Citrón, dobrá rada gazdinkám
Autor receptu: tatranka
Rada by som ponúkla uskladnenie a úpravu citrónovej kôry aj šťavy,aby ste ju mali kedy-koľvek po ruke.Nič moc,ale poteší.Vidím v tom veľkú výhodu pri varení aj pečení.
Takže som si myslela,že určite hoci nie varené,ale gazdinkám príde rada vhod.
Postup
- Ďalšie pomôcky: vrecká na mrazenie vody, tenký rukávnik na tlačienku , špáradlá.
Umyté,vydrhnuté citróny poutierať do sucha. /Nakupujem väčšie množstvo,keď sú lacnejšie./Slúžia mi potom prísady až do leta.
- Kožu z citróna nastrúham na drobnom strúhadle.
- Tá vôňa v kuchyni po nastrúhaní je ohromná.
- Príde na rad úzky mikroténový sáček,ktorý dostať v papiernictve,na tlačienky.Ja ho používam aj na plnky.A začínam ho plniť.Dávam vždy po dve lyžice.No to je podľa vlastného uváženia.Táto dávka sa mi osvedčila.
- Po dvoch lyžiciach sáček uzavriem špáradlom.No urobím si medzierku ďaľším špáradlom,aby som pri odstrihnutí potrebného sáčku mala ďaľší uzavretý.Takto pokračujem do naplnenia.
- Naplnený sáček.
- Dávam ho zamraziť a pri potrebe,si vždy sáček odstrihnem.Je to spratné,prehľadné,čerstvé a vždy po ruke.
- Po nastrúhaní kôry prichádza na rad citrónová šťava.Odšťavím ju na lise pre citrusy.Takto spracuvávam aj iné citrusové plody.
- Odšťavené.Tej šťavy je viac,len pri fotení som z odšťavovača druhú dávku nevliala do odmerky,ostala v odšťavovacej miske. /Ale je ju tam vidieť./
- Potom šťavu ešte precedím.
- Takto pripravenú šťavu nalejem do sáčkov na ľad.Zamrazím.
- Je to vítaný artikel v mojej mrazničke.