Cheesecake fotorecept

katka147 - fotkakatka147, 29. decembra 2014
Cheesecake (fotorecept)
Foto: katka147

Tento skvelý recept odkiaľsi doniesla moja dcéra asi pred troma rokmi a odvtedy ho robíme vždy pri rodinných stretnutiach. Koláčik je jemný a spájajú Zobraziť celý popisTento skvelý recept odkiaľsi doniesla moja dcéra asi pred troma rokmi a odvtedy ho robíme vždy pri rodinných stretnutiach. Koláčik je jemný a spájajú sa v ňom chute krehkého maslového cesta, tvarohu a vanilky s podtónom kyselkavého citrónu. Aj keď to nie je práve koláčik, ktorý urobíte za 15 minút, jeho upečenie vôbec nie je náročné a zvládnu ho aj začínajúce gazdinky. A výsledok fakt stojí za to:)))

12-15
porcií
45 minút
príprava
60-95 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
210 g
265 g (aleboHera)
70 g
1 a 1/4 bal.
2 ks
1/4 ČL
Plnka:
3-4 ks veľké
2 bal.
150-200 g
1 kg tučný
3 PL(alebo citrónová)
Poleva:
120-150 g
1 bal.
1-2 PL (alebo citrónová)




Postup

  1. 1

    Vynikajúcim základom je klasické linecké cesto: Múku preosejeme a pridáme do nej 1 sáčok vanilínového cukru a všetok práškový cukor, potom 140 g na kocky pokrájaného masla (uprednostňujem ozajstné maslo pred Herou, to je potom celkom iná chuť) a žĺtky. Zhnetieme na hladké cesto. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred a nechať ho v chladničke - trochu stuhne, ale dá sa ľahko rozhniesť. Potom cesto rozvaľkáme, dáme na plech a pečieme na 175°C asi 10 minút (kým nezružoveje - keď ho budete z rúry vyberať, bude ešte mäkké, ako bude chladnúť, postupne stvrdne). Po vychladnutí plát podrvte (ja to robím ručne, je to jemné cesto, ide to ako po masle). Ak sa Vám nechce mordovať s pečením cesta, použite cca 200 g maslových sušeniek, ktoré podrvte napr. valčekom na cesto.

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Roztopte si zvyšné maslo (125 g - 1/2 veľkého masla).

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Roztopené maslo vlejte do rozdrveného cesta, pridajte 1 sáčok vanilínového cukru a 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice. Všetko spolu spojte do hmoty, ktorú potom nasypte do tortovej formy (s pružným okrajom, ja používam formu s priemerom 24 cm) a utlačte do súvislej vrstvy.

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misky si rozklepnite 3-4 celé vajíčka (ak sú menšie, dajte radšej 4), pridajte 150-200 g krupicového cukru a 2 sáčky vanilínového cukru.

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozmixujte mixérom do peny (kým nebude hmota svetložltá). Potom pridajte tvaroh. Je skoro jedno, či dáte hrudkový alebo jemný (máme radšej hrudkový, ale dávame, čo práve máme), ale mal by byť tučný - žiadne light verzie :). Ideálne by ho malo byť 1 kg, ale nič sa nestane, ak ho dáte iba 700 g. A tiež pridajte 3 lyžice limetkovej/citrónovej šťavy.

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hmotu riadne premiešajte (ja to robím ručným mixérom).

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom hmotu nalejte na základ z drveného lineckého cesta a strčte do rúry vyhriatej na 150°C na 1 hodinu (podľa rúry, môže to niekedy byť aj o 15 minút viac). Pri tomto koláčiku sa mi stáva, že zo základu vyteká maslo a tak pod tortovú formu podkladám čo najširší alobal (ideálny je ten, čo sa používa na grilovanie) a keď ho nemám, tak improvizujem (papier na pečenie alebo alobal na mriežku v rúre o poschodie nižšie...).

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený koláčik vyzerá takto:

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa koláčik dopečie, máte 2 možnosti, ako naň urobiť polevu - buď použijete malý kelímok kyslej smotany, pridáte doň 1 vanilínový cukor a 1-2 lyžice limetkovej/citrónovej šťavy, vymiešate, natriete to na koláčik a dáte ešte na 10-15 minút do rúry na 150°C, alebo, keď koláčik vychladne, vyšľaháte šľahačkovú smotanu s vanilínovým cukrom a na koniec pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy a koláčik natriete bez ďalšieho zapekania. Ja som tentokrát robila variantu 2.

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť:))

    Cheesecake (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kristka
Vyborna inspiracia, zajtra peciem :-))) Mam rada cheesecake-y, su to vdacne kolaciky. Ja do tvarohu este nastruham trochu citronovej kôry, doda to viac citronovej chuti a aromy.
katka147
Dakujem dievcata:)) Kristka, s tou citronovou korou to nabuduce skusim aj ja:)) Terinka55: nebranim sa obmene, aky je Tvoj recept?
smejkad
mam este zarobene trochu lineckeho cesta, ale nechce sa mi babrat s drvenim a dvojnasobnym pecenim, moze byt ok, ak dam jednoducho linecke cesto, tvarohovu plnku a dalej podla postupu?
alebo to cesto bez masla za tu hodinu zhori?
katka147
@Smejkad (30.12.2015 13:05) ospravedlnujem sa za dooost neskoru reakciu - neskusala som to takto... neviem, ci by sa potom plnka spojila so zakladom





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia