Celozrnné pečivo

sestricka126 - fotkasestricka126, 13. marca 2012

Milujem vôňu čerstvo upečeného pečiva a hlavne keď je domáce....žiadne Ečka.....no proste mňamka :)

4
porcie
15 minút
príprava
20-30 minút
na 220-180 °C

Suroviny

150 g
125 g
125 g
100 g
štipka
12,5 g
4-5 dl vlažná
stipka  pod kvasnice
20 g
2-3 PL rozpustený /hera
 rôzne
 na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si droždie.Do pekárničky si najprv nalejeme teplú vodu do ktorej pridáme štipku cukru a soli a pridáme droždie.Necháme trošku nakysnúť a prilejeme rozpustené maslo.Prisypeme múku,soľ,mletú rascu a semienka.Necháme 30minút alebo podľa potreby vymiešať.Po vymiešaní cesto premiestnime s pekárničky do misky na kysnutie.Necháme kysnúť cca hodinu.Potom z cesta vytvarujeme malé bochníčky,ktoré vyzerajú ako malé zemličky alebo vytvarujeme rožky..Necháme ešte trosku nakysnúť.Medzitým si vyhrejeme trúbu na 200C.Po nakysnutí dáme pečivko na pekáč s papierom na pečenie.Potrieme vlažným mliekom a posypeme semienkami.Pečieme 10min na 200C a potom teplotu v trúbe znížime na 180C a pečieme podľa toho ako dobre pozname trúbu ja som ich piekla potom ešte 10-15min na 180C.

Diskusia k receptu

marianne69
...pecivko moze byt skvele,len niekde som citala,ze velky mix muk nie je az tak dobry koli traveniu,ale netvrdim,ze to je pravda...
marienka44
Pekne a zdrave pecivko. Semiacka ale odpadnu, ked nie su buchticky potrete vajickom. :-(
marikafil
No, dievčatá, ešte mi povedzte, aká to je múka - žitná - a kde sa dá kúpiť. Ja tiež pečiem chlieb a pečivo doma už roky, ale používam pšeničnú, ražnú a špaldovú múku. Žitnú a jačmennú som ešte ani nevidela v obchodoch, ale možno som zle pozerala (?).
merylas
marikafil, žitná mouka = ražná mouka. U nás je k dostání jak chlebová, tak celozrnná.
sestricka126
@marikafil a @merylas v recepte som upravila nazvy muk prekladac mi ich zle prelozil z norciny do slovenciny..tak som obvolala znamych ktory tu dlhsie ziju a my to prelozili...tak sa ospravedlnujem
@marienka44 praveze semienka mi vobec nedpovypadavali z vrchu :)ani v pekarni,kde som ako pubertiacka brigadovala.... chleba a zemle nepotieraju vajickom ale ich potieraju vodou s mliekom :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia