Celozrnný špenátový koláč s bryndzou

Autor receptu: lenivaveganka

Bryndzou v našich moderných kuchyniach často opovrhujeme, ale ja som za rovnosť pre všetky syry! A tak nie vždy lipnem na ricotte či mascarpone, ale skúšam to všelijako poslovenčiť, aby sme ostali doma :)

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme pečené ,,expresne sušené" cherry paradajky. To je moja z núdze cnosť, keď už mám prázdny pohár tých pravých sušených. Je to vlastne úplne výborná, ak nie lepšia, náhrada. Ale k veci: Prekrojíme cherry paradajky, osolíme, okoreníme, uložíme na olivovým olejom vymastený plech, pár kvapiek aj navrch a pečieme naplno 15-20 minúť. Pozor! Odporúčam použiť čo najvyšší pekáč, ja používam jánsku misu, keďže šťavnaté paradajky bývajú pri pečení trochu nezbedné.
  2. Múku preosejeme a pridáme ostatné suroviny na cesto, vymiesime do konzistencie bežného krehkého cesta, aké poznáme. Zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke.
  3. Na oleji speníme nadrobno nasekaný cesnak, pridáme špenátové listy, osolíme, okoreníme a necháme dôjsť - čo znamená: špenát stratil svoj objem asi o polovicu a viac, prebytočná voda a odparila a hotovo.
  4. Do vychladnutého špenátu primiešame bryndzu a syr.
  5. Cesto rozvaľkáme a uložíme do okrúhlej formy. Dno popicháme vidličkou, ale to už poznáme však. Navrstvíme špenátovú masu, upečené paradajky (ak máte po ruke sušené, môžete použiť tie) a rozbijeme tie dve zvyšné vajíčka. Na záver posypeme čerstvým čiernym korením. Ak nám okraje cesta ostanú suché (ako mne) potrieme ich olejom. Ja ich vždy potieram tým výpekom z upečených paradajok, je to úžasná chuť a vôňa!
  6. Pečieme na 250°C asi 20 minút, veď zistíte. Dobrú chuť :)