Chalva (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Mám kamarátku, ktorá ju miluje. Chcela som jej urobiť radosť a ukázať jej, že si ju môže urobiť jednoducho doma. Aspoň vie, čo v nej je, nemusí za ňu platiť zbytočne drahé peniaze a zháňať ju. Zbohom diéta Gabika :-)

15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Asi najznámejšia je chalva sezamová. Aj tú som robila, je dobrá, ale na slnečnicovú podľa mňa nemá. A slnečnica je naša plodina. Tak preto za cca 300ml hrnček slnečnicových semienok dáme na suchú rozpálenú panvicu a asi 1 minútu ju za stáleho miešania pražíme na silnom plameni. Potom oheň zmiernime a pražíme ešte asi 4 minúty, samozrejme miešame a pozorujeme farbu semienok. Mali by sa zmeniť zo šedých na svetlo hnedé, ale pozor na spálenie! Po vypnutí ohňa je panvica ešte stále horúca, takže miešame ešte chvíľu ďalej. Najlepšie sa mi to robí vo woku, aspoň to nelieta kade-tade.
  2. Necháme vychladnúť a potom v dvoch dávkach rozmixujeme v trieštivom mlynčeku. Kto by nevedel, to je takýto:
  3. To trieštenie trvá len pár sekúnd, semienka sú dosť olejové, takže sa začnú lepiť po stenách nádobky a nože nemajú nakoniec čo zaberať. Skúsime pobúchaním počas mixovania dostať z bokov nalepenú hmotu a keď to už nejde, vypneme. Opatrne nádobku otvoríme, vysypeme obsah do misky, premiešame rozomleté časti s nezomletými a vrátime znovu do mlynčeka. Krátko premixujeme a malo by to stačiť. Teda aspoň mne áno. Keď máme všetko zomleté, pridáme 3 poriadne lyžice medu a dobre rozmiešame. Kľudne aj rukou.
  4. To je všetko. Vzniknutú úžasne voniacu kompaktnú hmotu (po odvážení mala cca 230g) dáme do nejakej nádobky a príležitostne vyjedáme. Pozor na závislosť a postavu :-) Inak skúšala som aj pistáciovú a keby som mala vytvoriť rebríček chutnosti podľa mňa, tak na 1.mieste je slnečnicová, druhá sezamová a tretia pistáciová.