Celozrnný špenátový koláč s bryndzou

lenivaveganka - fotkalenivaveganka, 31. júla 2013

Bryndzou v našich moderných kuchyniach často opovrhujeme, ale ja som za rovnosť pre všetky syry! A tak nie vždy lipnem na ricotte či mascarpone, Zobraziť celý popisBryndzou v našich moderných kuchyniach často opovrhujeme, ale ja som za rovnosť pre všetky syry! A tak nie vždy lipnem na ricotte či mascarpone, ale skúšam to všelijako poslovenčiť, aby sme ostali doma :)

60 minút
príprava

Suroviny

Na krehké celozrnné cesto:
1,5 hrnčeka
0,5 hrnčeka
125 g
4 PL
1 ks
Náplň:
400 - 500 g
4 strúčiky
200 g
250 g
100 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme pečené ,,expresne sušené" cherry paradajky. To je moja z núdze cnosť, keď už mám prázdny pohár tých pravých sušených. Je to vlastne úplne výborná, ak nie lepšia, náhrada. Ale k veci: Prekrojíme cherry paradajky, osolíme, okoreníme, uložíme na olivovým olejom vymastený plech, pár kvapiek aj navrch a pečieme naplno 15-20 minúť. Pozor! Odporúčam použiť čo najvyšší pekáč, ja používam jánsku misu, keďže šťavnaté paradajky bývajú pri pečení trochu nezbedné.

  2. 2

    Múku preosejeme a pridáme ostatné suroviny na cesto, vymiesime do konzistencie bežného krehkého cesta, aké poznáme. Zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke.

  3. 3

    Na oleji speníme nadrobno nasekaný cesnak, pridáme špenátové listy, osolíme, okoreníme a necháme dôjsť - čo znamená: špenát stratil svoj objem asi o polovicu a viac, prebytočná voda a odparila a hotovo.

  4. 4

    Do vychladnutého špenátu primiešame bryndzu a syr.

  5. 5

    Cesto rozvaľkáme a uložíme do okrúhlej formy. Dno popicháme vidličkou, ale to už poznáme však. Navrstvíme špenátovú masu, upečené paradajky (ak máte po ruke sušené, môžete použiť tie) a rozbijeme tie dve zvyšné vajíčka. Na záver posypeme čerstvým čiernym korením. Ak nám okraje cesta ostanú suché (ako mne) potrieme ich olejom. Ja ich vždy potieram tým výpekom z upečených paradajok, je to úžasná chuť a vôňa!

  6. 6

    Pečieme na 250°C asi 20 minút, veď zistíte. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

tiginko
fuha, ja som si nevšimla, že by niekto z našincov opovrhoval bryndzou. Skôr naopak...
lenivaveganka
No, do tohto koláča sa zvyčajne dáva ricotta. Preto som chcela len poukázať na to, že môžeme použiť aj našu bryndzu :) Žiadne národné rozbroje tu robiť nechcem :D
samanka
všetko by som doma mala mať, okrem tej celozrnnej múky, myslíš, že by som mohla použiť len tú hladkú múku?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia