Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. novembra 2015
Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky (fotorecept)
Foto: sracz

Po návšteve švagra Lacka nám v polievke ostal krásny „falatek“ hovädzieho. Paradajková omáčka sa nám už prejedla, tak som siahol na chrenovú. Predstavuje jeden Zobraziť celý popisPo návšteve švagra Lacka nám v polievke ostal krásny „falatek“ hovädzieho. Paradajková omáčka sa nám už prejedla, tak som siahol na chrenovú. Predstavuje jeden zo skvostov našej „ZBUBLA“ rodinnej šperkovnice. Naviac som ju „vyčančal“ podľa vlastných chúťok. Deň pamiatky na zosnulých bol príležitosťou aj na spomienky, v ktorých som si predstavil milovanú babičku Lady Ann, ako si pochutnáva aj na tomto mojom variante pochvaľujúc, „hmm fajna a zo šmetanku“. Použil som kyslú a nadstavil „šlahetkou"!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 PL
1 PL
350 - 400 ml
podľa chuti
4 - 5 PL
4 - 5 PL
4 - 5 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    všetko pekne „pod ruku“

    Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    varil som iba pre nás dvoch, preto iba z ½ množstva všetkého aj pre bechamelový základ, t. j. po PL oleja, masla a hladkej múky. Priebežným miešaním som rozpustil až získala „béžovú“ farbu a príjemne rozvoňala. Varechu som vymenil za drôtenú „metličku“ a pokračujúc v miešaní som pomaly prilieval studené mlieko. Keď začalo tvoriť bubliny, zdroj tepla som znížil o ½ a pridal KL soli, ¼ KL mletého bieleho korenia a ¼ čerstvo strúhaného muškátového orieška. Po premiešaní nasledovala

    Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    hustá kyslá smotana (~ 4 kopcovité PL), na jemno postrúhaný oštiepok (je možné nahradiť ho iným tvrdším syrom) a po vymiešaní do hladka som omáčku nadstavil asi 80 ml šľahačkovej smotany (v košickom dávnom to dialekte „šlahetky“), rajnicu s omáčkou som odstavil na studenú podložku a po 5÷7´ konečne prisypal aj čerstvo postrúhaný chren. Ja mám rád chren taký, čo „ťahá vozgre“ z nosa a prečistí všetky 4 páry sínusov (frontálne, maxilárne, etmoidálne aj sfenoidálne). Ak by som varil doma s našim „divým“ chrenom, tak by stačilo 4÷6 PL, ale tunajší tzv. „baby“, som musel postrúhať celý (asi 200 g) a aj tak v omáčke pôsobil doslova jemne!

    Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nuž a po naservírovaní jednotlivé porcie vyzerali takto,

    Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    detailnejší pohľad zvýrazňuje, že bielené, maslom poliate zemiaky som posypal domácou strihanou pažítkou

    Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    no a samozrejme, sme nezabudli na symbolický tanier pre našich najbližších zosnulých

    Chrenová jemná omáčka k hovädziemu z polievky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jozka2
K takejto dobrote ani mesko netreba,ale samozrejme s maskom to ma iny smrnc.Po navsteve dcerky mi ostalo zasa jahnacie pecene,sama dobrota a ani ma nenapadlo takuto vynikajucu omacku urobit.5*
radox1
super,pre chrenovu ale aj ine omacky tohto typu(napr.kôprova)je zaklad dobre pripraveny besamel,a nie tie zauzivane lepy.
mamatata2
Krásne si uvaril a naservíroval, ja robievam tiež bez syra, ale budem sa inšpirovať a určite vyskúšam.:))
mesiar50
Priateľu, pripravil si excelentnú omáčku.
Recept som presmeroval do kk a samozrejme ti ešte posielam veľa * * * * * * *
Ďakujem pekne.
sracz
Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne, milí priatelia "vareškárky i varešiaci" za nahliadnutie i ohodnotenie tohoto MOJEHO rcp! Naozaj si veľmi vážim a ctím Vašu priazeň!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia