Citrónové a škoricové sušienky

danda3 - fotkadanda3, 16. októbra 2018
Citrónové a škoricové sušienky
Foto: danda3

Po dlhšej dobe pridávam recept na výborné, nezlepované krehké pečivo, vhodné aj ku káve aj k čaju alebo len tak.

15 minút
príprava
8 minút
na 160 °C

Suroviny

Citrónové:
240 g
200 g
200 g
100 - 150 g
1 ks
1/2 bal.
1 ks (šťava aj kôra)
1 - 2 PL
Škoricové:
240 g
200 g
200 g
150 g
2 PL
1 ks
1/2 bal
1 - 2 KL
1 - 2 PL

Online leták

Postup

  1. 1

    Suroviny na jednotlivé sušienky zmiešame, podľa potreby pridávame jogurt, tej citrónovej šťavy môže byť viac, budú fajn kyselkavé. Múka môže byť aj hladká špaldová. Necháme cca 2 hodiny odpočinúť. Vyvaľkáme na cca 5 mm, nebudú sa zlepovať, tým pádom môžu byť hrubšie, tenké sú veľmi krehké.

    Citrónové a škoricové sušienky - obrázok 1
  2. 2

    Vykrajujeme ľubovoľné tvary, keďže je jeseň, skúsila som aktuálnu formičku. Dáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme na 160 °C na ventilátore cca 8 minút, treba odsledovať, aby nestmavli.

    Citrónové a škoricové sušienky - obrázok 2
  3. 3

    Po vytiahnutí z rúry ich ešte necháme na plechu, pretože by sa polámali, sú veľmi krehké.

    Citrónové a škoricové sušienky - obrázok 3

Diskusia k receptu

evusik
krásne, určite vyskúšam lebo mi sme keksíkový :) ale aj tá jesenná formička je krásna, takú ešte nemám
2x haji a danda3
haji
Moje nervy, vyvalované... a jak krásné sušenky! Tyjo, kouzelné formičky, a to přesné upečení, aby zůstala původní barva. Jejda, ty jsi šikulka!! @Danda3 stejně bych nemohla upéct, bo by padly ještě ten sám den za vlast. Překrásná fota. O techto sušenkách se mi bude zdát.
1x danda3
luwinka
Pekné sušienky aj vykrajovačky - formičky. Také nemám musím pozrieť v obchode.
1x danda3
cesminaz
Krásne,škoda aj jest :-) Robievam tiež kombinaciu škrob+múka a sú fakt krehučké.Tvoje musia byt fantastické chutovo :-)
kucharka
Vyzeraju krasne. Kolko plechov ti, prosim, vyslo z tejto davky? Dakujem za odpoved.
1x danda3
danda3
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre. Potešili. Tieto sušienky pečiem cca od marca do práce, dávame ich zákázníkom ku káve. Vždy sa snažím urobiť ich témaricky podľa ročných období . Najskôr som ich vykrajovala rôznymi formičkami, potom ma napadlo skúsiť to s formičkami, ktoré mám kúpené na vykrajovanie marcipánu, a ktoré som temer nepoużívala. Ide to oveľa rýchlejšie, pretože to cesto vyklopím rovno na plech. Síce niekedy ostanú na doske a musím ich podobrať a tak dať na plech. Tie oranžové sú priamo na vykrajovanie cesta, biele na marcipán. Kúpila som ich v domácich potrebách alebo u Číňanov. Teraz som piekla dve dávky citrónových a jednu škoricových, takže si len môžem tipnúť, koľko plechov je z jednej dávky. Záleží aj na hrúbke vykrajovaného cesta, ale asi tri.


siisa
Vyzerajú super. Mohla by som namiesto toho škrobu dať špaldovú múku ?
1x danda3
bubaya
Super recept, krásne fotky, gratulujem. Kamarátka pečie pre celiatikov na Vianoce, tie múky sú samý škrob, a koláčiky sú vynikajúce, krehučké a chrumkavé. Tieto budú tiež, ukladám recept, napečiem. Aj zlepované z nich urobím.
1x danda3
orchidea
Darinka, tie sušienky vyzerajú výborné, recept si ukladám a určite vyskúšam.
1x danda3
miluska79
Naozaj su super, odskusane skoricove, jemne, rozpustaju sa v ustach. Nenarocna rychla priprava, este skusime citronove, ale skoricove su 1*
danda3
@Kucharka (17.10.2018 21:21)

Ahoj, tento týždeň som piekla opäť a tak Tí môžem napísať, že na jednu dávku potrebuješ 4 plechy.
rabona
Ahoj, chcem sa spytat ako dlho vydrzia taketo kolaciky chutne? Respektive kedy ich treba piect ak by som ich chcela na vianocne sviatky? Ako je najlepsie ich skladovat? Dakujem. :)
1x 45678
jack
Jedným slovom-prekráásne.Hneď na prvý pohľad ma upútali.A musím pochváliť aj peknú misku v ktorej si ich fotila.Aj tá ma upútala ;-)
danda3
@Rabona (3.11.2018 14:49)

Ahoj, sú trvanlivé, vydržia, kým sa nezjedia. Mám ich v krabičke hore na linke.
danda3
@Staja (24.11.2018 15:31)

Super, že si vyskúšala, krásne formičky.
danda3
@Jack (24.11.2018 16:04)

Ďakujem Ti, misky som dostala od brata, sú na olivy, ale poslúžili svojmu účelu. Ešte je k nim košík.
pilippon
ahoj, nozem sa opytat aku konzistenciu ma mat cesto? ja som mala take prijemne makke, aj ked som ho na druhy den vytiahla z chladnicky. vyborne sa s nim robilo, ale ako sa upiekli tak mi vzorka zo susienok zmizla. mam rovnake formicky ako Ty, tak neviem kde sa stala chyba. napadá mi len riedke cesto?
danda3
@pilippon (2.12.2019 17:20)

Ahoj, pravdepodobne bolo riedke cesto, podľa potreby treba dať múku, nemá byť ani riedke ani husté, to by sa zle vaľkalo. Každá múka je iná.
kucharecka33
Skúsila som takéto veľkonočné 😊 Úžasná chuť a fakt brutálne krehké. Na mňa až veľmi, treba byť opatrný aj pri vyberaní z plechu aby sa nepolámali. Nabudúce navaľkám trochu hrubšie aby som tomu predišla. Chuť je parádna. Hlavne tie citrónové 🥰


1x danda3
danda3
@kucharecka33 (16.4.2022 21:15)

Ahoj, som rada, že si vyskúšala, krásne formičky. Akurát ich mám zamiesené a idem piecť na oslavu, uvidím, akú formičku použijem.
janger
Aj tieto tvoje keksiky su nadherne. Aj tento recept si odkladam.
1x danda3