Foto: marijanka712
Podľa tohto receptu sme chlieb piekli ešte pred 20 rokmi. Vtedy sa súkromné pekárne len rozbiehali a dobrý chlieb nebol takou samozrejmosťou Zobraziť celý popisPodľa tohto receptu sme chlieb piekli ešte pred 20 rokmi. Vtedy sa súkromné pekárne len rozbiehali a dobrý chlieb nebol takou samozrejmosťou ako je dnes a na každé sviatky ked sme si chceli pochutnať, tak sme napiekli chlieb doma.Oprášila som svoj rp a tieto Vianoce a novoročný stôl s touto pochuťkou obohatila.Sú to rôzne recepty vyskúšala som skoro všetky a tak prišiel rad aj na tento , ale zatial mi chutí tento môj naj. akurát na pôvodnom recepte som zmenila k samotné pečenie v rimskom hrnci
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
ingrediencie- múku, rozmrvené droždie ,kmin , lanove a sezamove semiačka a zemiaky/ pretlačené alebo postruhané / dáme do väčšej nádoby v ktorej zvyknete robiť kysnuté cesto. Poznámka : teraz som ho robila podla tohto popisu , ale predtým nebol taký skvelý výber v múke tak som ho piekla z hladkej múky v zelenom obale je tmavšia ako hladká špeciál múka a je perfektná na tento chlebik.
-
2
nakoniec pridám vlažnú vodu v ktorej som rozpustila soľ a ocot ,- zamiešam a ked sa vám zdá že zmes je hustá pridajte ešte trocha vody -množstvo vody zavisí od použtej múky najmä celozrnnéj múky pohltí viacej vody ale zemiak by mal cesto trocha uvolniť
-
3
ked bude takto spracované necháme podkysnúť , ja to robím rukou nevyžaduje si to miesenie stači dobre ingrediencie rozmiešať ,má byť tuhšie cesto a držať v kope.
-
4
cesto musí svoj objem zdvonásobniť zaleži od teploty miestnosti v ktorej sa nachádza mne kyslo 2 hod.
-
5
potom si podložku trochu pomúčite vyklopite cesto trocha rozvalkáte / tak jemne , alebo rukami rozťahať/ a skladáte ako lístkove cesto -viť dole obr.č.8
-
6
a uložite do košíka v ktorom je utierka ,ktorú ste trocha pomúčili
-
7
nechate 30 min podkysnúť
-
8
znova ho vyklopíte na podložku a proces opakujeme
-
9
takto to opakujeme 3x po 30 minutových intervaloch
-
10
ked máme tretí krát bochník v košíku zapneme rúru na 220 st. vložíme rínský hrniec do rúry na vyhriatie . Tu je tá zmena , ktorú som tiež urobila proti pôvodnému receptu , predtým som len vyhriala rúru a bochník som šupla na pekáč a klasicky sa piekol najprv 20 min pri tejto teplote a dalších 35 min pri teplote 170 st. až do upečenia , každy prispôsobí pečenie svojej rúre a ked sa vybral chlieb z rúry potrel sa studenou vodou, aby kôrka bola fajn. Teraz ked sa v rúre hrniec vyhrial šupla som ho dnu prikryla a piekla 20 min pri tejto teplote , potom som odkrýla a piekla pri 180st. dalších 30 min. vodu som nepoužila- aj tak je fantastický. Keď mám posúdiť pečenie tak by som tak povedala , že tento moderný spôsob sa zdá zložitejší , ale chlebík je vyzretejší a zdá sa mi lepší , pri klasickom pečení je kvalitná kôrka a cesto je ťažšie skúste aj vy a podelte sa so svojou skúsenosťou možno že váš názor bude iný , ale som zvedava ktorý spôsob pečenia vyhovuje vám .
- 11
tu je výsledok tá múka potom ked ochladol opadla - keby som ho bola potrela studenou vodou bol by krajší ale nechala som ho chladnúť na vrchu s rinskeho hrnca , lebo mriešku nemám a bála som sa ,aby som si neublížila môjmu kvalitnému pomocníkovi.
- 11
Mojim novoročným želaním je, aby sa ho mohol do sýta najesť každý človek na tejto planéte. Bolo by to možné, keby nebolo bohatých.
varecha.pravda.sk/recepty/chlieb-nas-kazdodenny-fotorecep...
www.overstock.com/search?keywords=cast+iron+enamel+dutch+...
www.rimskyhrniec.sk/recepty...
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakovy-chlieb-v-rimskom-hrnc...