Čerešňové koláče

Čerešňové taštičky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je sezóna čerešní :-) a kysnuté koláče s čerstvým ovocím sú naj :-)

24 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske premiešame obe múky, soľ,cukor a vanilkovy cukor. Pridame olej, 3 kopcovité PL hustej smotany, bielok a napučaný kvások. Ten sme si zmiešali s 2 dl mlieko +42 g droždie + 1 KL cukru. Zvyšných cca 1,25 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta ako múka pije. Vypracujeme jemné ,vláčne mäkšie cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Na ruky sa síce lepí, ale na misku nie. Cesto musí byť jemnejšie a mäkšie než "polomäkké", lebo je tam aj polohrubá múka. Cesto nakoniec pomocou trochy múky len jemne 2-3x vymiesime do bochníka. Poprášime ho múkou a necháme cca 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.
  2. Kým mi cesto kyslo, som si vykôstkovala čerešne. Potrebujeme cca 1 kg čerešní. Vykôstkované zatial zakryjeme a dáme bokom.
  3. Už nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku cca 6 mm...
  4. Cesto pokrájame na väčšie kocky, mne vyšlo 24 ks. Čerešne som pomiešala s cukrom až teraz, tesne pred plnením. Každý štvorec troška rukou rozťapkáme, do stredu dáme trocha strúhanky a položíme aspoň za 1 kopcovitú PL čerešní. Na 1 kopček čerešní som nasypala škoricu a na druhý vanilkový cukor. Čerešní môžte dať koľko sa zmestí, hlavne aby ste tú taštičku vedeli ešte zavreť :-) Taštičky naukladáme na plech s papierom a natrieme žltkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Taštičky nenecháme podkysnúť, ale ich ihned dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovať...
  5. Počas pečenia sa mi 2-3 taštičky otvorili, ale mne to nevadí :-) Na chuti to neuberie :-)
  6. Taštičky necháme vychladnúť a podla chuti ich pocukrujeme práškovým cukrom.
  7. Koláče sú ľahučké a mäkké, cesto výborné. Chuť majú vynikajúcu a sú celkovo vláčne :-) Mäkké zostanú aj na 2-3 deň. Namiesto čerešní môžte použiť aj iné sezónne ovocie, koláče budú rovnako výborné. Dobrú chuť.