Chlebík pečený s láskou (fotorecept)

Autor receptu: finczi

Tento chlebík sme doma pekávali už pred 20 rokmi. Viem, že receptov na chlieb je tu neúrekom, ale ja z neho mám takú radosť, že by som sa chcela o ňu podeliť. A ktovie - možno to tiež niekto skúsi...

20+45 minút
príprava
20+60 minút
na 250+180 °C

Postup

  1. Pripravíme si kvások odobratím 1 dcl vlažnej vody z daného množstva v recepte, pridáme cukor, droždie a počkáme, kým vykysne. Medzitým si postrúhame varené, olúpané zemiačky. Primiešame k ostatným surovinám, spracujeme cesto.
  2. Spracované cesto prikryjeme čistou utierkou a dáme vykysnúť na približne 45 minút.
  3. Po vykysnutí preklopíme na pomúčenú dosku, preložíme ako lístkové cesto a necháme kysnúť prikryté utierkou 20 minút.
  4. Postup opakujeme ešte 2x - vždy po 20 minút. Po 3. preložení predhrejeme rúru na 250 stupňov a vymastíme si pekáč bravčovou masťou / ja si robím svoju so surovej slaniny, ktorú si kupujem v obchode /.
  5. Po poslednom vykysnutí preložíme bochník na pekáč, prípadne upravíme láskyplným potľapkaním do želaného tvaru :D... Ak je už rúra predhriata, vložíme do vnútra náš chlebík. Pečie sa 20 minút pri 250 stupňoch, potom plameň stiahneme približne na 180 stupňov a pečieme 1 hodinu. Po vybratí z rúry potrieme štedro vodou, preložíme na mriežku a po pár minútach prikryjeme ľanovou utierkou.
  6. V reze...