Citrónové a škoricové sušienky

danda3 - fotkadanda3, 16. októbra 2018
Citrónové a škoricové sušienky
Foto: danda3

Po dlhšej dobe pridávam recept na výborné, nezlepované krehké pečivo, vhodné aj ku káve aj k čaju alebo len tak.

15 minút
príprava
8 minút
na 160 °C

Suroviny

Citrónové:
240 g
200 g
200 g
100 - 150 g
1 ks
1/2 bal.
1 ks (šťava aj kôra)
1 - 2 PL
Škoricové:
240 g
200 g
200 g
150 g
2 PL
1 ks
1/2 bal
1 - 2 KL
1 - 2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny na jednotlivé sušienky zmiešame, podľa potreby pridávame jogurt, tej citrónovej šťavy môže byť viac, budú fajn kyselkavé. Múka môže byť aj hladká špaldová. Necháme cca 2 hodiny odpočinúť. Vyvaľkáme na cca 5 mm, nebudú sa zlepovať, tým pádom môžu byť hrubšie, tenké sú veľmi krehké.

    Citrónové a škoricové sušienky - obrázok 1
  2. 2

    Vykrajujeme ľubovoľné tvary, keďže je jeseň, skúsila som aktuálnu formičku. Dáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme na 160 °C na ventilátore cca 8 minút, treba odsledovať, aby nestmavli.

    Citrónové a škoricové sušienky - obrázok 2
  3. 3

    Po vytiahnutí z rúry ich ešte necháme na plechu, pretože by sa polámali, sú veľmi krehké.

    Citrónové a škoricové sušienky - obrázok 3

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
Moje nervy, vyvalované... a jak krásné sušenky! Tyjo, kouzelné formičky, a to přesné upečení, aby zůstala původní barva. Jejda, ty jsi šikulka!! @Danda3 stejně bych nemohla upéct, bo by padly ještě ten sám den za vlast. Překrásná fota. O techto sušenkách se mi bude zdát.
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre. Potešili. Tieto sušienky pečiem cca od marca do práce, dávame ich zákázníkom ku káve. Vždy sa snažím urobiť ich témaricky podľa ročných období . Najskôr som ich vykrajovala rôznymi formičkami, potom ma napadlo skúsiť to s formičkami, ktoré mám kúpené na vykrajovanie marcipánu, a ktoré som temer nepoużívala. Ide to oveľa rýchlejšie, pretože to cesto vyklopím rovno na plech. Síce niekedy ostanú na doske a musím ich podobrať a tak dať na plech. Tie oranžové sú priamo na vykrajovanie cesta, biele na marcipán. Kúpila som ich v domácich potrebách alebo u Číňanov. Teraz som piekla dve dávky citrónových a jednu škoricových, takže si len môžem tipnúť, koľko plechov je z jednej dávky. Záleží aj na hrúbke vykrajovaného cesta, ale asi tri.


Super recept, krásne fotky, gratulujem. Kamarátka pečie pre celiatikov na Vianoce, tie múky sú samý škrob, a koláčiky sú vynikajúce, krehučké a chrumkavé. Tieto budú tiež, ukladám recept, napečiem. Aj zlepované z nich urobím.
Ahoj, chcem sa spytat ako dlho vydrzia taketo kolaciky chutne? Respektive kedy ich treba piect ak by som ich chcela na vianocne sviatky? Ako je najlepsie ich skladovat? Dakujem. :)
ahoj, nozem sa opytat aku konzistenciu ma mat cesto? ja som mala take prijemne makke, aj ked som ho na druhy den vytiahla z chladnicky. vyborne sa s nim robilo, ale ako sa upiekli tak mi vzorka zo susienok zmizla. mam rovnake formicky ako Ty, tak neviem kde sa stala chyba. napadá mi len riedke cesto?

Pridaj komentár k receptu: