Foto: tiginko
Mám kamarátku, ktorá ju miluje. Chcela som jej urobiť radosť a ukázať jej, že si ju môže urobiť jednoducho doma. Aspoň vie, čo v Zobraziť celý popisMám kamarátku, ktorá ju miluje. Chcela som jej urobiť radosť a ukázať jej, že si ju môže urobiť jednoducho doma. Aspoň vie, čo v nej je, nemusí za ňu platiť zbytočne drahé peniaze a zháňať ju. Zbohom diéta Gabika :-)
príprava
Postup
-
1
Asi najznámejšia je chalva sezamová. Aj tú som robila, je dobrá, ale na slnečnicovú podľa mňa nemá. A slnečnica je naša plodina. Tak preto za cca 300ml hrnček slnečnicových semienok dáme na suchú rozpálenú panvicu a asi 1 minútu ju za stáleho miešania pražíme na silnom plameni. Potom oheň zmiernime a pražíme ešte asi 4 minúty, samozrejme miešame a pozorujeme farbu semienok. Mali by sa zmeniť zo šedých na svetlo hnedé, ale pozor na spálenie! Po vypnutí ohňa je panvica ešte stále horúca, takže miešame ešte chvíľu ďalej. Najlepšie sa mi to robí vo woku, aspoň to nelieta kade-tade.
-
2
Necháme vychladnúť a potom v dvoch dávkach rozmixujeme v trieštivom mlynčeku. Kto by nevedel, to je takýto:
-
3
To trieštenie trvá len pár sekúnd, semienka sú dosť olejové, takže sa začnú lepiť po stenách nádobky a nože nemajú nakoniec čo zaberať. Skúsime pobúchaním počas mixovania dostať z bokov nalepenú hmotu a keď to už nejde, vypneme. Opatrne nádobku otvoríme, vysypeme obsah do misky, premiešame rozomleté časti s nezomletými a vrátime znovu do mlynčeka. Krátko premixujeme a malo by to stačiť. Teda aspoň mne áno. Keď máme všetko zomleté, pridáme 3 poriadne lyžice medu a dobre rozmiešame. Kľudne aj rukou.
-
4
To je všetko. Vzniknutú úžasne voniacu kompaktnú hmotu (po odvážení mala cca 230g) dáme do nejakej nádobky a príležitostne vyjedáme. Pozor na závislosť a postavu :-) Inak skúšala som aj pistáciovú a keby som mala vytvoriť rebríček chutnosti podľa mňa, tak na 1.mieste je slnečnicová, druhá sezamová a tretia pistáciová.
nie som až také béčko..:
slnečnicu rozmixovanú s medom do jogurtu mám rada
akurát nesmaženú..
poinovujem..
vdaka..devečko..:-)
Posielam TS.
z mrkvy :-)
www.vegrecipesofindia.com/gajar-halwa-recipe-carrot-halwa/...
Pred časom som kúpila pol kila lúpanej slnečnice, že ju skúsim spraviť, ale na skúšku som si hodila do úst za lyžičku semienok a trochu medu, usilovne žila, lenže chuť chalvy som necítila. Skrátka tomu niečo chýbalo. Teraz mi je to jasné, nebola upražená!
Veľmi pekne ďakujem za recept, pôjdem na nákup a vyskúšam.
Možno by stálo za hriech niečo podobné vyskúšať
Dufam,ze sa neurazis , ak pridam link pre zaujimavost: www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&am...
a čo sa týka toho diétovania, nevidím na slnečnici a mede nič hrozné, v porovnaní s musli tyčinkami prepchatými sacharidmi, škrobmi a éčkami je toto len neškodná pochúťka :)
keby som mohla, dám 10* a ukladám do KK
ďakujem za krásny recept :)
Nechápem prečo mi nezobralo zvyšok komentáru :-/ No nevadí,tak ešte tych pár slov dopíšem...
Vdaka milá @Tiginko za recept a pozdravujem! :-)