Chalva fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 16. septembra 2014
Chalva (fotorecept)
Foto: tiginko

Mám kamarátku, ktorá ju miluje. Chcela som jej urobiť radosť a ukázať jej, že si ju môže urobiť jednoducho doma. Aspoň vie, čo v nej je, nemusí za ňu platiť zbytočne drahé peniaze a zháňať ju. Zbohom diéta Gabika :-)

15 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček lúpané ( alebo sezamové,pistáciové..)
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Asi najznámejšia je chalva sezamová. Aj tú som robila, je dobrá, ale na slnečnicovú podľa mňa nemá. A slnečnica je naša plodina. Tak preto za cca 300ml hrnček slnečnicových semienok dáme na suchú rozpálenú panvicu a asi 1 minútu ju za stáleho miešania pražíme na silnom plameni. Potom oheň zmiernime a pražíme ešte asi 4 minúty, samozrejme miešame a pozorujeme farbu semienok. Mali by sa zmeniť zo šedých na svetlo hnedé, ale pozor na spálenie! Po vypnutí ohňa je panvica ešte stále horúca, takže miešame ešte chvíľu ďalej. Najlepšie sa mi to robí vo woku, aspoň to nelieta kade-tade.

    Chalva (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme vychladnúť a potom v dvoch dávkach rozmixujeme v trieštivom mlynčeku. Kto by nevedel, to je takýto:

    Chalva (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    To trieštenie trvá len pár sekúnd, semienka sú dosť olejové, takže sa začnú lepiť po stenách nádobky a nože nemajú nakoniec čo zaberať. Skúsime pobúchaním počas mixovania dostať z bokov nalepenú hmotu a keď to už nejde, vypneme. Opatrne nádobku otvoríme, vysypeme obsah do misky, premiešame rozomleté časti s nezomletými a vrátime znovu do mlynčeka. Krátko premixujeme a malo by to stačiť. Teda aspoň mne áno. Keď máme všetko zomleté, pridáme 3 poriadne lyžice medu a dobre rozmiešame. Kľudne aj rukou.

    Chalva (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    To je všetko. Vzniknutú úžasne voniacu kompaktnú hmotu (po odvážení mala cca 230g) dáme do nejakej nádobky a príležitostne vyjedáme. Pozor na závislosť a postavu :-) Inak skúšala som aj pistáciovú a keby som mala vytvoriť rebríček chutnosti podľa mňa, tak na 1.mieste je slnečnicová, druhá sezamová a tretia pistáciová.

Diskusia k receptu

47 komentárov k receptu
takéto recepty by mali byť normálne zákonom zakázané. človek na to pozerá tri minúty a priberie 20 deka. ale zakázané - nezakázané, kto už u nás dodržiava zákony? nech je chalva akokoľvek báječná, som pevne presvedčená, že ju nemám rada. odkedy som prestala aktívne hrať hádzanú, odvtedy chalvu nemám rada (sic!). veď by som sa nezmestila cez dvere! :-))
dievča zlaté..teeedaaa..furt tu čosi nové máte..!!
nie som až také béčko..:
slnečnicu rozmixovanú s medom do jogurtu mám rada
akurát nesmaženú..
poinovujem..
vdaka..devečko..:-)
Chalve som akosi neprišla na chuť, každopádne dávam 5* už len za nápad, verím, že recept milovníci chalvy ocenia.
Posielam TS.
@tiginko , mala som poruke tekvicové semienka, už opražené a pomleté voňali neskutočne dobre a zmiešané s medom, vynikajúce! neviem, či toto sa dá nazvať chalva, ale ďakujem za recept, keď budem mať slnečnicové semienka, urobím aj z nich, vidím, že sa oplatí. kašli na diétu, je to nenormálne bohatý zdroj vitamínov a minerálov, to iste vieš. A tekvicové sú najbohatšie na železo. Zas tak veľa sa z toho zjesť aj tak nedá:-)  scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10603405_10202592...
Môj rebríček je rovnaký ako tvoj, vedie slnečnicová. Už som ju nejedla roky, hlavne tú dobrú ruskú z maľovaných plechovičiek. Z dovoleniek si nosíme sezamovú, lepšia ako nič, ale tú beriem ako náhradu.
Pred časom som kúpila pol kila lúpanej slnečnice, že ju skúsim spraviť, ale na skúšku som si hodila do úst za lyžičku semienok a trochu medu, usilovne žila, lenže chuť chalvy som necítila. Skrátka tomu niečo chýbalo. Teraz mi je to jasné, nebola upražená!
Veľmi pekne ďakujem za recept, pôjdem na nákup a vyskúšam.
vďaka dievčence, recept jednoduchý, ale ako hovoríte, plný minerálov, vitamínov a slnka. Jasne že je to zdravá mlsina, bez debaty. Ale: cukor je cukor, aj keď zdravší. Dietujúca Gabika to bude mať ťažké :-) Tekvicové semienka som ešte neskúšala @kukulienka , vďaka za inšpiráciu, najbližšie prídu na radu
ďakujem @katkat , naozaj sa to skúša dosť rýchlo. Inak zabudla som povedať, že čím dáte viac medu, tým bude chalva menej hustá a lepšie sa bude naberať. S týmto množstvom medu je pomerne hustá. Ale potom je to omnoho sladšie, čo ja teda nemusím
neber to prosím ako negatívny komentár, len také moje malé poznanie, ale chalvu nemám rada, a teraz viem aj prečo. Nemám rada med. Až ma striasa len z toho, že to píšem. Moja škoda.
to mi je ľúto, že ti nechutí med @alena45 , ale s tým asi nič neurobíš. Otázka je, či sa všetky predávané chalvy robia naozaj s medom. Videla som aj recepty s cukrovým sirupom
sestra mi ju nosievala z Ruska a nevedela si zapamätať, že to som ja, čo ju nemá rada. Takže asi bola s medom. A ten ruský má inú chuť, neviem prečo. Aj ocot tam má inú chuť, aj horčica, čo ja viem? Naše je naše !
vlani sme dostali z Ruska veľký pohár domáceho medu a nevieme sa prinútiť jesť ho. Vôbec nikomu nechutí, má úplne inú chuť ako naše medy. Neviem prečo a či je z nejakých zvláštnych kvetov alebo stromov, ale je príšerný. Ani v Taliansku na lyžovačke nám nechutil ten ich med, a to sme vyskúšali až 3 druhy. Veru naše je naše :-)
@methi ďakujem, tvoja mrkvová vyzerá výborne, vďaka za recept, vidieť že mám ešte niektoré zákutia na tvojom blogu neprebádané. Ale keď ja veľmi po sladkostiach nepátram :-) @babav @medovnicek práveže takto urobená chalva nie je príliš sladká, ja tiež veľmi presladené nemusím. Stačí dve-tri lyžičky na zahnanie chuti po sladkom a človek má aspoň pocit, že je táto maškrta aspoň zdravá. @babav ďakujem za odkaz, videla som pri mojom putovaní internetom aj takéto recepty, ale hľadala som čo najjednoduchší a bez klasického cukru
Týmto by som zrejme ulahodila mamičke, ktorá často chalvu spomínala z detských liet v Sedmohradsku, ale žiaľ, už to nieje možné...Recept je super 5*
videla, nejedla ani tú sezamovú, nekúpila, no ked ty povieš, asi oprobujem ved ked vyjedám orechy v pohári s medom, totok na ten istý spôsob je a sladké by som denne do seba ládovala
slnečnicu zbožňujem, med tiež, už ma nič neudrží, musím ju vyskúšať :)
a čo sa týka toho diétovania, nevidím na slnečnici a mede nič hrozné, v porovnaní s musli tyčinkami prepchatými sacharidmi, škrobmi a éčkami je toto len neškodná pochúťka :)
keby som mohla, dám 10* a ukladám do KK
ďakujem za krásny recept :)
S manželom si na vianoce nalúpeme do tanierika arašidy zalejeme medom a vyjedáme. Tento recept musím vyskúšať - budeme mať vianoce v predstihu :)
@tiginko mozno som to ponala trochu netradicne,, nepametam, ci som kedy chalvu jedla, tak nemusim porovnavat, doladila som, aby nam to chutilo a chuti :) slnecnica 100 g pojala trochu viac medu, tym padom to aj bolo sladke jak slak, doladila som to morskou solou, take kvazi slnecnicove "maslo", a s cim inym, ako s hriankami :), hadam ma neukamenujes, chutilo skvele, odkazujeme :)

Ďakujem za výborný recept. Už som ju robila veľa krát. Keď sa pohár minie, musím robiť ďalšiu. Teším sa, že syn prestal jesť keksíky z obchodu a môžem mu ponúknuť niečo zdravšie. Je v pubertálnom veku, stále snorí v kuchyni, čo by ešte zbodol a keď mlsá chalvu, tak som spokojná.
dobrá správa @natascha1 , teším sa s tebou :-) A vďaka za komentár, aspoň sa môžem ospravedlniť @mariamke , že som som akosi prehliadla ten jej... @mariamka nemám ťa za čo ukameňovať, iniciatíve sa medze nekladú. Veď nie sme opice, aby sme sa opičili po druhých. Sme baby, čo majú vlastný rozum a často im stačí len trochu inšpirácie, no nie?
som na slnečnicu alergická, ale určite to skúsim s tým sezamom.. chalvu lúbim, no je dosť drahá a človek ani nevie, čo tu do toho dávajú.. no príde mi to ako super zdravý a diétny recept.. veď jadierka či oriešky akékoľvek sú zdravé, med je zdravý a ani sa toho nedá veľa zjesť, takže super aj na dietovanie.. si to porovnaj s nejakým múčnym cestom plneným nutellou, šľahačkou, maslom, cukrom a čo ja viem čím, pričom človek zje aj pol plechu..
No, konečně chalva slunečnicová! Moc děkuju. Hledala jsem recept a všude mi cpali sezamovou, ale já jsem zamilovaná do slunečnicové. Kdysi nám to vozili přátelé z Bulharska. Tak jsem šťastná, že si ji budu moci vyrobit ssama, už se na to moc těším. Hezký den! <3
Milá @Tiginko hlásim sa,aj ked som to mala naplánované už dávno,prisla táto helva narad až teraz :-) Je naozaj velmi chutná,aj manželovi velmi chutila.No ja sa musím priznat,že pre mňa zostáva "Top" tá sezamová :-) Ja sezam jednoducho milujem,aj tahin s medom alebo s pekmezom jem len tak lyžičkou :-))



Pridaj komentár k receptu: