Cesto Pate brisée
Autor receptu: eruska25
Na požiadanie pridávam recept na cesto Pate brisée na rajčinový koláč z Provensálska.
6 porcií |
20 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto na prípravu koláča si môžeme pripraviť deň vopred, aby malo dosť času na odležanie. Cesto je na dva koláče s priemerom 24 cm alebo jeden veľký.
- Maslo vymiešame v miske, aby bolo mäkké a krémovité. Je to síce namáhavejšie ako ho zohriať v mikrovlnke, ale je to lepšie pre kvalitu koláča.
Na dosku preosejeme múku, urobíme jamku, do nej dáme soľ a vodu. Spracujeme prstami, pridáme žltok a vymiešané maslo. Suroviny spracovávame rukami pokiaľ nevznikne mäkké cesto. Nesmieme ho hnietiť príliš silno. Sploštíme ho dlaňami na doske, utvoríme guľu a znovu sploštíme.
Z cesta utvoríme guľu. Utierku poprášime múkou, zabalíme do nej cesto a uložíme na chladné miesto najmenej na dve hodiny alebo cez noc. Keď cesto odleží cez noc, bude koláč obzvlášť krehký.
Keď chceme cesto použiť na prípravu sladkého koláča, pridáme 2 PL cukru a soli dáme len pol lyžičky.
- Cesto vyvaľkáme na tenko, vložíme do formy, ktorú sme vytreli maslom. Zľahka pritlačíme popicháme vidličkou. Položíme naň papier na pečenie a nasypeme záťaž /napr. suchú fazuľu /.
Pečieme 15 minút pri 180 st. C. Odstránime záťaž a necháme vychladnúť.
Potom pokračujeme, ako uvádzam v recepte na Rajčinový koláč z Provensálska.