Chlieb náš každodenný fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 1. januára 2012

Podľa tohto receptu sme chlieb piekli ešte pred 20 rokmi. Vtedy sa súkromné pekárne len rozbiehali a dobrý chlieb nebol takou samozrejmosťou Zobraziť celý popisPodľa tohto receptu sme chlieb piekli ešte pred 20 rokmi. Vtedy sa súkromné pekárne len rozbiehali a dobrý chlieb nebol takou samozrejmosťou ako je dnes a na každé sviatky ked sme si chceli pochutnať, tak sme napiekli chlieb doma.Oprášila som svoj rp a tieto Vianoce a novoročný stôl s touto pochuťkou obohatila.Sú to rôzne recepty vyskúšala som skoro všetky a tak prišiel rad aj na tento , ale zatial mi chutí tento môj naj. akurát na pôvodnom recepte som zmenila k samotné pečenie v rimskom hrnci

210 minút
príprava
50 minút
na 220 °C

Postup

  1. 1

    ingrediencie- múku, rozmrvené droždie ,kmin , lanove a sezamove semiačka a zemiaky/ pretlačené alebo postruhané / dáme do väčšej nádoby v ktorej zvyknete robiť kysnuté cesto. Poznámka : teraz som ho robila podla tohto popisu , ale predtým nebol taký skvelý výber v múke tak som ho piekla z hladkej múky v zelenom obale je tmavšia ako hladká špeciál múka a je perfektná na tento chlebik.

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nakoniec pridám vlažnú vodu v ktorej som rozpustila soľ a ocot ,- zamiešam a ked sa vám zdá že zmes je hustá pridajte ešte trocha vody -množstvo vody zavisí od použtej múky najmä celozrnnéj múky pohltí viacej vody ale zemiak by mal cesto trocha uvolniť

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked bude takto spracované necháme podkysnúť , ja to robím rukou nevyžaduje si to miesenie stači dobre ingrediencie rozmiešať ,má byť tuhšie cesto a držať v kope.

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 3
  4. Advent
  5. 4

    cesto musí svoj objem zdvonásobniť zaleži od teploty miestnosti v ktorej sa nachádza mne kyslo 2 hod.

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 4
  6. 5

    potom si podložku trochu pomúčite vyklopite cesto trocha rozvalkáte / tak jemne , alebo rukami rozťahať/ a skladáte ako lístkove cesto -viť dole obr.č.8

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 5
  7. 6

    a uložite do košíka v ktorom je utierka ,ktorú ste trocha pomúčili

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 6
  8. 7

    nechate 30 min podkysnúť

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 7
  9. 8

    znova ho vyklopíte na podložku a proces opakujeme

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 8
  10. 9

    takto to opakujeme 3x po 30 minutových intervaloch

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 9
  11. 10

    ked máme tretí krát bochník v košíku zapneme rúru na 220 st. vložíme rínský hrniec do rúry na vyhriatie . Tu je tá zmena , ktorú som tiež urobila proti pôvodnému receptu , predtým som len vyhriala rúru a bochník som šupla na pekáč a klasicky sa piekol najprv 20 min pri tejto teplote a dalších 35 min pri teplote 170 st. až do upečenia , každy prispôsobí pečenie svojej rúre a ked sa vybral chlieb z rúry potrel sa studenou vodou, aby kôrka bola fajn. Teraz ked sa v rúre hrniec vyhrial šupla som ho dnu prikryla a piekla 20 min pri tejto teplote , potom som odkrýla a piekla pri 180st. dalších 30 min. vodu som nepoužila- aj tak je fantastický. Keď mám posúdiť pečenie tak by som tak povedala , že tento moderný spôsob sa zdá zložitejší , ale chlebík je vyzretejší a zdá sa mi lepší , pri klasickom pečení je kvalitná kôrka a cesto je ťažšie skúste aj vy a podelte sa so svojou skúsenosťou možno že váš názor bude iný , ale som zvedava ktorý spôsob pečenia vyhovuje vám .

  12. 11

    tu je výsledok tá múka potom ked ochladol opadla - keby som ho bola potrela studenou vodou bol by krajší ale nechala som ho chladnúť na vrchu s rinskeho hrnca , lebo mriešku nemám a bála som sa ,aby som si neublížila môjmu kvalitnému pomocníkovi.

    Chlieb náš každodenný (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

hubata
Máš utešený ten chlebík.......
Mojim novoročným želaním je, aby sa ho mohol do sýta najesť každý človek na tejto planéte. Bolo by to možné, keby nebolo bohatých.
frezia68
Krásny chlebík a tiež pečiem asi v tom pomere s celozrnou múkou a hoci nie je nadýchaný,ako z múky bielej,je zdravší.
jandalog
No vypadá pekne.Myslím,že ten recept vyskúšam.Požehnaný rok 2012.
izabella929
v zimnom období aj ja často pečiem chlebík..v lete nemám na to čas, je veľa práce na záhrade...podobne pečiem aj ja.-) krásny sa ti vydaril.-)) Prajem veľa zdravia ,šťastia a lásky, ktorá by nemala chýbať tak, ako náš chlieb každodenný v každej rodine..potom by bolo o veľa viac šťastných ľudí...)))
cica2
nádherný chlebík a aj komentáre!
vavan
wow ten je nááááádherný krásne nadýchaný !!!!!!!!
kuchticka
Tvoj chlieb je ukazkovy, nadhera!. Ja idem piect chlieb zajtra, ale bez rimskeho hranca, iba na plechu, ale i tak je dobry. Peciem kazdy tyzden dva bochniky a pouzivam muku hladku chlebovu, celozrnnu i raznu. Tiez pridavam lanovu muku, sezamove semienka, oivovy olej a trochu kminu.
babkamt
Tvoj chlieb vyzerá nádherne. Vydaril sa ti aj foto postup na 1.
dogagador
@viera1 : dakujem, pochopila som, princip je rovnaky, znasa vysokanske teploty, rimsky je hlineny, dutch oven je zelezny.
marijanka712
@viera1 dakujem za vysvetlenie aj ja som hrnec dostala na Vianoce a tieto rady sa mi zídu , lebo nemám s ním velké skúsenosti a na letáku k hrncu toho vela nebolo.Takto som aj ja v obraze. Že je to dobrá vec na tom som prišla hned piekla som okrem chleba aj vianočku a kačku všetko bolo výborné , chutné a krásne upečené.
elisticka
krasny chlebicek aj nadpis receptu...a ta chrumkava korka mnam jedna basen:-))
marienka44
@Marijanka712 ,aj ja peciem chlieb v rimskom pekaci, ale ja si ho vysteliem peciacim papierom a lahko chlieb po upeceni vytiahnem von na mriezku. Peciem po cely cas prikryty vekom hlinenym,ved to veko sa teplom rozzeravi a teplo sala na chlebik aj tak. :-)
coldbery
Pekný chlebí a viem že je dobrý...tiež ho robirvam iba že dávam 3 lyžice octu.....♥
marijanka712
@marienka44 ja som začiatočníčka s rimským hrncom a preto sa tých skúsenejších pýtam pod prikrývkou tiež sa urobí dobrá kôrka? a koľko ho pečieš a či teplotu v polovici znižuješ ...dakujem za komentáriky ste prínosom k mojej dokonalosti a to sa mi páči na tejto stránke, že recepty sa týmto spôsobom zdokonalujú rýchlejšie a ja rada si osvojujem múdrosti skúsenejších...
betka11
Marijanka712 chlebík krásný voňavý a milé komentáriky všetko dobré v Novom roku
sportak
Perfektný recept a taktiež výborne podaný. Ja si tiež niekedy upečiem domáci chleba a nabudúce ho pripravím v rímskom hrnci. P.s. Súhlasím so Sovkou62.
marcy
zaručene ani smitka neostane však :o)....návšteva vždy s nadšením reaguje na vôňu v našej domácnosti a následne majú " bunče " za ušami pri pohári domácej masti,pecni chlebíka a cibuľke,či kyslej uhorke s domácou slaninkou
marijanka712
@viera1 dakujem za doporučenie iste si to dokonale preštudujem a niečo z toho vykúzlim tešim sa , že si mi nadal taký dobrý typ na stránku..dakujem vám všetkým za krásne komentáre a poteší ma , ked na vašich stoloch sa ocitne chlebík aj podla tohto rp.
marijanka712
@viera1 dnes som ho piekla zakrytý ako to popisuje v rp zemiakový chlieb v rimskom hrnci a vydaril sa len ešte na 10 min. som ho dopiekla odkrytý a je super .. ráno bude pochúťka hlavne pre môjho manžela.
marijanka712
@viera1 , pozrela som si všetky komentiky a hlavne tvoj je to velmi poučne a skútočne takéto rady sú na úžitok kto chce si vylepšiť svoj chlebik . Ja sa ti musím priznať , že hrniec som nenamočila i ked som predtým váhal či ho mám namočiť , ale rozhodla som sa na sucho aj tak ten chlie je výborny lepší ako ked som ho piekla odkrytý nie je suchý, kôrka je chrumkavá som velmi spokojná so svojím výsledkom a ostávam pri tejto kombinácie . Tento krát som použila sušené droždie a na kvalite to neubralo ba sa mi zdá že chlebík je akoby lahší nie tak hustý.****Ďakujem Ti za dobré rady si zlatá.
olga42
Ja pečiem chlebík tiež s hladkej muky a volčiek podobne len dávam koľko octu toľko soli.Len dobre zamiešam varchou.Tri kráť premiešam dam znova kysnut.Na 4 kráť dám na plech silikonovu okruhlu formu,na plech u je pečiaci papier.Nechám pokysnuť.Potrem vodou a dám na15 minut do rury na 250 st.Potom 45 minut na 180 st.Chlebík vykopím potrem ešte vodou a zabalím do uterky a tak nechám 3 hodiny v uterke vychladnuť.Prejem všetkým na Varech štastný a veselý Nový Rok 2012 a hlavne veľa zdravia.
marijanka712
@olga42 dik za komentík , aj ja som už rozmýšlala, že nebudem prekladať na podložku len ho premiešam v mise v ktorej kysme ked som piekla na plechu tiež som potierala vodou , ale teraz dávam do Rimskeho hrnca vyvarujem sa vody - i ked chcem vyskúšať , že pred posledným kysnutím vyklopím na pečiaci papier dám do košíka a potriem vodou až tak vložím do Rimskeho hrnca iste teraz pri pečení tak vyskúšam.
jedina32
Chlebík je výborný,ja ho dnes robím už druhý krát ,ale robím ho len z polovičnej dávky a ani ho nenechávam tak dlho kysnúť.Prvý krát som ho šupla do bábovkovej formy :) bol fajn, teraz ho idem vyskúšať do tvaru a veľkosti sendviča... už sa naň teším !!! :D
jerica
@marijanka712 ,krásny chlebík , už vidím ako vypekáš , ja som tiež vypekala,robila som nemiesený,piekla som v pekáči Tupperware, výborne sa v tom pečie,ja ti mám aj rímsky pekáč aj železný,určite to poznáš vo vnútri je fialovomodrý,ale taký dobrý chlieb ako z pekáčika Tupperware nebol ani jeden. Len keď sa ti dobre pečie v tom čo máš,určite netreba rozmýšlať o inom pekáči.
marijanka712
@jerica aj tvoj recep na chlebík je podobný môjmu len tam dávaš olej a br. masť vieš mi vysvetliť ako sa to odzrkadlí na chlebe .Uvažovala som o tom oleji, ale nakoniec som nedala s tým medom si to viem predstaviť , ale stále na neho zabudnem aj dnes mám už zamiesené a opäť ma nenapadol med -to môže byť fajn ináč ti dakujem za pochvalu . Mne sa tiež páčil tvoj lopatistický postup , aj všetko čo pripravuješ a tu prezentuješ je velmi zrozumitelné.Kamarátka piekla aj tvoje pagáčiky a velmi pekne sa jej podarili .
jarunka
Vynikajuci chlebik, uz som ho piekla, krasne sa mi vydaril. Srdecna vdaka za recept.
marijanka712
@jarunka ešte ti ho zjednoduchýšim teraz pečiem každý treti deň tak to vylepšujem ja ho nechám 2-3hod kysnúť pri normálne izbovej teplote potom ho v mise ponadvihujem a preložím na podložku, ktorú som si dobre pomúčila urobim s toho bochník netreba ho rozválkavať len rukami poprekladať a nakoniec sformovať do bochníka nechať pod utierkou 20 minut zopakovať ponaťahovanie a ked ho opäť sformuješ prelož ho do takého košíka ako máš rimsky hrniec , ale vylož papierom na pečenie a nechaj ešte 20 min podkysnúť už si môžeš dať vyhriať hrniec do rúry a potom aj s papierom ho šikovne preložíš do hrnca a pečieš.
marianna76
presne, aj ja som pred dvoma rokmi robievala takýto s octom a zemiakmi, len muž si na kôrke zopár krát zlomil zub... tak recept u mňa len odpočíva... ale toto bol prvý, podľa , ktorého som robila chlieb doma ...
marijanka712
@marianna76 ked vyberieš chlieb z rúry treba ho prikryť utierkou a vtedy tá korka nie je taká tvrdá ja ho obyčajne pečiem poobede a do rána nechám na rošte prikrytý utierkou a držím v rúre tak chlebík nevyschne a je jedlý aj na 4 deň viac nezvýší....
borgir
idem ho skusit spravit v pekarnicke dam vediet ako sa podaril po nedelnom obede mi zostali zemiaky a tak co snimi no co sup snimi do chlebika
yayulka
Skúsila som urobiť tento chlebík, lebo vyzerá výborne. Niekde som však asi urobila chybu. Po upečení sa mi zdalo, že v chlebíku cítiť droždie. Dala som 1 kocku, ako je v recepte. 1 kocka droždia na 1 kg múky by mal byť úplne ok, tak neviem. Inak bol mäkkučký a rodine chutil, ale ja aj mama sme to tam cítili. Vie mi niekto poradiť, čo mám nabudúce urobiť aby droždie nebolo cítiť?
marijanka712
Rada som , že sa ti vydaril tá chuť toho droždia tá ma prekvapila skus nabudúce inú značku na trhu máme obvikle dva druhy jedno je v modrom balení a jedno v zlatom skus zmeniť a budeš vidieť ked dávaš z lidla tú chlebovú múku tak nemusíš dať celé droždie ale len3/4 lebo múka obsahuje droždie . neviem akú múku si použila mne sa to len jeden krát stalo, že to droždie som citila inač nikto v rodine , ale od vtedy nie zmenila som typ používam obvikle modre droždie , chlebik pečiem stále a mnoho ludi okolo mna ho pečie a nestretli sme sa s tým už . do konca aj ked dám len 700g múky aj tak dám celé droždie.
yayulka
Ďakujem krásne za radu. Použila som droždie v zlatom balení a múku som dala T650. Nabudúce teda použijem to v modrom balení. Možno som to dobre nerozmiešala alebo skúsim piecť ešte o niečo dlhšie. Rozhodne však budem piecť ďalej, kým to nebude ono :)
sportak
Upiekol som chleba presne podľa tvojho návodu /vypustil som ocot/ a bol perfektný. Teraz pečiem len takýto. Ďakujem za super návod.
marijanka712
@sportak som rada, že sa ti vydaril a moja receptúra sa ti páči kludne si pomeň múky tomu chlebíku to len pridá na kvalite
beatacsontosova
@marijanka712 v piatok večer som upiekla tento chlebík, síce som dala surový zemiak (kvôli 1 ks sa mi ho variť nechcelo, robila som 1/2 dávku), keďže som ho dopiekla tesne pred polnocou, tak som si z neho ukrojila až v sobotu ráno, dala som si ho len s maslom, nič si to nepýtalo, dnes ho mám ešte na olovrant a šmitec, už ho niet. výborný, vláčny aj po troch dňoch, krásne vonia, kôrka chrumkavá, jedna radosť. akurát som nemala doma rímsky hrniec - piekla som v jenskej mise vystlanej papierom na pečenie, neprikrývala som (nabudúce možno prikryjem aspoň na chvíľu, vrch mi chytilo dosť rýchlo), potierala som čistou vodou, krásna kôrka sa mi vytvorila, dostatočne hrubá, ja som dala celozrnnú špaldovú, obyčajnú špaldovú a obyčajnú pšenično-žitnú múku, docela vyhovuje táto kombinácia, určite som nerobila naposledy :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha