Citrón, dobrá rada gazdinkám

Autor receptu: tatranka

Rada by som ponúkla uskladnenie a úpravu citrónovej kôry aj šťavy,aby ste ju mali kedy-koľvek po ruke.Nič moc,ale poteší.Vidím v tom veľkú výhodu pri varení aj pečení. Takže som si myslela,že určite hoci nie varené,ale gazdinkám príde rada vhod.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ďalšie pomôcky: vrecká na mrazenie vody, tenký rukávnik na tlačienku , špáradlá. Umyté,vydrhnuté citróny poutierať do sucha. /Nakupujem väčšie množstvo,keď sú lacnejšie./Slúžia mi potom prísady až do leta.
  2. Kožu z citróna nastrúham na drobnom strúhadle.
  3. Tá vôňa v kuchyni po nastrúhaní je ohromná.
  4. Príde na rad úzky mikroténový sáček,ktorý dostať v papiernictve,na tlačienky.Ja ho používam aj na plnky.A začínam ho plniť.Dávam vždy po dve lyžice.No to je podľa vlastného uváženia.Táto dávka sa mi osvedčila.
  5. Po dvoch lyžiciach sáček uzavriem špáradlom.No urobím si medzierku ďaľším špáradlom,aby som pri odstrihnutí potrebného sáčku mala ďaľší uzavretý.Takto pokračujem do naplnenia.
  6. Naplnený sáček.
  7. Dávam ho zamraziť a pri potrebe,si vždy sáček odstrihnem.Je to spratné,prehľadné,čerstvé a vždy po ruke.
  8. Po nastrúhaní kôry prichádza na rad citrónová šťava.Odšťavím ju na lise pre citrusy.Takto spracuvávam aj iné citrusové plody.
  9. Odšťavené.Tej šťavy je viac,len pri fotení som z odšťavovača druhú dávku nevliala do odmerky,ostala v odšťavovacej miske. /Ale je ju tam vidieť./
  10. Potom šťavu ešte precedím.
  11. Takto pripravenú šťavu nalejem do sáčkov na ľad.Zamrazím.
  12. Je to vítaný artikel v mojej mrazničke.