Foto: eliska61
Peciem v Taliansku cantuccini uz 30 rokov. Bez zavad, jednoducho a rychlo. Mam ich stale doma, na kazdu prilezitost. Pripravenè v sackoch sa hodia Zobraziť celý popisPeciem v Taliansku cantuccini uz 30 rokov. Bez zavad, jednoducho a rychlo. Mam ich stale doma, na kazdu prilezitost. Pripravenè v sackoch sa hodia na darcek KAZDEMU! Obzrela som si viac receptov vo Vareche, surovinami sa mojmu receptu najviac priblizil MICHO, aj ked postup je trochu iny. Pridavam teda Vareche moju skusenost.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Mandle celè a nelupanè tostujeme nasucho 10-15 minut na 180°. Su hotovè ked sa zacne sirit ich vona, neprehanat, aby neboli spàlenè, hnedè vnutri. Vychladnutè nahrubo nasekame. Radsej menej nez viac!
-
2
Do muky pridame PDP, vanilkovy cukor a sol. Oddelime si vajicka, zltky stranou, bielky do velkej pracovnej misy. Pripravime si aj vsetky ostatne suroviny a zaciname....
-
3
najprv slahat bielky na tuhy sneh. Pridame cukor a preslahame, zltka a zase kratko preslahame. Do peny zaslahame metlickami muku a nakoniec kratko nasekane mandle. Konzistencia cesta ma byt mierne husta, aby sa dalo pohodlne stierkou naberat. Radsej trochu hustejsie ako riedke.
-
4
Na slabo pomucenej doske si rukami vypracujeme 9 - 10 valcekov. Rozmery priblizne 30 cm dlhe a NAJVIAC 4 cm sirokè. Vmestia sa na 2 pekace. Nicim nenatierame.
-
5
Dame piect prvykrat asi na 20-25 minut na 180°. (pokym nenaberu "prvu" farbu) Vyberieme a zasadne este horuce pozdlzne pokrajame. (mozme si polozit papierovy obrusok na upeceny valcek, aby nas nepalili prsty pri krajani) Vychladnute je uplne nemozne ich pokrajat!
-
6
Takto pekne pokrajane ich dame druhykrat piect. Tentokrat na kratsiu dobu, asi 10 minut na znizenu teplotu 160°. Cantuccini sa musia STALE dvakrat piect, aby boli krokantne.
-
7
Vychladnute si ich hned mozme pripravit do ozdobnych sackov a uz len cakat na prilezitost urobit niekomu RADOST.... samozrejme z tejto davky ostane aj pre domacich mlsnikov!
Aj ja ho určite vyskúšam. Robím podobné mandľové alebo orechové ale tam idú do cesta len bielka a jeden deň sa pečú v srnčom chrbáte a na druhý deň zasúšajú v rúre. Ale toto tiež určite vyskúšam ako som už písala.
V sacku vydrzia kludne aj mesiac, len po case su samozrejme menej vonave. Ked ich neskladujete v sacku tak je dolezite drzat ich bud v sklenici s dobrym vieckom ( skladnost "pokym ich nezjete") alebo aj v peknej ozdobnej plechovke. Proste nemaju zvlhnut, lebo potom su nechrumkave.
Co sa tyka menej cukru, tak povodny recept uvadzal az 650 g! Aj ja som to znizovala a skusala rozne varianty, ale som zistila ked je menej nez 450 g zacina prevazovat chut muky. Skusala som miesat aj ine muky, (hlavne rozne celozrne, co ja zboznujem) ale zistila som, ze z obycajnej hladkej vyhovuju uplne KAZDEMU. A dovod je aj ten, ze hladku muku doma stale mam. Takze, experimentujte aj vy. Cesto vobec nesplasne, lebo je dostatocne huste a 20 min vydrzi. Ja ale davam do rury naraz obidva pekace, mne to ta moja s ventilaciou nejak zvladne.
Dakujem.
Zahryzla by som si!
a tak ako je v recepte tie 4 cm, trocha sa to ako rozleje aj ked je husté, neostane taký valček ale trocha zľahne