Chlebík pečený s láskou (fotorecept)
Autor receptu: finczi
Tento chlebík sme doma pekávali už pred 20 rokmi. Viem, že receptov na chlieb je tu
neúrekom, ale ja z neho mám takú radosť, že by som sa chcela o ňu podeliť.
A ktovie - možno to tiež niekto skúsi...
20+45 minút príprava |
20+60 minút na 250+180 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások odobratím 1 dcl vlažnej vody z daného množstva v recepte, pridáme cukor, droždie a počkáme, kým vykysne. Medzitým si postrúhame varené, olúpané zemiačky. Primiešame k ostatným surovinám, spracujeme cesto.
- Spracované cesto prikryjeme čistou utierkou a dáme vykysnúť na približne 45 minút.
- Po vykysnutí preklopíme na pomúčenú dosku, preložíme ako lístkové cesto a necháme kysnúť prikryté utierkou 20 minút.
- Postup opakujeme ešte 2x - vždy po 20 minút. Po 3. preložení predhrejeme rúru na 250 stupňov a vymastíme si pekáč bravčovou masťou / ja si robím svoju so surovej slaniny, ktorú si kupujem v obchode /.
- Po poslednom vykysnutí preložíme bochník na pekáč, prípadne upravíme láskyplným potľapkaním do želaného tvaru :D...
Ak je už rúra predhriata, vložíme do vnútra náš chlebík. Pečie sa 20 minút pri 250 stupňoch, potom plameň stiahneme približne na 180 stupňov a pečieme 1 hodinu.
Po vybratí z rúry potrieme štedro vodou, preložíme na mriežku a po pár minútach prikryjeme ľanovou utierkou.
- V reze...