Chlpaté knedle fotorecept

Miloš Miklánek
šéfkuchár hotela Alexandra v Púchove, 5. mája 2010
Chlpaté knedle (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
100 g
1 ks
1 ks
50 g
150 g




Postup

  1. 1

    Očistené surové zemiaky umyjeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame.

  2. 2

    Nastrúhané surové a uvarené zemiaky zmiešame, pridáme múku, vajce, soľ a znova premiešame. Z pripravenej zmesi povykrajujeme menšie knedle.

  3. 3

    Knedle vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 10 až 12 minút. Uvarené knedle scedíme a polejeme masťou, v ktorej sme opražili cibuľu.

  4. 4

    NÁŠ TIP: Legendárna príloha sa podáva ku kapuste i omáčkam. Knedle však možno jesť i samotné s opraženou cibuľkou.

Diskusia k receptu

bozulka
Ja poznám chlupaté knedlíky len zo surových zemiakov,750g surové očistené a postrúhané zemiaky,soľ,1 vajíčko,3OOg hrubej múky,50g masti na omastenie.Časť vody sa zleje,urobí sa cesto a lyžicou sa vykrajujú knedlíky a dávajú sa do vriacej osolenej vody.Varia sa približne 6-8 min podľa veľkosti.Po vybratí sa pomastia masťou .Od tých surových zemiakov sú strapaté/chlupaté/.
Podávajú sa s kyslou kapustou a osmaženou cibuľkou.Je výborné jedlo.
1x anilah
honestka
moja ostravska kamaratka volala nase zemiakove halusky "chlpate knedliky" a isla sa za nimi zalamat...
jerica
Pekný foto recept, u nás sme dávali do stredu trochu mletého údeného,ale páči sa mi aj tento aj @bozulkin recept aj s tými prílohami.
fajn inšpirácia.
ctibor
Mňam, výborný typ na večeru. A mám po probléme. Len aby sa okolo mňa pri varení nemotala naša cicka, lebo to by už boli naozaj chlpate :-)
bojar
Ja v Čechách žijem a poznám chlpaté knedlíky polonica zemiakov surových polovica varených. surové sa strúhajú na jemno - rezančeky. používajú sa ako príloha k masu - trebárs český trojboj (knedlo vepřo zelo)
bozulka
@bojar také sa robia na severe,ale na juhu sa robia presne tak ako som dala recept.V bohatších rodinch sa mohlo pridať varené alebo pečené údené mäso.Pôvodný je bez toho mäsa len s cibuľkou.
Potom to ž boli krajové a vylepšené knedlíky.
anina43
ja mám rada chlpaté knédliky zo surových zemiakov, ale vyskúšam i tento recept, prečo nie ? k nim podávam udusenú kyslú kapustičku na úd. slaninke, cibuli s pridaním cukru a korenia, mňam, zajtra pripravím
dorisa
Tak, takéto niečo mám rada. Pripomenuli ste mi, nabudúce uvarím, recept ukladám.
betul
..výborný recept,dnes som ho takéto chlupaté halušky spravila,k tomu
udusená cibuľka,slaninka,kyslá kapusta aj zo šťavou,dochuťiť solou a cukrom.Spolu zamiešame a podávame.Dobrú chuť...výborné a nedá sa odolať...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia