Foto: finczi
Tento chlebík sme doma pekávali už pred 20 rokmi. Viem, že receptov na chlieb je tu neúrekom, ale ja z neho mám takú radosť, Zobraziť celý popisTento chlebík sme doma pekávali už pred 20 rokmi. Viem, že receptov na chlieb je tu neúrekom, ale ja z neho mám takú radosť, že by som sa chcela o ňu podeliť. A ktovie - možno to tiež niekto skúsi...
príprava
na 250+180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si kvások odobratím 1 dcl vlažnej vody z daného množstva v recepte, pridáme cukor, droždie a počkáme, kým vykysne. Medzitým si postrúhame varené, olúpané zemiačky. Primiešame k ostatným surovinám, spracujeme cesto.
-
2
Spracované cesto prikryjeme čistou utierkou a dáme vykysnúť na približne 45 minút.
-
3
Po vykysnutí preklopíme na pomúčenú dosku, preložíme ako lístkové cesto a necháme kysnúť prikryté utierkou 20 minút.
-
4
Postup opakujeme ešte 2x - vždy po 20 minút. Po 3. preložení predhrejeme rúru na 250 stupňov a vymastíme si pekáč bravčovou masťou / ja si robím svoju so surovej slaniny, ktorú si kupujem v obchode /.
-
5
Po poslednom vykysnutí preložíme bochník na pekáč, prípadne upravíme láskyplným potľapkaním do želaného tvaru :D... Ak je už rúra predhriata, vložíme do vnútra náš chlebík. Pečie sa 20 minút pri 250 stupňoch, potom plameň stiahneme približne na 180 stupňov a pečieme 1 hodinu. Po vybratí z rúry potrieme štedro vodou, preložíme na mriežku a po pár minútach prikryjeme ľanovou utierkou.
-
6
V reze...
*****
ja ho nechávam po potretí vodou úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho balím do utierky.
pečiem na plechu vyloženom pečiacim papierom alebo teflonovou foliou, potom odpadá vymastenie masťou, ostatný postup mám zhodný s tebou.
@kriziacka , nie, nestvrdne takýto chlieb, preto sa balí do tej utierky.
okrem toho zemiakový chlieb zostáva dlhšie čerstvý a vláčny, nedrobí sa. moja dobrá stará mama kedysi piekla tento chlieb 1x do týždňa a viac pecňov doma v peci, ktoré balila tak isto ako @Finczi do utierky a vydržali, nestvrdli. :-)
je to veľmi dobrý a spoľahlivý recept, môžem iba potvrdiť kvalitu tohto vynikajúceho chlebíka :-)
Chlebík, keď potriem vodou a kým to urobím a odložím hrnček a pripravím utierku, ono to v podstate už trošku vychladne.Utierkou prikryjem, nie zabalím a tak chlebík dýcha, pretože boky sú voľné, ľan je vzácny-priepustný. Ale naozaj som zabudla pripomenúť, že ho preložím na mriežku a tak prikryjem-ospravedlňujem sa, je to detail, ale dôležitý. Opravím v postupe - ak to zvládnem, lebo som tu nová. Tak sme to vždy robievali, nemajte obavy. Mimochodom, keď púečiem, vždy mám okno otvorené, lebo neznášam také teplo, takže aj to asi urobí svoje. naozaj je to spoľahlivý recept. Nabudúce plánujem časť múky nahradiť aj inou, aj pridám slnečnicové, ľanové semienka. Ak sa mi to podarí, ozvem sa.
Chlebík sa potiera štedro vodou práve preto, aby kôrka nestvrdla.Zemiačky dodajú vláčnosť a vlhkosť. Najlepší je na 2.deň / keď ostane :D/. Pekný deň všetkým a ďakujem za pekné privítanie.
Ďakujem pekne!