Foto: tatranka
Rada by som ponúkla uskladnenie a úpravu citrónovej kôry aj šťavy,aby ste ju mali kedy-koľvek po ruke.Nič moc,ale poteší.Vidím v tom veľkú výhodu pri Zobraziť celý popisRada by som ponúkla uskladnenie a úpravu citrónovej kôry aj šťavy,aby ste ju mali kedy-koľvek po ruke.Nič moc,ale poteší.Vidím v tom veľkú výhodu pri varení aj pečení. Takže som si myslela,že určite hoci nie varené,ale gazdinkám príde rada vhod.
príprava
Postup
-
1
Ďalšie pomôcky: vrecká na mrazenie vody, tenký rukávnik na tlačienku , špáradlá. Umyté,vydrhnuté citróny poutierať do sucha. /Nakupujem väčšie množstvo,keď sú lacnejšie./Slúžia mi potom prísady až do leta.
-
2
Kožu z citróna nastrúham na drobnom strúhadle.
-
3
Tá vôňa v kuchyni po nastrúhaní je ohromná.
-
4
Príde na rad úzky mikroténový sáček,ktorý dostať v papiernictve,na tlačienky.Ja ho používam aj na plnky.A začínam ho plniť.Dávam vždy po dve lyžice.No to je podľa vlastného uváženia.Táto dávka sa mi osvedčila.
-
5
Po dvoch lyžiciach sáček uzavriem špáradlom.No urobím si medzierku ďaľším špáradlom,aby som pri odstrihnutí potrebného sáčku mala ďaľší uzavretý.Takto pokračujem do naplnenia.
-
6
Naplnený sáček.
-
7
Dávam ho zamraziť a pri potrebe,si vždy sáček odstrihnem.Je to spratné,prehľadné,čerstvé a vždy po ruke.
-
8
Po nastrúhaní kôry prichádza na rad citrónová šťava.Odšťavím ju na lise pre citrusy.Takto spracuvávam aj iné citrusové plody.
-
9
Odšťavené.Tej šťavy je viac,len pri fotení som z odšťavovača druhú dávku nevliala do odmerky,ostala v odšťavovacej miske. /Ale je ju tam vidieť./
-
10
Potom šťavu ešte precedím.
-
11
Takto pripravenú šťavu nalejem do sáčkov na ľad.Zamrazím.
-
12
Je to vítaný artikel v mojej mrazničke.
A k tomu nápadu pre @januzjarku.Tu majú isť varené recepty.Už ma určite vyhrešia,že som nedisciplinovaná.No ja zase niečo po čase sem prepašujem,čo sa vám bude určite páčiť a aj sa zíde.
@jezibabka1 tebe vďaka.Cítim sa tu veľmi dobre.
Ja citrónovú kôru nemusím, ale tá šťava sa hodí.
A teraz otázka: bolo to diplomatické alebo nie?
A vitamíny sa síce zmrazia, ale pri rozmrazovaní sa poškodí ich štruktúra - napríklad v šťave - "popraskajú" sa ich bunkové steny a vitamín stratí svoju vlastnosť "pomáhať" .:)
A o citrónovej kôre v cukre.Nie takto to nespájam.Nie do všetkého sa mi hodí s cukrom.Najmä nie na mäso.No ale aj toto je dobré riešene.
ďakujeme !!!!!!!!!!!!
Keďže nemám obchod nablízku, kde by som mohla citróny hocikedy kúpiť, tak tento nápad je pre mňa za milión. Ja ho využijem vždy.
@evanaaa asi máš pravdu,že Jarou,alebo Purom umývame riad.Tak prečo nie citróny? Nikdy ma to nenapadlo.
Viac hláv - viac vie.
Pripájam sa k nápadu @evusik ,pre rubriku dobrých nápadov.Určite máte každá aspoň nejaký,ktorý by ste vedeli ponúknuť ostatným gazdinkám.
@benik ,ďakujem za prianie pre gazdinky na Slovensku z Čiech.Páči sami,že si použila superlatív,na milovanom Slovensku.
s tými vitamínmi má @sjuz pravdu, že sa mrazením naruší ich štruktúra, avšak pokiaľ používate citróny do varenia, aj tak by ste ich zničili tepelnou úpravou. Oni sa ešte "strácajú" aj na vzduchu, oxidujú, keď sa dostanú do kontaktu s kyslíkom. Napríklad taká reďkovka stratí za 5 minút po nastrúhaní asi polovicu vitamínu C.
Čo sa týka oplachovania chémie z citrusov (i iných plodov), existujú na to špeciálne prípravky. Neviem vám poradiť žiaden konkrétny, ale spomínam si, že expriateľ to kedysi doniesol domov. Namočil do vody s prípravkom ovocie a na povrchu sa vyzrážala vrstva chémie. Určite je to dostať niekde na internete, keď zistím, dám vedieť :)