Malo by to trochu zozlatnuť, ale mne to nezozlatlo a vôbec to nevadí.

  5. 5

    Koláč vyberieme z rúry a necháme poriadne vychladnúť. Môžeme navrch postrúhať citrónovú kôru na ozdobu.

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
naozaj je pravy? tak to sa tesim.minule som robila jeden z takeho slovenskeho casopisu a teda od Cheesecaku naozaj daleko,len obrazok bol pekny. A ty nejaku fotku nemas?Ale,isto vyskusam.dakujem
Páči sa mi to, aj ten doplnený vrch, len Salko-iste sa myslí sladené, by som ja dala nesladené, len neviem, či by to potom nebolo trochu riedke.
@lostris 151 prosím ťa,daj mi vedieť,prečo mi náplň nestuhla.Robila som presne podľa receptu a nakoniec sme ju jedli lyžičkou.Prosím ťa,doplň aj veľkosť tortovej formy,pretože do 24cm je tých sušienok hrozne veľa.Ďakujem
takze na vareche som tie recepty nehladala lebo som to tu objavila len nedavno a v podstate som sem ten recept supla hned, ale uz som pozerala a isto sa inspirujem :) ten pravy americky kolac jasne ako ja som to v amerike jedla a zboznujem to len ide o to ze keby som mala tu davat bud mascarpone tak sa ten kolac predrazi a bohuzial u nas philadelphiu nezozeniem takze bohuzial treba riesit napodobeniny ale tiez nemam moc rada ked je tam cislo tvaroh a este k tomu napr hrudkovany a volaju to cheesecake..
co sa tyka foto uz ju mam len ju sem dat :) a salkom ano mysli sa sladke kondenzovane mlieko, keby bolo nesladene tak potom ten kolac nebude vobec sladky lebo tam uz nejde cukor...
A udaje o forme este doplnim ale neviem preco to nestuhlo, ja som ho robila uz 3x a vzdy stuhlo len som to tak piekla ze ked som uz videla na smotane ze trochu klesa tak az potom som to vybrala a nechala min hodinu v chladnicke.
originalne ano ma sa piect asi 5 min, moja sesternica to tak aj piekla no neviem na akej rure a ze jej to zozlatlo..ja to peciem tak asi 15 min, kym nevidim ze mi ta smotana trochu zosadne, zalezi to na rure.. ja to robim na horkovzdusnej.
inak tento kolac som preto napisala ze pravy :) lebo mi chuti ako jeden cheesecake, ktory som jedla v NY na Brodway, a tento v tomot su mozno nejake nahrady ale chutiii definitivne rovnako... :)
@ursula4 neviem preco to nestuhlo? ktoru verziu si skusala? ja vzdy tu pecenu so smotanou na vrchu,mozno ak si skusala tu nepecenu tak vtedy to nestuhne tu nemam overenu. a formu som dala asi cca priemer 30 centi to moze byt..
tak som ho spravil na tohtorocne Vianoce a bol vyborny ;)... vsetko stuhlo perfektne ako malo, chutovo nemal chybu... moj prvy cheescake, isto ale poskusam aj ine recepty... stastne a vesele :)
@domci4 ja si myslím, že by si to mala chvíľu piecť, aspon takých 10-15 minút, a potom nebudeš musieť mať obavy, či Ti to stuhne, Myslím si, že za surova to moc nestuhne, keďže salko nie je až tak husté a ani tam nejde žiadny stužovač.

Pridaj komentár k receptu: