Celkom obyčajné langoše fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. februára 2012
Celkom obyčajné langoše (fotorecept)
Foto: pusta

Viem, že je tu viac receptov na túto dobrotu. Moja mama kedysi pred viac ako 50-timi rokmi predávala v Bratislave ako prvá lángoše na Zobraziť celý popisViem, že je tu viac receptov na túto dobrotu. Moja mama kedysi pred viac ako 50-timi rokmi predávala v Bratislave ako prvá lángoše na starom Centrálnom trhovisku. Robila ich podľa receptu z Madarska, ktorý doniesol odtiaľ jej kolega. Išli veľmi na odbyt. A ja ich robím rovnako. Nedávam do nich žiadne vajíčko, ani mlieko a zemiaky alebo kyslú smotanu. Len pridávam do cesta olej, sú ešte nadýchanejšie a nepotieram kašičkou z cesnaku, ale dávam k nemu plátky cesnaku, každý si ich dochutí sám.

90 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
15 g čerstvé
250 ml vlažná
3 PL
2 CL do cesta
1 CL
6 PL na vysmážanie
podľa chuti na posypanie
podľa chuti pokrájaný na plátky

Online leták

Postup

  1. 1

    Do vandlíka nasypem múku /nepreosievam/, premiešam so soľou, prostred vyhlbim jamku, namrvím do nej droždie, posypem kryštálovým cukrom, zalejem vlažnou vodou, prikryjem čistou utierkou a nechám na teple vykysnúť kvások.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked kvások vykysol - cca 15 minút, prilejem olej. Cesto sa stane ľahším a nadýchanejším.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dôkladne spracujem, až sa na ceste začnú tvoriť na ceste malé pľuzgieriky.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechám na teplom mieste prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem. cca 45 minút.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto vo vandlíku ešte raz prepracujem, vyformujem z neho valec, ktorý prenesiem na jemne pomúčenú dosku.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Valec pokrájam na rovnaké diely, z tohoto množstva vyjde cca 6 kusov lángošov. Ak robím menšie lángoše, tak je to viac kusov. Najprv valec rozkrojím na polovicu a každú polovicu na rovnaký počet dielov.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý jednotlivý diel ešte prepracujem, vytvorím z nich bochníčky, dám na dosku a nechám ešte podkysnúť - cca 15 až 20 minút.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté bochníčky stlačím na plocho dlaňou a vytiahnem oboma rukami od stredu k krajom, kolom dookola, asi na veľkosť panvice, v ktorej ich vysmážam. Nevyťahujem ich veľmi do tenka, aby sa neprederavili a okraje nechávam silnejšie, aby pri zakusnutí pripomínali kusnutie do chleba. Ak by boli veľmi tenké, tak sa nenafúknu, budú tvrdé a budú sa lámať, ľahko sa spália.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V panvici rozpálim olej, až sa z neho takmer dymí, vložím lángoš a smažím ho z jednej strany...

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...potom z druhej strany. Lángoše vysmážam len do ružova, nie do tmavej farby, lebo potom sú tvrdé. Takto vysmažené lángoše sú veľmi ľahučké, pekne nafúknuté a zvnútra sú duté. Ak by olej nebol dosť rozpálený, lángoš by ním nasiakol a bol by ťažký.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vysmažený lángoš položím na tanier pripravený hned vedľa panvice a jemne osolím, ale len z jednej strany.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Povrch hotových lángošov pokladiem plátkami cesnaku. Podávam ako prílohu k polievkam na kyslo alebo k sýtejším polievkam. Ak ich podávam samostatne, pripravím k nim horúci citronový čaj, vtedy ako jedlo na večeru.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
máš ich pekné, nadýchané.-)) u nás sú jedlo č. 1...robím ich často a na všelijaké spôsoby.-))
alena45
aj ja ich robím takto a tak viem, že si ešte si zabudla povedať, že prekrásne voňajú.
marianne69
este sa vratim k tvojmu receptiku @pusta ,ked jedavam kusky cesnaku tak mi nerobi dobre,vypala mi dieru v zaludku:-),ale ked ho rozpucim do oleja s troskou soli a potom natriem maslovackou na langos,tak nemam ziaden problem,to pisem ,keby nahodou mal niekto problem s platkovym csnakom ako ja:-)
marcy
určite ich vyskúšam ešte do popolcovej stredy,nejak na sladko šišky mi nešli na chuť,ale na langoše som zabudla....všetko od Teba mi vyšlo,tak sa teším aj na túto dobrotu :))
sovka62
Áno, pravé langoše sú bez vajec, bez mlieka, bez smotany. Múka, soľ droždie voda, ja nedávam ani ten olej, lebo ich chcem chrumkavé.
1x zdezda
sneica
vyzeraju vyborne...u nas idu langose na dracku...:))) robievam cesto bez vajec aj bez oleja...
marienka44
@Pusta , a kolko oleja si pridala do cesta? V texte nie je mnozstvo uvedene a v rozpise je 6 PL na vysmazanie. Kolko oleja do cesta ? To je dolezity udaj, lebo sa tym tento recept odlisuje od inych receptov. Dakujem za upresnenie.
zdenka1009
Pusta, dnes som vyskúšala pripraviť langoše dľa tohto rcp. Myslím, že sa mi vydarili,jedli sme ich len tak na prázno a zapili čajíkom. Ďakujem.
frona
@marienka44 v rozpise čítam, že 3PL slnečnicového oleja idú do cesta.
@Pusta recept si ukladám, určite ho vyskúšam. Ja robievam so smotanou...(klasika v tejto dobe)
redakcia
Odpoveď od @pusta : @marienka44 , áno, to je dôležitý údaj. tak ako hovoríš. je to uvedené v surovinách - konkrétne 3 PL slnečnicového oleja. asi ti to len uniklo, ale je to tam.
grezu
tak akurat dopekam posledne posuchy podla tvojho receptu a nestačim piect..miznu z taniera jedna radost dakujem za vyborny recept..:-))
1x ag
lakocinka
Pusta, ďakujem pekne za recept. Práve sme doolizovali mastné pery. Mňam a mňam. Nie som odborník na kysnuté, takže dnes to bol môj prvý pokus, čo sa týka langošov. Tvoj receptík mal jednoducho neodolateľný sprievodný komentár, už som ani nehľadala žiadny iný, bola som presvedčená, že tento je ten pravý. Bol. Muž povedal, že lepší ešte nejedol. Cesto sa mi na začiatku zdalo strašne tuhé, ešte som také tuhé kysnuté cesto nevidela, priliala som trošičku mlieka. Proste, podľa tvojho návodu som to dokázala aj ja, čo kysnuté moc nerobím. Pozdravujem Tvoju mamičku nech je kdekoľvek, iste musela potešim mnohých a mnohých okoloidúcich maškrtníkov na trhovisku.
Mám otázku: vie mi niekto poradiť ako sa robí taká tá cesnaková kašička, čo ju majú v každom stánku s langošmi? myslela som, že je to popučený cesnak so soľou a olejom, ale zdá sa mi, že to nie je celkom ono, je tam namiesto oleja voda?
cuza
Odpoved pre Lakocinka. Popuceny cesnak daj zapenit na olej a maslo. Mozno dve lyzice z kazdeho. Na miernom ohni sa to da zapenit asi 5-7 minut, kym cesnak zmeni farbu. Ked su langose upecene po sol na jednej strane a s perkami potri langose so smesou. Su vyborne
gionima
Aj ja robim taketo cesto je jednoduche a po vyprazeni nadychane.Mnamky dnes sprvim :)
tamiqa
Ďakujeme za recept, vyskúšala som ho, prvý krát som robila langoše lebo mám len dvanásť, ale sa mi podarili, a výborné boli... Každému chutili velmi, sme sa aj dobre najedli.... Naozaj ešte raz veľmi pekne ďakujem za receptík ...... :DD
martaja
Vyskusala som viac receptov na langose,ale tieto su jedniznacne najlepsie, nie su tazke, ide donich minimum surovin, jednoducho vyborne... Vrela vdaka za recept :)
sympa
vynikajuuuuuuuuce mnam!!!!! len som robila z dvojitej davky...nam by bolo 6 langošov malo :D
1x ag
david
nebol to presny postup ale vydarili sa a boli vynikajuce........Dakujeme.....
1x rela
anina6
no langoše som už dlho nerobila ale asi prídu na rad. vyskúšam aj tvoj receptík.
1x rela
gali24
Super !!!! Veľká pochvala a vďaka, výborné langoše :))), nemusím receptik ukladať už ho viem naspamäť :)
tereza
výborné langoše. Mám rada takéto oskúšané recepty
vďaka
eliz
vyzerajú krásne, dnes budú po polievke
k obedu
evina670
dakujem za skvelý recept.moji chalani už iné ani nechcú:-))
smile616
super recept jednoduché a konečne sa mi langoše aj podarili:))
tetuska
robievala som chladničkové, ale pred 2 dňami som skúsila takéto obyčajné, z 1 kg múky-je nás doma 5, tak to bolo akurát-ostali 2 kusy ešte aj na druhý deň, neboli vôbec tvrdé, vynikajúce...
misladelka
Veľmi dobrý recept, ďakujem zaň :-) odkedy som ho tu vyhľadala, robím ho minimálne raz za dva týždne na obed. Aj dnes už kysne :-) a neviem sa už dočkať pečenia, mňam... a robím ho z 1,5 dávky, lebo priateľ chce aj do roboty :-)
rebecin
ďakujem za výborný recept, veľmi sme si pochutili:)
angast
@pusta
robíme ich so spomienkou na teba, lebo nám veľmi chutia
sú jednoduché a nie je stým veľa práce super recept



pusta
@angast , nádherné kysnuté cesto, lángoše sa ti super vydarili, dakujem za vyskúšanie a pridanie úžasných fotiek.
pusta
@abdul , len sprav a ručím ti za to, že fakt hladný nezostaneš :D ver mi, tie lángoše sú vynikajúce. dakujem ti :-)
mijaita
Langoše jsou uzasna vec, hlavne ty s cesnekem. Prinejmesim inspirace. Tolik receptu ze pro jeden se zapomina na druhy! :-) Tyhla navic desne provokujou, vis, @pusta ? :-)
pusta
@kimlo , ani nevieš ako ma to teší. dakujem za pochvalu a úžasné foto, ktoré si pridal.
zmoz
Dnes ich vyskúšam aj ja, na večeru...
safira85
jednoduche,dobre,presne takto robievala langose mama:))dakujem za pripomenutie ukladam do kk
hned idem dat robit cesto:))mnam mnam
pusta
@zmnoz , som rada, že ich vyskúšaš.
daj vedieť, ako sa ti vydarili.
dakujem.
pusta
@safira85 , som rada, že som ti pripomenula maminkino varenie, nech sa ti vydaria.
dakujem za pochvalu.
safira85
z cesta my vyslo 10 langosov aj sa mi krasne zadarili :)) chutnucke dobrucke juujj taku mam radost z nich :)))
ariela6
pusta dnes som robila tvoje langoše a boli suprove tvoj popis je taky dobry že som si ho vytlačila a presne som robila tak ako si písala a heureka velmi dobre sa mi podarili som rada pretože už dlho som skušala robit langoše a nikdy to nebolo to prave orechove až teraz tak ta pozdravujem a nech sa ti aj nadalej dari pridavat taketo dobre recepty
pusta
@ariela6 ,
no to ma nesmierne teší, že sa ti tak vydarili, že to bolo konečne také, ako ti chutia.
veľmi sa teším s tebou. budem sa dalej snažiť pridávať dobré recepty.
dakujem ti za pochvalu.
tiež ťa pozdravujem :-) a želám pekný májový deň.
ariela6
dakujem pusta tie langoše sme všetky nezjedli lebo sme len dva s manželom tak som si ich dala do mrazničky budu dobre aj ked si ich rozmrazim maš s tim nejake skusenosti
pusta
@ariela6 , neviem, či si spravila dobre s tým mrazákom,hoci som už mala v mrazáku kysnuté cesto, ale neupečené. z hotových len knedľu, tá bola po rozmrazení dobrá.
lángoše, to je však niečo iné, tie sa majú zásadne konzumovať za čerstva a za horúca. ak vychladnú, sťažknú, vysušia sa a lámu, už nie sú mäkké, stvrdnú - úplne sa zmení ich kvalita.

hádam by som ti poradila aspoň toľko, ak dostaneš na ne chuť, tak ich vyber z mrazáku asi 12 hodín vopred, nechaj íich voľne rozmraziť pri izbovej teplote.
ak lángoše u nás úplne vychladli /nezmrazené/, trebárs boli na obed, tak pred večerou ich mama dala na plech, lángoše pokropila studenou vodou a asi 5-8 minút ich nechala len zohriať, aby boli teplé. vdaka vode sa preparili a primerane zmäkli. pozor! nepiecť! síce už neboli ako celkom čerstvé, ale po vybratí sa ihned podávali a celkom dobre sa jedli. nesmieš ich nechať znovu vychladnúť. na plech daj pečiaci papier, vyhrej trúbu na 180 stupňov C predtým!
ak by ti to ani potom nechutilo, tak potom už len nechať zoschnúť a použiť na strúhanku, netreba ich vyhadzovať. tiež po namočení do studenej vody podobne ako včerajšie žemle, potom rozmelniť a použiť do plnky či do fašírky.
ak mám viac cesta, dám neupečený zvyšok cesta do mikroténového vrecka na voľno uzavretého s ponechaním určitého voľného priestoru nad cestom. potom odoberiem z cesta potrebné množstvo, ktoré nechám zohriať pri izbovej teplote a potom postupujem ako pri čerstvých lángošoch, upečiem. tie sú bez chyby.
takto skladované hotové lángošové cesto vydrží v chladničke asi 7 - 10 dní a vždy môžeš mať čerstvé, horúce a chutné lángoše. to keby si robila na budúce a zostalo by ti ešte cesto.
dúfam,. že som ti pomohla :-)
ariela6
velmi pekne dakujem za rady myslim že to aj inym pomože velmi pekne a zrozumitelne si to popísala tak nabuduce radčej odložim cesto do chladničky a ked budem rozmrazovat tie langose spravim tak ako si popísala v rure a napíšem ti ako to dopadlo ešte raz dik
macka12a
Výborný jednoduchý recept a langoše chutili všetkým aj deťom a manželovi a doma sú aj často žiadané.Sú naozaj vynikajúce.
pusta
@macka12a , nesmierne ma teší, že tieto celkom obyčajné lángoše tak chutili všetkým, aj deťom a manželovi a ešte viac, že sú u vás často žiadané. :-))) hej, sú jednoduché a vynikajúce.
dakujem za milú správu od teba.
luss44
k dnešnej fazuľovej polievke na kyslo som vyskúšala tento recept na langoše a sú vynikajúce, jemnučké a ľahké, nenasiaknuté olejom, za čo som zožala pochvalu od celej rodiny, vďaka za rcp. Z 1kg múky mi vyšlo 11 ks.
asteraki
vyborne...dala som ich aj do mraziaka a po vybrati som ich nechala 40 min. rozmrazit a potom pri 180 na desat minut do truby na peciacom papiery a boli ako cerstve...
pusta
@luss44 , som rada, že chutili celej rodinke :-)
dakujem za skvelú správu.
anan
Uzasne langose! Vdaka za super recept....uz len pri pomysleni na ne sa mi zbiehaju slinky
mesiar50
Dakujem ti Ibyka za suprovy recept.S tvojimi langosami dokonca aj obchodujem.Chlapci zo susedneho mesta mi doniesli za ne domace slovenske klobasy.Zelam ti krasny vecer.


kimlo
Laci krasne sa Ti vydarili, gratulujem.
mesiar50
@kimlo
Pozeram foto tvojho langosa...bohato natuningovane a pekne.Dakujem kamarat a tiez gratulujem.
pusta
@mesiar50- lacikám drágám, no toto, tie lángoše máš ukážkové, blahoželám !!! na nádhernom foto sú dokonca obrovskééé - tak ty s nimi aj obchoduješ :DDD dobrý obchod, lángoše za domáce klobásky. aj ja by som napiekla lángoše na takú výmenu za dobré klobásky veľmi rada. :-)))
pozdravujem srdečne teba i našich chlapcov v NL - nech vám len chutí :-)
dakujem za skvelú správu a krásny deň ti prajem.
ady88
Ach jaj.. niesom veru kucharka velmi malo varim, tuto cast domacnosti ma na starosri skor priatel a chcela som sa blysnut tymito ospevovanymi langosmi. Postup je netradicny na moj vkus, no asi nie zly ak to naozaj tolko ludom vyslo :) ja som nadavala ako je mozne ked som vsetko spravila ako si pisala a cesto sa mi stale stale sypalo a ja som musela navyse pridat vlaznu vodu aby sa mi konecne pospajalo a nejak zkopilo. A teraz ta komickejsia cast. Az ked sa mi cesto podarilo spojit a postavit po utrapnom a namahavom mieseni na radiator kysnut som citala tu komenty a zrazu mi z nicohonic doslo ze cely pytlik muky nema 500g ale cele jedno kilo :D cize ja koza sprosta som na cesto pouzila suroviny presne ako pises az na to ze som dala dvojnasobok muky :/ jaj len som zvedava strasne ze co dalej :D ci teda aj napriek tomu mi vidu :) som ja sikovna gazdina no :D :D
pusta1
@ady88 , myslím, že by to sa to mohlo celkom slušne vydariť, ak si pridala dostatočné množstvo vlažnej vody, oleja, cukru a soli aj s malým množstvom droždia, musíš nechať niečo dlhšie kysnúť, to uvidíš na konzistencii vykysnutého cesta, však polovicu cesta daj potom do chladničky, kde bude kysnúť pomaličky dalej a máš aj na lángoše na zajtra.
v podstate sa nič závažného nestalo, len dnes dodrž, čo som ti teraz napísala. na budúce už budeš vedieť,
sama som zvedavá na výsledok, potom daj vedieť.
držím ti všetky palce, nech sa ti tvoj prvý pokus vydarí.
ady88
Hlasim, ze langose su vyborne aj napriek dogabrabemu postupu (dvojnasobne mnozstvo muky) :) predpokladam, ze by boli uplne prvotriedne keby som presne dodrzala pol kg muky. Chutovo boli vyborne no ak vychladli trosku stvrdli. Predpokladam tou mukou :) ale inak velmi chvalim recept :) dakujem pekne aj za usmernenie a pokus o zachranu :)
pusta1
@ady88 , teším sa s tebou, že sa ti napriek všetkým peripétiam tieto lángoše vydarili a chutili :-)
každý lángoš, ak vychladne, tak stuhne trošku.
to nič, každý z nás robí chyby a tým sa aj učí :-)
aj mne sa veru stane, teraz už určite budeš veduieť aj ty, nič si z toho nerob!
dakujem ti za skvelú správu, nech ti to dobre varí!!!
tola
dnes som ich urobia a chutia výborne,ďakujem za dobrý recept :-)
pusta1
@tola , teším sa s tebou, že sa ti moje lángoše vydarili a chutili :-)
dakujem za skvelú správu.
liett
Dakujem za skvely receptik,langose sa podarili a velmi nam chutili :) robime uz len tieto :))))
pusta1
@liett , som rada, že sa ti moje lángoše až tak úžasne vydarili, že už robíš len tieto a najmä, že chutili:-)))
dakujem za skvelú správu
cucoriedocka
Milá @pusta1 , ďakujem za skvelý receptík. Tvoj vyzerá zaujímavo a lákavo. Keď budem cez sviatky robiť, tak spravím jednoznačne z kila múky!!! ;-)
cucoriedocka
@pusta1 , robila som na Zelený štvrtok presne s kila múky!!! A na A predstav si, že aj na Veľký piatok som ešte musela dorábať z 1/2 kila múky... čo sa pojedli!!! :-))) Super receptík!!! Dziękujęme bardzo! Tak autorka receptu dostala veeeeľkúúúú pochvalu!!! ;-) Šmakovali celej rodine, aj našej 89 ročnej babičke ;-). Ja také jesť nemôžem (diéta), tak som si spravila špenátový prívarok s haluškami vegan - mňami-hami ;-).
Si šikulienka - skúsim sa inšpirovať ďalšími Tvojimi receptami ;-).
Veľa zdravia celej Tvojej rodine prajem! ♥
radox1
na recepte nic,sam takto robim,akurat treba vyprazat tak,aby langos plaval na hladine oleja a nie 6PL.
redakcia
Upozornenie: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
pusta1
@radox1 , vyprážala som len po jednom kuse a v postupe dobre vidno, že lángoš na oleji "plával", tiež je podstatné, aby olej bol dobre rozpálený :-)
---UPRAVENE REDAKCIOU---
1x pusta1
marcel83
Ja tiez vyprazam na oleji po jednom. Pravdu povediac, neviem si predstavit vyprazat viac langosov naraz. @radox tym chcel povedat, ze ked je rozpaleny vacsi objem oleja a svacnete tam "studene" cesto, olej tak rychlo neschladne, ako tych Vasich 6 PL... Nehovoriac o tom, ze po druhom langosi musite priliat studeny olej a cakat, kym sa rozpali, nakolko langose pekne piju olej... Ale samozrejme, zasa nemam pravdu :D
1x radox1