Foto: arasidka
Použijem Lajkov Slovník pezinčiny: Calta je nečo jako svadebná vánočka. Svadebná preto, lebo sa vačinú pekáva na svadby, aby bolo čo dat do výslušky. Dobre Zobraziť celý popisPoužijem Lajkov Slovník pezinčiny: Calta je nečo jako svadebná vánočka. Svadebná preto, lebo sa vačinú pekáva na svadby, aby bolo čo dat do výslušky. Dobre zamísená a upečená calta sa pri lámaný netrúsi a v hube sa len tak rozpuscí jak cukrová vata. Na calce neny vlastne žádnej chyby. Dobrá je strítka aj kúrka a aj tý pripečenejšé kúsky, čo pretŕčaly trocha ces plech. Naša bapka svojho času vymyslely, že dajúna spodek plecha, pot tú caltu púlky vlašských orechú....
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do vhodnej nádoby nasypeme celé kilo múky, pridáme štipku soli, kryštálový cukor, vanilku, žĺtky,roztopenú Heru / alebo maslo, alebo primerané množstvo oleja/,badián, a klasický kvások z droždia mlieka a trochy cukru, ktorý sme si vopred nachystali dostatočne dlho, aby nakysol a nakoniec dolejeme mlieko.
- 2
Všetko to riadne rukou zamiesime, vypracujeme cesto, ktoré je dobré vtedy, keď nám pri miesení tzv. puká a hlavne, nádoba, v ktorej miesime cedsto, zostane čistá. Hrozienka zatiaľ nedávam, zbytočne by nám z cesta vyskakovali von .Keď už cesto máme vymiesené, uložíme ho v nádobe do tepla. Podľa mojej mamy a starej mamy, sa cesto prikrýva nielen utierkou, ale najlepšie je prikryť ho poduškou z peria. /Ak takú nemáte, nezúfajte si, stačí teplá deka :)) Keď vidíme, že cesto dvíha "perinu", vyberieme ho, znovu ho na doske jemne poprášenej múkou premiesime a znovu ho dáme ešte asi na polhodinku "drímat pod duchnu". A teraz nasleduje to hlavné - na pomúčenú dosku cesto vyberieme, znovu ho riadne rukami premiesime a postupne pridávame do cesta hrozienka a miesime a miesime...a potom ho rozdelíme na 4 kusy. Každý kus pekne vymiesime a rukami vyváľkame štyri dlhé nohy. A ideme zapletať - postup si vyberte kto ako vie.:))) Zoberieme si vhodný plech, ja používam starý čierny s dvomi ušami, ten vymastím a posypem hladkou múkou, do toho to zapletené "babatko" uložíme a potrieme bielkom, ktoré nám zostalo. Uložíme ho pekne do tepla a necháme ho trochu podrásť, necháva.m ho tak asi hodinu. Medzitým si " rozkúrime trúbu" na 25O st. C, a predtým, než tam caltu vložíme, ešte raz ho potrieme , aby po upečení bola kôrka lesklá jak nalakované parkety. Keď je calta v trúbe, necháme teplotu asi 2 -3 minúty na 25O st. C, ale potom velyce len friško znížime na l5O st a ani nepomyslíme na to, že by sme trúbu otvorili. Celé pečenie sledujeme, najlepšie je keď trúba hreje rovnako zvrchu a aj zospodu. Nedajme sa oklamať, že hnedne a to znamená, že je hotová. Musíme ju nechať v trúbe HODINU, aj s tým, že ku koncu znížime teplotu iba na lOO stupňov - záleží od toho, ako vám trúba pečie. Je veľmi dôležité udržať ju hodinu v trúbe. Keď ju po hodine vyberiete von,jemne ju poprskajte studenou vodou a nechajte ju vychladnúť v tom plechu. Moja mamina ma naučila, že calta sa najlepšie pečie večer, aby do rána chladla. Ak by sme ju v ten deň hneď po vychladnutí začali rezať a jesť, vraj by "stratila silu". Jasné, že caltu - alebo inak zvanú u nás Baba, vyklopíte z plechu ale až po vychladnutí, zabalíte ju do obrúska a neskôr ju uschováte najlepšie v mikrotónovom vrecku.
- 3
U nás sa na krajček baby dáva niekedy maslo, na to med.Ale ja ju mám najradšej s bielou kávou. Calta je naše najvzácnejšie "pošušňando " nielen na sviatky, ale vždy, keď mám chuť ju upiecť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
si?Ale dobré pripomenúť...
K veľkej noci budem caltu piecť, a to určite, a použijem celú Heru. Základom je, dobre cesto vymiesiť a nechať mu dosť času na vykysnutie, a ešte predtým, než ho zapletieme do tvaru calty, aspoň raz ho premiesiť a ešte nechať asi polhodinku kysnúť v teple.
No, dze sem to prestala?
Jáj, no a tak zme doma vedzeli, dze budeme v sobotu utekat ge bráne, lebo ftedy u nás v mesce šecky svadby povinno moseli prešlapat púl mesta, než sa dostali aj s nevestu a ženýchem tam, dze mali íst.Jéjdanenky, to ale trvalo, než sa zešli, než sa to tam v izbe šecko poodebíralo, šnuptychle zamokrily, matere šklébili, jako ket kedysi mladí rukovali na vojnu, svatky sa objímali a svatovci si prihli hnet ešče pred tým, než sa brána "rozškridlila" a muzikanci vypochodovali navenek a začali hrát : umtata ... umtata ... bum...
Šak dobre, tešil zme sa velyce len na títo parády, ket "princezna" stála pred domem aj kytycu v ruke a nékerá ju mala takú velkú a držala ju rovno pred pupkem, že ulyčný výbor šeckých místnych báb vedzel že aj prečo. Ale Sranda, já sem to vedzela ešče skóreči jak ony! Len čo došel čas na prvú skúšku u nás v kychyny.Mama odborným okem prehlídla budúcu nevestu a ket vedzela aj termín svadby, opatrno sa jej opýtala:A čo povíš , Mariška, ket tú suknu nabereme takto pekne, nech je kolem tela hodne volánu a navrch dáme také pekné jakože bolérko , šak krajky máme dost. No ale to už zabíham mamine do dílny, tak sa vrácim k tej svadbe. No a ket už pomaly svadobčané vírili prach "pažičárskej ulyci" na čele s muziku, medzi bránku sa zjavila naša "dobrá víla" - tetka kuchárka aj s hanačku a velikánsku misu plnú koláču. Ftedy sa mohlo hnet zorganizovat aj sčítaný dzecí na našej pažičárskej štvrci mesta.A naša dobrá víla rozdávala: Pote, pote... nehanbite sa, šak je to na jedzený, tu máte nate, aby ste vedzeli, jaké sú dobré ..... Pote aj vy dzifčence, nekrenkujte sa, šak vidzím, že vám slyna hubu lepí...." volala pani kuchárka na zvedavé susedky, a tý sa zasmály, nékerá hodzila z ruku, druhá aj išla a obyčajne týmto haratanám zvedavým sa ušlo tej Calty. Ket si fčul spomínam na tí ich misy, keré boli ždycky plné, tak si uveodmujem, že aj já mám takú jednu doma, po babke... asi aj preto hu mám tak ráda, lebo mi pripomína zlaté časy mojho života, ket sem ešče any nevedzela, jak sa každá koruna taško mosí zarobit .
Tak tak, milý p. Tibor, Calta je pre nás symbol néčeho , čo znamená dobro,plný žalúdek a zbližuje ludzí.
Teda - neskaj je to ináč, a je mi to lúto. Fčera bola svadba ve vedlajšem dome , si prectafte, hanbila sem vylézt na balkón, aby si nemysleli, že sem nejaká haratana zvedavá. A pritem sem si zaspomínala, jaké to bolo krásne, ket aj susedofci vískali, ket svadebčanú vyprevádzali z domu ven.
Ako ešte nikdy predtým!
Všetko klapalo ako hodinky, všetky suroviny boli v mise, kvásskom zaliate, keď tu čo nič - to nič - pred očami "mžiky"!
A jejda, to tu už dávno nebolo, vravím mojej mame, ktorá sedela na stoličke, zahrúžená do svojich myšlienok a vo svojom svete. Spýtala sa ma :" čo nebolo? "
No, čo iného, ako migréna!!!
Všetko som nechala tak a v rýchlosti i s prstami zababranými som začala hľadať lieky . Nič, ani len C-vitamín nebol po ruke!
Čas bežal a "mžiky" sa mi pred očami zväčšovali vo svojích rozmeroch tak, že nechcela som nič iné, len ľahnúť, zatiahnuť rolety a zatvoriť oči. Maminka nechápala, ale vedela, že to niečo, čo už dávno nebolo, nie je dobré.
Horko-ťažko som našla jeden Paralen a potom som so zatvorenými očami cesto domiesila. Obe - aj mama aj ja ,sme zaľahli do postele,čo u mamy je normálny celodenný chod dňa, ja do druhej izby a potom to prišlo! Neutíchajúci vzlykot, tlmený tak, aby to mama nepočula, slzy sa ronili ako vodopád a mňa okrem migrény chytila sebaľútosť! A to je horšie ako migréna! A prečo sebaľútosť? Príčina sa vždy nájde, a teraz si našla ona mňa.
Ale ako áno, ako nie, ten Paralen zabral, cesto sa už valilo z misy von, bolo treba konať. Calta bola už zapletená, uložená ako bábätko v plechu, dobre som ju vajcom potrela, že by bola krásna hnedá a už aj prišiel synak / ešte že býva o ulicu ďalej/ a milú Caltu vzal na výlet. Musel, mamina trúba si zmyslela, že prestane piecť - ohava jedna plechová! A tak nevestička prešla krstom pečenia Calty, zvládla to na jedničku.
Očúvajte, ludé, tá Calta bola tento rok taká dobrá, že až no, že by to urobil ten Paralen?
objavila som nové heslo:
na kvalitu CALTY stačí len-v pravú chvíľu užiť Paralen..!!
:-)
...veľmi som sa pobavila na Tvojich opisoch, pouzitej pezinciny :-)
Caltu som vyskúšala a je famózna. Ja som si pridala ešte kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru. Vianočiek som upiekla už veľa, ale táto je najlepšia akú som kedy mala. Ďakujem :)
Masla daj celých 250g, je to OK
Si mi spravila radosť, vidno na fotografii, že je skutočne vydarená a dobre vykysnutá. A má pekný tvar.
Ahoj Anicka,dakujem,zareagovala mamamaria,tak som tiez dala 250g. Skutocne vyborne cesto,dobre sa s nim pracuje,nemusela som nic pridat,dodrzala som podla Teba.Piekla som v pekaci Delimano, krasne sa upiekla a nad ocakavanie aj zjedla.Kusok som odlozila do dozy,nazeram do kedy bude taka vlacna,lebo chcem poslat v baliku do cudziny.Dakujem za recept aj reakciu:-)
,Anicka, aj keď je po vianociach,chcem upiecť caltu, pozrela som si tento recept,no všimla som si,že v surovinách nie je mlieko a ani cukor,okrem vanilky.. v postupe mlieko uvedené je.Prosim,napíšte ako to je,ďakujem.
Ďakujem, za reakciu,o cukre sa nevyjadrujes,ale ja asi dám,lebo chcem to ako sladký koláč.
Príjemné zakončenie starého a šťastný naslap do Nového roku 2018 prajem celej tvojej rodinke.:-) idem miesit caltu..
Anička,takže 1:1 na penalty,cukor uvádzate v ml :-p
Je proste fantastická,oddnes pečiem iba podľa teba.Myslela som si,že bude veľmi sladká,ale je akurát.Odporúčam vyskúšať;-)