Chutný obedový pekáčik

finczi - fotkafinczi, 4. augusta 2014
Chutný obedový pekáčik
Foto: finczi

Skôr, než si začnem robiť zásoby na zimu, musím ešte použiť to, čo je v mrazničke z minuloročného ,,škrečkovania". Použila som mrazenú tekvicu do dnešného obeda. Podobnosť s inými receptami je čisto náhodná...

2
porcie
10 minút
príprava
30+15 minút
na 230/200 °C

Suroviny

4 ks veľké
3-4 hrste (cuketa alebo patizón)
2-3 ks (podľa veľkosti)
1 ČL
2 ČL
podľa chuti
1 ks veľká
1/2 ks
 pár plátkov (alebo iný tuk)
podľa chuti na paradajky
3 PL
 postrúhaný
10-15 dkg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Postrúhala som surové zemiaky na hrubo/veľké slzičky/, pridala som vyžmýkanú, postrúhanú, rozmrazenú tekvicu a ostatné suroviny. Premiešala som a nechala som asi 10 minút odpočívať, aby napučali vločky. Zo suchých rožkov pripravených na strúhanku som vzala jeden a postrúhala som ho do masy. Vymastila som pekáčik maslom /hrubšie/ a vyliala som masu, ktorú som zarovnala. Na povrch som dala paradajku pokrájanú na kolieska a papriku na prúžky. Paradajky som posypala koreniacou soľou na paradajky /kúpené v Lidli/, ale vy to nemusíte robiť, môžete použiť napr.bazalku, alebo inú obľúbenú bylinku vhodnú na paradajky.Piekla som v plynovej rúre na spodnej mriežke pri 230 stupňoch 30 minút, potom som pekáčik vybrala, dala som pár plátkov masla a posypala som strúhaným syrom. Dopiekla som v rúre ešte 15 minút pri stiahnutom plyne na 200 stupňov. Na tanieri som posypala pažítkou z môjho balkónového pestovania /...a veľmi sa teším, že sa jej tak darí.../. Obed bol veľmi chutný, dokonca aj popoludňajší studený zvyšok - ten mi chutil hádam aj viac. V prípade, že absentuje mäsko, môžete požiť šunku, anglickú slaninku, škvarky - v tom prípade by som miesto masla použila masť. Ak to vyskúšate, prajem dobrú chuť!

    Chutný obedový pekáčik - obrázok 1
  2. 2

    Toto je koreniaca soľ, ktorú som spomenula v recepte:

    Chutný obedový pekáčik - obrázok 2
  3. 3

    Pozn.: Ospravedlňujem sa za nekvalitné foto, nevlastním fotoaparát, fotím iba mobilom

Diskusia k receptu

motyka
No keď sa varí zo surovín "co dúm dal", tak si myslím, že to môže byť celkom chutné jedlo. K tomu šalátik. Pre zmenu. Prečo nie. Robímčasto takéto rôzne recepty.
uka424
Môže to byť chutné, len nechápem, prečo teraz v auguste mrazená cukina. Upratovanie mrazničky?
adelkinka
výborný nápad na dnešný obed, recept si máličko pozmením a namiesto tekvice použijem cuketu
rea1
@ubka424 , stačí si prečítať úvod pred receptom. áno, @Finczi upratovala mrazničku. aké jednoduché.
finczi
:D áno, robím ,,čistky" v mrazničke a miesto pre čerstvý tovar.@adelinka s cuketou je to ešte chutnejšie a dávam vtedy aj cesnak.
gitka61
Dobry napad zajtra vyskusam a samozrejme pridam tie suroviny ,ktore sa najdu v chladnicke .Ci je tekvica cerstva alebo z mraznicky na tom az tak nezalezi ,ked je clovek hladny .Len nech chuti to je hlavne.Davam ti. 5*****
andiss
Mnam moze to byt chutne, ja by som si mozno vymenila za zemiak batat alebo cuketku:) inac chvalim, sikovny recept z dobrych surovin
finczi
Ďakujem za pozitívne ohlasy, potešilo...@andiss veľmi ma teší pochvala od mladej dámy, batat som ešte nerobila, ale vyskúšam-dám si poradiť.Pekný deň!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha