Chlieb, ktorý sa vždy podarí

buchtabuchta - bez fotkybuchtabuchta, 22. júla 2015

Chlieb si sama pečiem asi 10 rokov. Vyskúšala som niekoľko receptov, nakoniec ako favorit vyšiel tento, ktorý sa mi zatiaľ vždy podaril. Pečiem zásadne Zobraziť celý popisChlieb si sama pečiem asi 10 rokov. Vyskúšala som niekoľko receptov, nakoniec ako favorit vyšiel tento, ktorý sa mi zatiaľ vždy podaril. Pečiem zásadne vo forme, takže sa nemusím starať, či mi chlieb bude držať tvar - bude. Recept sa možno zdá zložitý, ale najviac zaberajú rady a triky, oplatí sa prečítať a dodržať. Fotky nie sú, nedajú sa mi stiahnuť z fotoaparátu do počítača, asi mám zlý kábel.

10
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 210 °C

Suroviny

250 g
400 g
1 ks sušené
15 g (alebo Sauerteig 1bal.)
2 ČL
2 ČL
400-500 ml vlažná
 celé




Postup

  1. 1

    Odvážim si múku, preosejem do veľkej misy. Oplatí sa preosiať, chlieb je kyprejší. Pridám sáčok droždia, Sauerteig, alebo sušený kvások, rascu, soľ, ak chcem tak za hrsť semienok. Dobre spolu premiešam.

  2. 2

    Prilejem vlažnú vodu a vypracujem hnetacími hákmi tuhšie cesto. Čím viac ražnej a celozrnných múk, tým viac vody treba, preto to rozpätie 400 - 500 ml.

  3. 3

    Keď je cesto hladké a nelepí sa na steny misky - mne to trvá cca 5-8 minút, urobím bochníček, posypem múkou, prikryjem utierkou a nechám kysnúť v kuchyni 1 hodinu. Ak je menej ražnej múky, vykysne rýchlejšie, stačí cca 45 minút.

  4. 4

    Vyložím si bochníkovú formu papierom na pečenie. Po hodine kysnutia cesto prepracujem, ak sa mi zdá málo slané, prisolím. Už som párkrát presolila, preto solím na dvakrát. Mokrými rukami vyformujem valec zhruba v rozmere formy. Vložím do formy, prípadné nerovnosti mokrou rukou uhladím. V strede urobím tupým nožom ryhu. Ak mi cesto pokrčí papier, povyťahujem ho, celá forma musí byť prekrytá papierom.

  5. 5

    Nechám kysnúť ďalších 20-30 minút, medzitým si dám vyhriať rúru na 210°C. Rošt dám na poslednú priečku, a do rúry dám plechový hrnček s vodou.

  6. 6

    Pečiem v rúre na 210°C 20 minút. Po 20 minútach znížim teplotu na 180°C. Ak sa mi zdá povrch chleba tmavý, prikryjem ho alobalom. Pečiem znova 20 minút. Odkryjem alobal, a nechám ešte pri tejto teplote dopekať cca 10- 20 minút- podľa veľkosti formy a použitej múky. Pred koncom času pečenia potriem chlieb znova slanou vodou, aby dostal lesklú kôrku. Vyberiem opatrne chlieb z formy, poklopem zospodu. Ak je ešte bledý a mäkký, nechám ho len v papieri dopiecť. Upečený vyberiem, odstránim papier, a vyložím na mriežku a nechám vychladnúť.

  7. 7

    Tipy a triky: Sauerteig dostať kúpiť v DM drogérii, práškový kvások v každom obchode so zdravými alebo biopotravinami. Ražnú chlebovú múku, aj špaldovú dostať kúpiť v Bille, občas v Kauflande alebo Tescu. Špaldovú múku je možné nahradiť hladkou, chlebovou, celozrnnou pšeničnou.....časť ražnej zas celozrnnou. Čím menší podiel ražnej múky, tým menej treba sušeného kvásku. Čím menší podiel ražnej múky, tým je chlieb rýchlejšie vykysnutý,aj upečený, treba s tým počítať a nenechať ho kysnúť hodinu. Vždy musí byť cca tretina inej múky, ako ražnej. Soľ dávam radšej na dvakrát, nie je lyžička ako lyžička.

  8. 8

    Pečiem vždy v hranatej chlebíčkovej - bochníkovej forme, takže nemusím cesto presne utrafiť, neroztečie sa. Formu treba vyložiť papierom na pečenie dôkladne, nenechať ani miesto voľné, cesto sa prilepí a pri pokuse o vyklopenie sa môže chlieb roztrhnúť. Ak sa to stane, nevyklápať, ostrým nožom odrezať. Akúkoľvek formu, môžu vám prisahať, že je nepriľnavá, chlebové cesto sa prilepí na všetko. Používam tzv. formu bochníkovú, rozmer 26x11, ak pečiem z ľahšej múky, ak viac z celozrnnej, lepšia je väčšia, 31 x 11.

Diskusia k receptu

dvorka
Práve pečiem špaldový sódový chlieb, ale cez víkend skúsim tento. Vďaka. Dám potom vedieť ako dopadol.
jakamaka
Zaujalo ma to vystlanie papierom :):) lebo chcela som si kupiť pekáreň najmä pre to, že by som nemusela používať ten papier :):) ale asi máte pravdu.. No a chcem sa spýtať, či nemáte vyskúšaný pomer múk bez tej ražnej..:):) mám alergiu na už tú spomínanú raž, tak som chleba úplne vyradila z môjho jedálnička, ale nie je to ono :):):):) a tak experimentujem s pečením vlastného chleba,:):):) a hľadám rôzne rady..rôzne prijateľné pomery nealergénov:):):) Vopred ďakujem..
buchtabuchta
Mne sa pekáreň nepáčila kvôli tomu, že chlieb bol bez kôrky, tak som ju strčila do pivnice a pečiem už len v rúre.
Osvedčil sa mi tretinkový recept - 1/3 hladkej, 1/3 celozrnnej a 1/3 špaldovej múky, 1 droždie čerstvé, alebo aj sušené, asi 500 ml vody, soľ, rasca....vtedy ale nedávam kvások, ak nie je ražná múka.
buchtabuchta
Milá pusta, pomer múk je správny, ak si si nevšimla, ide do chlebového cesta kvások. Ten je pre 2/3 ražnej múky, pre 1/3 špaldovej múky je tam to droždie. Vody je tak akurát, vzhľadom k tomu, že pečiem tento chlieb VŽDY vo forme, je množstvo vody aj tak irelevantné, poldeci hore - dole. Uvítam od teba presný rozbor toho, v čom nie je recept dobrý, ak si potravinársky technológ ako ja, rada sa dám poučiť. :-DDDDDDDDDDDDD
wurst
@buchtabucta Za svojim názorom si stojím, z toho chlieb nikdy nebude a je jedno, že ho pečieš vo forme.
Máš pravdu, @pusta je kuchárka ako sa patrí, vie variť na rozdiel od teba!
Nie som @pusta , rád by som vedel variť ako ona. Ty si fakt ujetá, trpíš fobiou z nej D
nemienim sa s tebou naťahovať a riešiť Tvoje komplexy.
Užívaj si ich D
methi
Zbytocne hadky mi na tejto stranke idu na nervy, ale toto je uz riadna komedia :))) Recept sa mi zda vporiadku, treba vyskusat a prisposobit si, ak je to potrebne ;)
kimlo
@pusta ty si ako Columbo...jednými dverami ho vyhodia a druhými sa vráti...nevadia mi tvoje recepty, veľa ich mam uložených alebo vyskusanych, len tie viacnickové komentáre, a hlavne ze si klamala ked som sa pýtal preco si dostala prvý BAN, a vidím ze nebol prvý...
havino
kedže chleby pečiem, od kváskových a droždových už tretí rok, potvrdzujem, že toto je naozaj chlieb takmer bez práce, nakolko s ražnou múkou a tu je jej prevažné množstvo sa moc nedá tvarovať chlieb, bochník, aby vyzeral, ako pusta vychvalovala u sonulienky, že to je to je pán chlieb, ktorý je pečený len zo pšeničnej, plnej lepku. nakolko ražná múka, má veľmi málo lepku, v porovnaní so pšeničnou múkou, ktorý cesto zceluje, robí cesto elastickým a dá sa z cesta tvoriť bochník. Recept je v poriadku, nakolko na tvoju škodu nemáš fotku, dovolím si pridať, ako vyzerá čisto ražný chlieb, len z čisto ražnej múky, pečený vo forme a zamiesený s pol litra vody na 700 g ražnej múky. Tvoj kedže si pridala aj špaldovú, môže byť nadýchanejší, lebo lepok zo špaldovej urobí svoje. A čím je cesto hydratovanejšie, to znamená takéto množstvo vody k pomeru ražnej múky a pečené vo forme bez obáv, tak je dierkavejšie. Na fotke je môj, dovolím si napísať fit kváskový chlebík, ktorý v obchode s takou chuťou, trvácnosťou, nekúpim, nakolko nejem pšeničný chlieb. Ražný chlieb, čím je starší, je chutnejší. Aj upečený kváskový z ražnej, nechávam dva dni odstať v utierke, aby sa kvások rozležal, až potom krájam a dávam do mraziaka napríklad. Ja pečiem zo živého kvásku. Už aj teraz mám kvások nakrmený. :-) Zajtra pečiem manželovi jeho zemiakový z tmavej chlebovej múky.



buchtabuchta
@havino ďakujem. Konečne som načerpala odvahu pustiť sa do vlastného kváskového, kamarát mi sľúbil, že mi kvások donesie a už ho budem musieť len držať v chladničke a potom prikrmovať. Nemala by som jesť kysnuté pečivo, lekár mi doporučil, tak mám dvojitú motiváciu, tvoju fotku a moje zdravie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia