Chlebové placky
Chlebové placky

Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. augusta 2019
Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Fantasticky chutné placky, ktoré sa hodia k polievkam, Tave, ku kebabu, grilovačke alebo len tak samotné :-)

12 ks
porcií

Suroviny

Cesto:
700 g
250 g hustejší
1 PL
1 PL
cca 3,5 dl vlažná
21 g čerstvé
Na potieranie:
100 g (82 %)
menší zväzok (čerstvá)
5-6 strúčikov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme hustejší jogurt a v 2 dl vody rozmiešané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl vody pridávame pre istotu postupne pri vypracúvaní cesta. Máme dostať polomäkké, jemné cesto, ktoré sa už pomaly začína oddeľovať od misky. Pomocou trochy múky cesto len krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme zakryté 30 minút kysnúť.

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým nám cesto kysne, si pripravíme bazalkovo-cesnakové maslo. V jednom hrnku si rozohrejeme maslo, nastrúhame doňho na jemno cesnak a za občasného miešania na malom ohni akoby dusíme cca 3-4 minútky. Potom pridáme na drobno pokrájanú bazalku, soľ podľa chuti a ešte zo 2 minútky necháme spolu poškvrčať, aby maslo dostalo aj bazalkovú chuť :-) Hotové udržujeme teplé.

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame na cca 12 rovnakých kúskov. Každé cesto ešte raz krátko vymiesime do bochníčka a vyvaľkáme na veľkost taniera, alebo vašej panvice, v ktorej budete piecť. Vlastne veľkosť a hrúbku si určíte sami.

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jednu väčšiu teflonovú panvicu pokvapkáme pred každou plackou kde-tu olejom a placky opečieme z oboch strán na strednom ohni. Z každej strany cca 3 minúty. Placky sa vám počas pečenia budú pekne nafukovať :-) Napokon upečené placky ihneď poriadne natrieme (jednu stranu) bazalkovým maslom.Treba si ho podľa oka rozdeliť, nech máte dosť na každú placku.

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tieto placky sú u nás doma veľmi obľúbené a robím ich často, či už natreté alebo nenatreté. Sú jednoduché a rýchlo hotové. Sú fantasticky chutné takto samotné, ale hodia sa najmä ako príloha k polievkam alebo ku grilu. U nás ich pripravujem väčšinou k Tepsi kebabu alebo k Tave :-) Prajem dobrú chuť!

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Špica material. Dnes robíme fazuľu v kotlíku s kolenami , k tomu budu pasovať, ako zadok na nočník. Neviem to lepšie vystihnúť, ale už sa celá partia tešíme. Chlapi - už sme postavili variť kolená( údené a surové) a ženy spravia placky. Je medzi nimi Jana a Helena, dnes sa bude chatová žurka. Tieto placky prišli ako na zavolanie. Vďaka za recepis. @Cesminas ak sa ti bude čkať okolo dvanastej tak pripíjame na tvoj recept a chválime ho.
Vyzerajú skvele a verím, že sú veľmi chutné. Nie som ja veľký majster pri práci s cestom, ale tvoje placky ma lákajú skúšať a učiť sa ďalej. Vďaka.