Foto: kata50
@Kata50 . Tento recept je úplná napodobenina Žemličkového chleba, ktorý pridala @evusik http://varecha.pravda.sk/recepty/zemlickovy-chlieb-fotorecept/19572-recept.html asi pred polrokom. Ja som ho slabo pozmenila. Žemle ostali chutné Zobraziť celý popis@Kata50 . Tento recept je úplná napodobenina Žemličkového chleba, ktorý pridala @evusik http://varecha.pravda.sk/recepty/zemlickovy-chlieb-fotorecept/19572-recept.html asi pred polrokom. Ja som ho slabo pozmenila. Žemle ostali chutné aj tak...:-)))
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
500 g |
|
500 ml vlažná |
|
42 g |
|
1,5 ČL |
|
1,5 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ks surový postrúhaný |
|
1-2 ks postrúhaný |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Múku preosejeme. ( Aj keď sa vám vôbec nebude chcieť- ale to je prvý krok k úspešnému výsledku .) Pripravíme si kvások z vlažnej vody, droždia a cukru a hneď vylejeme do múky. Nemusí dopredu droždie kysnúť - ono sa zobudí aj tak. Iba sa zbytočne vysiľuje. Pridáme všetky ostatné prísady. S cesnakom opatrne - iba toľko, aby to slabo zavoňalo a neprerážalo iné chute. Veď nerobíme klobásy...
- 2
Cesto spracujeme aby sa oddeľovalo od misky - cca 10 minút a potom necháme kysnúť. Ja nechávam v miske kyske 2x puknúť vrchnák - to je asi 30-40 minút. Vykysnuté cesto formujeme do žemieľ, a poukladáme do vymastenej okrúhlej formy ( napr. aj tortovej ) Každý kúsok cesta, dookola omastíme olejom - aby sa upečené kúsky pekne oddeľovali. Vrch som posypala sezamom a hrubozrnnou soľou.
- 3
Pečieme pri 180 st/ 30-40 minút. Potom vyberieme na mriežku, aby dobre vychladli a nezaparili sa.
- 4
Toto pečivo so zemiakom a cesnakovou vôňou je chutné aj na druhý deň. Keď vám ostane :-)) Dobrú chuť prajem ! Katarína.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@an3da , ide toľko vody. Pridávam ju ale postupne a sleduj ako ju múka pojme. Zase záleží od kvality múky. Možno budeš potrebovať o 0,5 dl menej - veď uvidíš. Áno cesto je jemné a mäkké. Preto som volila takéto pečenie, že žemličky pekne narastú hore a nie do šírky.