Slivkový koláč

Chutná a chrumkavá slivková galette

Autor receptu: razomzastolom

Výnimočný koláč z veľmi jednoduchých surovín. Okrem sliviek, ako plnku môžete použiť akékoľvek ovocie, ako napríklad jablká alebo hrušky.* Po upečení bude koláč krehký a mimoriadne chrumkavý.

8
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava cesta: Maslo nakrájať na kúsky (približne 1×1 cm) a vložiť na 30-60 minút do mrazničky. Vodu tiež ochladiť v mrazničke. Múku, maslo z mrazničky, cukor a soľ dôkladné premiešať tyčovým mixérom na sypkú homogénnu hmotu. Postupne pridávaním studenej vody k homogénnej hmote suchých surovín, vypracovať hrudku cesta. Cesto nemiesiť!!! Cesto odložiť na 20-30 minút do chladničky.
  2. Príprava plnky: Oddeliť kôstky od sliviek a slivky pozdĺžne nakrájať na kúsky. K slivkám pridať kryštálový a vanilkový cukor, škrob a škoricu. Dôkladne premiešať.
  3. Cesto rozvaľkať na kruh s priemerom 35 cm a hrúbku 3 mm. V strede rozložiť plnku zo sliviek a na vrch dať džem. Zavinúť okraje cesta tak aby priemer galette bol cca 25 cm. Okraje cesta potrieť žĺtkom zriedeným s vodou. Piecť 25 minút na 200 °C.
  4. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/d-4Rm4WnQTE