Čerešňové koláče
Čerešňové koláče

Čerešňové taštičky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 31. mája 2017
Čerešňové taštičky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je sezóna čerešní :-) a kysnuté koláče s čerstvým ovocím sú naj :-)

24 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

700 g
100 g
200 g
1 bal
1,5 dl
3 kopcovité PL hustá
1 ks
cca 3,25 dl vlažné
42 g čerstvé
1,5 KL
Plnka:
1 kg čerstvé
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    V jednej miske premiešame obe múky, soľ,cukor a vanilkovy cukor. Pridame olej, 3 kopcovité PL hustej smotany, bielok a napučaný kvások. Ten sme si zmiešali s 2 dl mlieko +42 g droždie + 1 KL cukru. Zvyšných cca 1,25 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta ako múka pije. Vypracujeme jemné ,vláčne mäkšie cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Na ruky sa síce lepí, ale na misku nie. Cesto musí byť jemnejšie a mäkšie než "polomäkké", lebo je tam aj polohrubá múka. Cesto nakoniec pomocou trochy múky len jemne 2-3x vymiesime do bochníka. Poprášime ho múkou a necháme cca 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.

    Čerešňové taštičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým mi cesto kyslo, som si vykôstkovala čerešne. Potrebujeme cca 1 kg čerešní. Vykôstkované zatial zakryjeme a dáme bokom.

    Čerešňové taštičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Už nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku cca 6 mm...

    Čerešňové taštičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto pokrájame na väčšie kocky, mne vyšlo 24 ks. Čerešne som pomiešala s cukrom až teraz, tesne pred plnením. Každý štvorec troška rukou rozťapkáme, do stredu dáme trocha strúhanky a položíme aspoň za 1 kopcovitú PL čerešní. Na 1 kopček čerešní som nasypala škoricu a na druhý vanilkový cukor. Čerešní môžte dať koľko sa zmestí, hlavne aby ste tú taštičku vedeli ešte zavreť :-) Taštičky naukladáme na plech s papierom a natrieme žltkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Taštičky nenecháme podkysnúť, ale ich ihned dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovať...

    Čerešňové taštičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas pečenia sa mi 2-3 taštičky otvorili, ale mne to nevadí :-) Na chuti to neuberie :-)

    Čerešňové taštičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Taštičky necháme vychladnúť a podla chuti ich pocukrujeme práškovým cukrom.

    Čerešňové taštičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú ľahučké a mäkké, cesto výborné. Chuť majú vynikajúcu a sú celkovo vláčne :-) Mäkké zostanú aj na 2-3 deň. Namiesto čerešní môžte použiť aj iné sezónne ovocie, koláče budú rovnako výborné. Dobrú chuť.

    Čerešňové taštičky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

babka123
Sama som bola prekvapená, že už podľa obrázku som tipovala, že je to Tvoj výtvor. A nemýlila som sa. Naozaj lahodia oku a iste aj chuťovým pohárikom. Jednoducho - krásne a dokonalé.
diducko
Tvoje "pogaca a supervláčny citronový zákusok "sú výborné, pečiem ich často a odprúčam ich aj iným. Tento plánujem na sobotu.
mitzy
Prekrásne taštičky! Až nám dozrejú čiringle, upečiem podľa teba! Kk 5*
haji
Ta úvodní věta by se mohla klidně vytesat do kamene, naprostý souhlas -"Kysnuté koláče s ovocím sú naj!" Krásná práce, fota, Cesmínko! Hned bych dala testovací vzoreček, slintám jako bernardýn Bohouš, oh!
arnilka
či sú len nádhernééé, ty si hotová Haseki Hürrem Sultan!
5*
jerica
To je teda? Ešte nemám jeden recept vytlačený a hneď vyskočí další .
Šikulka, už by si mala porozmýšlať o vydaní kuchárskej knihy, ( kúzla alebo čarovanie s kysnutým cestom) , neváhala by som :-) koláčiky určite spravím :-) a nielen tieto !
zolik
Jeden recept lepsi ako druhy. Suhlasim s @Jerica , mala by si vydat zbierku Tvojich receptov z kysnuteho cesta. Alebo rovno dve. Jednu na sladko, druhu na slano :-)
1x motyka
mojaradost
Super recept, dávam Ti 5*, rada robím s kysnutým cestom, určite vyskúšam:))
zdenka1009
V sobotu idem na grilovačku, som rozmýšľala čo upečiem pre rodinu...tento rcp mi prišiel vhod...@cezminka , keď sa ti bude štikútať, tak to som bola ja, lebo tvoje koláče mám už odskúšané...sú na jednotku.
babka123
S vydaním Tvojej zbierky receptov formou kuchárskej knihy je dobrý nápad, a tie fotografie úplná dokonalosť. Pohľad na ne vyvolá hlad po takej dobrote.
violeta
Je to pravda @cesminaz , máš talent odfotiť jedlo tak, že ho chce človek hneď ochutnať :) Hneď by som ti jednu taštičku uchmatla :))
jack
Veľmi pekne koláčiky.Vydarili sa ti...vlastne tebe sa vydarí všetko:-)
cesminaz
@Mojaradost @Jack @Katkasugar dakujem vam pekne za vase milé slová :-) @Zdenka1009 :-)) dobre,zapamätám si to :-) Teším sa tomu,ze si bola doteraz vzdy spokojná.Nech vam chutí aj nadalej a príjemnú grilovačku želám! @Babka123 a @Violeta ste fakt milé :-) dakujem.Podla mna pri jednom recepte velmi zaleži aj natom,ako to jedlo prezentuješ.Ako sa vravý "aj oči jedia" :-) a po pravde oči jedia ako prvé.Pekny podvečer želam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia