Veterníky
Veterníky

Chrumkavé veterníčky s orechovým praliné

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 1. novembra 2023
Chrumkavé veterníčky s orechovým praliné
Foto: Pravda - Robert Hüttner
20 ks
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
250 ml
60 g
 štipka
150 g
4 ks
Orechové praliné:
150 g
150 g
Okrem toho:
200 ml (40 %)




Postup

  1. 1

    Na odpaľované cesto dáme do hrnca variť vodu, pridáme maslo, štipku soli a privedieme do varu. Keď je maslo rozpustené, prisypeme naraz všetku múku. Vareškou miešame na miernom ohni asi 4 minúty. Cesto musí byť lesklé a spojené do tvaru knedle.

  2. 2

    Cesto prenesieme do misy šľahača a po jednom zapracúvame vajcia. Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame malé veterníčky. Nechávame dostatočný odstup, pretože počas pečenia narastú. Rúru vyhrejeme na 250 °C, vložíme do nej plech s veterníčkami a potom hneď teplotu znížime na 180 °C. Pečieme asi 25–30 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke a potom veterníčky prekrojíme zúbkovaným nožom.

  3. 3

    Na praliné nasypeme do panvice kryštálový cukor a lieskové orechy, miešame, aby skaramelizovaný cukor obalil orechy. Presypeme ich na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Potom ich nasekáme na kusy a vo výkonnom mixéri rozmixujeme na konzistenciu chrumkavej pasty. Trvá to aj 10–15 minút.

  4. 4

    Studenú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme orechovú pastu a vyšľaháme dotuha. Hotovú plnku prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme na spodnú časť veterníčkov, priklopíme vrchnou časťou a podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia