Cesnakové esíčka s rascou

Roman Pekný a Michaela Zánová
šéfkuchár a cukrárka z hotela Villa Nečas v Žiline, 5. marca 2014
Cesnakové esíčka s rascou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 ks
porcií
8 minút
príprava
10-15 minút
na 220 °C

Suroviny

450 g
30 g
250 ml
50 g
1 ks
1/2 čl
150 g
50 g
10 strúčikov




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Kvások pridáme do múky aj s roztopeným maslom, soľou a žĺtkom. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme 30 minút vykysnúť.

  2. 2

    Múku, maslo, soľ a korenie vymiešame. Pridáme nasekané bylinky a rascu. Vypracujeme tukové cesto. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenší plát a do stredu vložíme tukové cesto a prekryjeme ho koncami. Dáme ho do chladničky na 20 minút odpočinúť. Potom ho rozvaľkáme, preložíme a dáme odpočinúť na 15 minút. Tento postup opakujeme ešte dvakrát. Cesto rozvaľkáme na tenký plát a potrieme ho vodou. Posy-peme ho rozotreným cesnakom, bylinkami a rascou.

  3. 3

    Cesto zrolujeme od stredu, každú do opačnej strany, aby vznikla roládka v tvare S. Nakrájame na 2 cm hrubé plátky. Roládky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme 10 minút podkysnúť. Pečieme pri 220 stupňoch asi 10 – 15 minút.

Diskusia k receptu

daguska
Velmi sa mi pacia tieto slane "esicka",ale bohuzial raz neviem, ako od stredu,kazdu na opacnu stranu zrolujeme.
jujoska
@daguska z jednej strany cesta zatacas/rolujes a v strede prestanes. Potom to cesto otocis naopak, hore chrbtom a zatocis/zrolujes z druhej strany. Neviem ci je to dost zrozumitelne. Podla mna ta zaviedlo to "od stredu", spravne by malo byt "do stredu"
daguska
Dakujem,ale nezaviedlo ma ani tak "do,ci od stredu",ale to, ze ma tak jednoducha vec,ako otocit cesto naopak,vobec nenapadla. Inak sa mi recept paci a urcite upeciem taketo slane pecivo.
hanak
Aj mne sa recept páči, ale aj tak som stále z toho jeleň. Podľa @jujosky to esíčko spravím, ale potom ten cesnak bude naopak? Alebo natriem polovicu cesta, zrolujem len tu polku, otočím na "chrbát", natriem druhu polku, zrolujem ju a pokračujem krájaním na 2cm plátky.......Fakt, krajania moji, pridali ste nám veľmi zrozumiteľný recept. Alebo som už taký blbec?
eviana
@hanak , ozaj, sak to treba každé na inú stranu cesnakom potrieť... jedine tak... natrieť a zrolovať polovicu, potom prekotiť a natrieť a zrolovať aj druhú polovicu... @jujoska , dobre som pochopila?
Inak... aj mne sa tieto esíčkoidné útvary páčia :)
hanak
@eviana , ináč to už hádam nepôjde. Tak potom možno nie som až taký blbec:-)))
daguska
Myslim,ze natriet a zrolovat do polovice,obratit ,natriet a zrolovat smerom k zrolovanemu bude ten spravny postup. Este,ze ste vsetky sikulky,ja si lamem hlavu od rana.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia