Cesto Pate brisée

Autor receptu: eruska25

Na požiadanie pridávam recept na cesto Pate brisée na rajčinový koláč z Provensálska.

6
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto na prípravu koláča si môžeme pripraviť deň vopred, aby malo dosť času na odležanie. Cesto je na dva koláče s priemerom 24 cm alebo jeden veľký.
  2. Maslo vymiešame v miske, aby bolo mäkké a krémovité. Je to síce namáhavejšie ako ho zohriať v mikrovlnke, ale je to lepšie pre kvalitu koláča. Na dosku preosejeme múku, urobíme jamku, do nej dáme soľ a vodu. Spracujeme prstami, pridáme žltok a vymiešané maslo. Suroviny spracovávame rukami pokiaľ nevznikne mäkké cesto. Nesmieme ho hnietiť príliš silno. Sploštíme ho dlaňami na doske, utvoríme guľu a znovu sploštíme. Z cesta utvoríme guľu. Utierku poprášime múkou, zabalíme do nej cesto a uložíme na chladné miesto najmenej na dve hodiny alebo cez noc. Keď cesto odleží cez noc, bude koláč obzvlášť krehký. Keď chceme cesto použiť na prípravu sladkého koláča, pridáme 2 PL cukru a soli dáme len pol lyžičky.
  3. Cesto vyvaľkáme na tenko, vložíme do formy, ktorú sme vytreli maslom. Zľahka pritlačíme popicháme vidličkou. Položíme naň papier na pečenie a nasypeme záťaž /napr. suchú fazuľu /. Pečieme 15 minút pri 180 st. C. Odstránime záťaž a necháme vychladnúť. Potom pokračujeme, ako uvádzam v recepte na Rajčinový koláč z Provensálska.