Čerstvé rožky

ravengraf - bez fotkyravengraf, 11. augusta 2012

Suroviny

500 g
300 ml
2.5 čaj.lyžička
60 g
1 čaj.lyžička
1 čaj.lyžička
 na potretie




Postup

  1. 1

    Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme cukor, troška múky a kvasnice (droždie), romiešame, povrch posypeme jemne múkou, zakryjeme, necháme pracovať.

  2. 2

    Všetky ostatné suroviny dáme do misy, vlejeme kvások a vymiesime cesto, ja to robím ručne-stručne, je to zachvíľku vymiesené, pekne spojené. Bochník posypeme jemne múkou, zakryjeme a necháme kysnúť. Cesto vykysne dokonca i v chladničke, komore, takže ak večer zamiesite, ráno môžete piecť.

  3. 3

    Vykysnutý bochník rozdelím na 3 rovnaké časti, ktoré ešte rozdelím na 4 malé bochníky. Bochníky nechám 10min zakryté podkysnúť. Bochník vyvaľkám do oválu na hrúbku asi 3-4 milimetre. Ľavou rukou chytím si vrch oválu a prvou rolujem rožok, pritom tou ľavou trocha naťahujem cesto (najbližšie keď budem robiť rožky spravím foto postup). Rožok ešte sformujem šúľaním do konečnej požadovanej dĺžky, hrúbky (iba 1/3 hrúbky rožku upečeného) a tvaru, položím na plech s papierom na pečenie (ja používam teflónove podložky priamo na rošty). Sformujte rožky a nechajte ich 20 minút aj viac kysnúť, kým nenadobudnú dve tretiny konečnej veľkosti. Neľakajte sa pri rolovaní, že sa podobajú viac na ceruzky, ako pečivo, premena klope na dvere :)

  4. 4

    A ideme piecť. Pečiem v teplovzdušnej, do na spodok rúry si dám plech s vodou. Rúru zahrejem na 100°C, vložím rožky (v teplovzdušnej pečiem naraz viac plechov), teplomer dám na 200°C a budík na 15min, zachvíľku sa po dome začne šíriť vôňa čerstvého pečiva a do kuchyne sa zbiehať osadenstvo domu :D Po tých 15min by mali byť rožky upečené, ak sú moc bledé ešte chvíľu môžeme nechať piecť, ale nie viac ako 5min navyše, aby nevyschli (na ďaľší krát radšej dajte rúru na vyššiu teplotu).

  5. 5

    Hneď po vybratí, ešte na plechu potriem rožky bielkom s vodou, jemne, je to len pre lesklý efekt. Nenechávam rožky na plechu, ale hneď ako ich potriem, vyberiem ich buď na rošt, alebo do ošatky (hocaký košík), ide o to, že pri chladnutí musia dýchať aj zospodu, aby sa nezaparili. Vychladnuté najlepšie do sáčku aby ostali dlhšie mäkké, ak teda ešte nejaké ostanú dať do sáčku :)

Diskusia k receptu

tiziana
ak by som chcela nahradiť sušené droždie čerstvým, 1/2 kocky kvasníc by stačilo (20g)? mne totiž nechutí ani koláč so sušeného droždia :/ vďaka
evilauri
Ja som vyskusala uz kopec receptov, piekla som a piekla, a vysledok? Nikde! Pecivo bolo vzdy suche a tvrde ako kamen, chlebik z domacej pekarnicky sme nosili labutiam na Dunaj,pretoze nam nechutil, ale tentokrat to klaplo, rohlicky mame akurat hotove (cesto som natahovala o dusu spasenu, a nechala kysnut presne ako pises v recepte, dokolecka dokola) a ...podarilo sa,su vyborne! Na takyto recptik som cakala fakt celu vecnost! No titul grofa uz mas, tak ja ta pasujem rovno za "Lorda":-)))
martamm
Ravengraf, chcem sa spýtať, aká je to múka a tuk? Môžem použiť hladkú múku T 650 a olej?
marijanka712
kolko percentý je tuk?? aby sme to trocha našim pomerom priblížili myslím si že múka by mala byť hladká špeciál . Škoda, že si nedoložil foto aspoň úvodne viac by nás to motivovalo , ale zato vyskúšam aj ja dôfam, že sa vydaria.
evilauri
Ja som pouzila obycajnu hladku muku, Type W 700, zrovna sme mali taku doma ako tuk som primiesala maslo...A boli fakt vyborne, este aj teraz su mäkucke :-)
evanaaa
@ravengraf , ja ťa okrem iného pasujem aj za pekára ( zatiaľ rožkov) a vítam ťa tu na Vareche v mene celej varecháčskej rodiny, neobanuješ, len vydrž tu s nami. N atvoje recepty sa tešíme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia