Slivkový koláč
Chutná a chrumkavá slivková galette
Autor receptu: razomzastolom
Výnimočný koláč z veľmi jednoduchých surovín. Okrem sliviek, ako plnku môžete použiť akékoľvek ovocie, ako napríklad
jablká alebo hrušky.* Po upečení bude koláč krehký a mimoriadne chrumkavý.
8 porcií |
30 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Príprava cesta:
Maslo nakrájať na kúsky (približne 1×1 cm) a vložiť na 30-60 minút do mrazničky. Vodu tiež ochladiť v mrazničke.
Múku, maslo z mrazničky, cukor a soľ dôkladné premiešať tyčovým mixérom na sypkú homogénnu hmotu.
Postupne pridávaním studenej vody k homogénnej hmote suchých surovín, vypracovať hrudku cesta. Cesto nemiesiť!!!
Cesto odložiť na 20-30 minút do chladničky.
- Príprava plnky:
Oddeliť kôstky od sliviek a slivky pozdĺžne nakrájať na kúsky. K slivkám pridať kryštálový a vanilkový cukor, škrob a škoricu. Dôkladne premiešať.
- Cesto rozvaľkať na kruh s priemerom 35 cm a hrúbku 3 mm. V strede rozložiť plnku zo sliviek a na vrch dať džem. Zavinúť okraje cesta tak aby priemer galette bol cca 25 cm.
Okraje cesta potrieť žĺtkom zriedeným s vodou. Piecť 25 minút na 200 °C.
- Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/d-4Rm4WnQTE