Cestoviny s tekvicou fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 24. októbra 2013
Cestoviny s tekvicou (fotorecept)
Foto: irenaw
4
porcie
15-20 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
podľa chuti
Na omáčku:
2 strúčiky
1 ks
50 g
1/2 ks
50 ml
2 - 3 PL
podľa chuti
podľa potreby
50 g
Na pečenie:
1/2 ks
Na upečenú tekvicu:
2 PL
1 strúčik
1/2 ks
1/2 ČL
Pri podávaní:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Rúru dáme vyhrievať na 180°C. Dáme variť vodu na cestoviny, osolíme ju. Cesnak ošúpeme a posekáme na drobno. Posekáme aj čili papričku. Slaninu nakrájame na drobné kocky. Cesnak, čili a slaninu dáme do širšieho hrnca a na miernom ohni opekáme, kým slanina nepustí tuk a trochu sa neopečie.

    Cestoviny s tekvicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým umyjeme 1 menšiu tekvicu hokaido, rozkrojíme a vydlabeme jadierka. Nakrájame na kocky. Polovicu tekvice dáme na papier na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme do zmäknutia, tekvica chytí na povrchu hnedú farbu, cca 25-30 minút. Druhú polovicu tekvice dáme do hrnca na opečenú slaninu a podlejeme 50 ml vody, aby sa vytvorila para. Zakryté dusíme na miernom ohni do mäkka. Udusenú tekvicu roztlačíme pučidlom na zemiaky. Medzitým zovrela voda, vsypeme cestoviny a uvaríme.

    Cestoviny s tekvicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tekvicovej hmoty pridáme mascarpone a postrúhaný syr. Pridáme vodu z cestovín podľa potreby. Moje hokaido bolo veľmi suché, pridala som 1 malú naberačku. Premiešame, malo by to mať krémovú konzistenciu.

    Cestoviny s tekvicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vsypeme uvarené cestoviny a premiešame. Necháme zakryté chvíľu postáť.

    Cestoviny s tekvicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým sa upiekla aj tekvica v rúre. Strúčik cesnaku a kúsok čili rozotrieme so soľou a dáme do širokej rajnice. Pridáme olej a premiešame. Prisypeme horúce kocky pečenej tekvice, zatvoríme pokrievkou a dobre potrasieme, aby sa všetky kocky obalili.

    Cestoviny s tekvicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tanier dáme cestoviny s omáčkou, navrch pečenú tekvicu a pár hoblín syra.

Diskusia k receptu

staja
Vyzerá to dobre, hokkaido mám svoje, určite vyskúšam.
jujoska
krasne jedlo, nie je ta omacka nasladla? V polievke mi to nevadi, ale ked som robila pomazanku, tak mi to trochu prekazalo
mariamka
irenka, irenka, to sa robi? prave si mi vyfukla rcp, ktory mam zatial v skrytych :) ale predsa je trosku iny a tekvica sa dusi,, nuz skusim aj tento tvoj, vyzera lakavo :)
irenaw
ďakujem vám za nakuknutie :-) @jujoska z rovnakého dôvodu nerobievam polievku z inej tekvice, iba z hokaida, tiež mi v nej prekáža toľko sladkosti. v tejto omáčke to nie je. jedine, že by si použila tie upečené kocky aj do omáčky, sú výrazne sladké a gaštanové. pokojne ich vynechaj, dobré je to aj bez nich :-). @mariamka to si mi nevedela TS poslať, ako mám vedieť, čo skrývaš? mohla som spraviť makové rezance ;-).
lusinkab
Tak toto moze chutiti zaujimavo,tekvicu mam velmi rada a mne ta jej sladkasta chut vobec nevadi takze palec hore za tento recept :-)
irenaw
@lusinkab ja to mám podelené, niečo viac chutí s hokaidom, niečo s maslovou. ďakujem :-)
zuzkabluzka
nadhera, robievam casto v roznych prevedeniach, pacia sa mi Tvoje upecene kocky....len sa spytam, preco musia cestoviny postat, nezmaknu prilis ? totiz, co nie je uplne "al dente" mi moj muz ofrfle;) talian ;)
irenaw
@zuzkabluzka to len ozaj chvíľočku, kým som poprehadzovala tekvicu v oleji. ja zas ofrflem, keď omáčka "vyschne" (neviem to lepšie opísať) ale nestihla. to by bolo, aby tomu talian nerozumel ;-)
salinka
Minulý rok som už nevedela, čo mám od radosti robiť s toľkým množstvom hokaida:-) Tento rok nemám skoro nič, ale pre istotu si tvoj pekný recept uložím:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia