Cisárske palacinky

editamarkos - fotkaeditamarkos, 27. apríla 2014

Je tomu viac rokov, čo som sledovala historickú reláciu o pôvode sladkostí ako bábovka, trhance a palacinky. Rakúsky cisár a uhorský kráľ František Jozef Zobraziť celý popisJe tomu viac rokov, čo som sledovala historickú reláciu o pôvode sladkostí ako bábovka, trhance a palacinky. Rakúsky cisár a uhorský kráľ František Jozef I. (1830-1916) ich zbožňoval. Stačila som len rýchlo napísať recept na cisárske palacinky, ktoré sa mi veľmi osvedčili.

30
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 ml
500 g
10 ks
Plnka:
500 g
50 g vopred namočené v rume
5 PL
2 ks




Postup

  1. 1

    Z múky, mlieka a vajec so štipkou soli vymiešame hladké palacinkové cesto, ktoré necháme trošku stáť, a upečieme palacinky. Už upečené necháme v teple.

  2. 2

    Plnku pripravíme tak, že vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielka. Všetky prísady okrem bielok zmiešame dokopy. Z bielkov vyšľaháme sneh a nakoniec primiešame do plnky.

  3. 3

    Palacinky naplníme tvarohovou plnkou, stočíme a uložíme na maslom vymastenú zapekaciu misu tak, aby plnka na koncoch nevytiekla. Takto uložené palacinky tiež natrieme roztopeným maslom a asi 20 minút pečieme v rúre na 180°C. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

jozka2
skoda,ze nie je foto,palacinky su urcite podla popisu chutne,ale z takeho mnozstva narobis pre celu ulicu,ja viem mnozstvo si kazdy upravi podla seba.
frezia68
Nechtiac som si urobila trhanec.Alergia na pšenicu velí nahrádzať,tak som na palacinky použila ražnú celozrnnú a výsledok ma nepotešil,lebo všetky boli potrhané.Ale som samu seba presvedčila,že je to cisársky trhanec a po dochutení aj tak chutil :-))) Lebo hlavu treba presvedčiť.Chýba mi tu fotka,ale určite boli tie tvoje chutné :-)
editamarkos
Milí varecháči, prepáčte mi, ale fotoaparát to vzdal - preto chýba fotka. Obezita a problémy s trávením (od chemoterapie) ma tiež nútia experimentovať. Naposledy som pšeničnú múku nahradila pohánkovou múkou (125g) a kukuričnou hladkou múkou (125g), 500 ml mlieka, 5 vajec a 0,5 dl slnečnicového oleja. Celozrnné múky nie sú vhodné na palacinky. Jedna moja známa mi odporúčala gaštanovú múku - ešte som ju nevyskúšala. Pomer: koľko dl mlieka, toľko vajec; múky v gramoch o polovicu menej ako mlieka v ml - pri palacinkovom ceste ma ešte nikdy nezradil. Prípadne ešte pridám na liter mlieka 1 dl oleja, na 500 ml mlieka 0,5 dl olej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia