Chrumkavé veterníčky s orechovým praliné
mesačník Varecha, 1. novembra 2023
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
250 ml |
|
60 g |
|
štipka |
|
150 g |
|
4 ks |
|
Orechové praliné: | |
150 g |
|
150 g |
|
Okrem toho: | |
200 ml (40 %) |
|
Postup
-
1
Na odpaľované cesto dáme do hrnca variť vodu, pridáme maslo, štipku soli a privedieme do varu. Keď je maslo rozpustené, prisypeme naraz všetku múku. Vareškou miešame na miernom ohni asi 4 minúty. Cesto musí byť lesklé a spojené do tvaru knedle.
- 2
Cesto prenesieme do misy šľahača a po jednom zapracúvame vajcia. Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame malé veterníčky. Nechávame dostatočný odstup, pretože počas pečenia narastú. Rúru vyhrejeme na 250 °C, vložíme do nej plech s veterníčkami a potom hneď teplotu znížime na 180 °C. Pečieme asi 25–30 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke a potom veterníčky prekrojíme zúbkovaným nožom.
- 3
Na praliné nasypeme do panvice kryštálový cukor a lieskové orechy, miešame, aby skaramelizovaný cukor obalil orechy. Presypeme ich na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Potom ich nasekáme na kusy a vo výkonnom mixéri rozmixujeme na konzistenciu chrumkavej pasty. Trvá to aj 10–15 minút.
- 4
Studenú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme orechovú pastu a vyšľaháme dotuha. Hotovú plnku prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme na spodnú časť veterníčkov, priklopíme vrchnou časťou a podávame.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu