Cestoviny s tekvicou (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

4
porcie
15-20 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru dáme vyhrievať na 180°C. Dáme variť vodu na cestoviny, osolíme ju. Cesnak ošúpeme a posekáme na drobno. Posekáme aj čili papričku. Slaninu nakrájame na drobné kocky. Cesnak, čili a slaninu dáme do širšieho hrnca a na miernom ohni opekáme, kým slanina nepustí tuk a trochu sa neopečie.
  2. Medzitým umyjeme 1 menšiu tekvicu hokaido, rozkrojíme a vydlabeme jadierka. Nakrájame na kocky. Polovicu tekvice dáme na papier na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme do zmäknutia, tekvica chytí na povrchu hnedú farbu, cca 25-30 minút. Druhú polovicu tekvice dáme do hrnca na opečenú slaninu a podlejeme 50 ml vody, aby sa vytvorila para. Zakryté dusíme na miernom ohni do mäkka. Udusenú tekvicu roztlačíme pučidlom na zemiaky. Medzitým zovrela voda, vsypeme cestoviny a uvaríme.
  3. Do tekvicovej hmoty pridáme mascarpone a postrúhaný syr. Pridáme vodu z cestovín podľa potreby. Moje hokaido bolo veľmi suché, pridala som 1 malú naberačku. Premiešame, malo by to mať krémovú konzistenciu.
  4. Vsypeme uvarené cestoviny a premiešame. Necháme zakryté chvíľu postáť.
  5. Medzitým sa upiekla aj tekvica v rúre. Strúčik cesnaku a kúsok čili rozotrieme so soľou a dáme do širokej rajnice. Pridáme olej a premiešame. Prisypeme horúce kocky pečenej tekvice, zatvoríme pokrievkou a dobre potrasieme, aby sa všetky kocky obalili.
  6. Na tanier dáme cestoviny s omáčkou, navrch pečenú tekvicu a pár hoblín syra.