Calta, alebo u nás zvaná Baba

arasidka - fotkaarasidka, 7. decembra 2011
Calta, alebo u nás zvaná Baba
Foto: arasidka

Použijem Lajkov Slovník pezinčiny: Calta je nečo jako svadebná vánočka. Svadebná preto, lebo sa vačinú pekáva na svadby, aby bolo čo dat do výslušky. Dobre zamísená a upečená calta sa pri lámaný netrúsi a v hube sa len tak rozpuscí jak cukrová vata. Na calce neny vlastne žádnej chyby. Dobrá je strítka aj kúrka a aj tý pripečenejšé kúsky, čo pretŕčaly trocha ces plech. Naša bapka svojho času vymyslely, že dajúna spodek plecha, pot tú caltu púlky vlašských orechú....

40
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks
1 ks
250 g ,alebo maslo
1 kocka
 2,5 dcl
1 čajová lyž.
1 balíček
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vhodnej nádoby nasypeme celé kilo múky, pridáme štipku soli, kryštálový cukor, vanilku, žĺtky,roztopenú Heru / alebo maslo, alebo primerané množstvo oleja/,badián, a klasický kvások z droždia mlieka a trochy cukru, ktorý sme si vopred nachystali dostatočne dlho, aby nakysol a nakoniec dolejeme mlieko.

  2. 2

    Všetko to riadne rukou zamiesime, vypracujeme cesto, ktoré je dobré vtedy, keď nám pri miesení tzv. puká a hlavne, nádoba, v ktorej miesime cedsto, zostane čistá. Hrozienka zatiaľ nedávam, zbytočne by nám z cesta vyskakovali von .Keď už cesto máme vymiesené, uložíme ho v nádobe do tepla. Podľa mojej mamy a starej mamy, sa cesto prikrýva nielen utierkou, ale najlepšie je prikryť ho poduškou z peria. /Ak takú nemáte, nezúfajte si, stačí teplá deka :)) Keď vidíme, že cesto dvíha "perinu", vyberieme ho, znovu ho na doske jemne poprášenej múkou premiesime a znovu ho dáme ešte asi na polhodinku "drímat pod duchnu". A teraz nasleduje to hlavné - na pomúčenú dosku cesto vyberieme, znovu ho riadne rukami premiesime a postupne pridávame do cesta hrozienka a miesime a miesime...a potom ho rozdelíme na 4 kusy. Každý kus pekne vymiesime a rukami vyváľkame štyri dlhé nohy. A ideme zapletať - postup si vyberte kto ako vie.:))) Zoberieme si vhodný plech, ja používam starý čierny s dvomi ušami, ten vymastím a posypem hladkou múkou, do toho to zapletené "babatko" uložíme a potrieme bielkom, ktoré nám zostalo. Uložíme ho pekne do tepla a necháme ho trochu podrásť, necháva.m ho tak asi hodinu. Medzitým si " rozkúrime trúbu" na 25O st. C, a predtým, než tam caltu vložíme, ešte raz ho potrieme , aby po upečení bola kôrka lesklá jak nalakované parkety. Keď je calta v trúbe, necháme teplotu asi 2 -3 minúty na 25O st. C, ale potom velyce len friško znížime na l5O st a ani nepomyslíme na to, že by sme trúbu otvorili. Celé pečenie sledujeme, najlepšie je keď trúba hreje rovnako zvrchu a aj zospodu. Nedajme sa oklamať, že hnedne a to znamená, že je hotová. Musíme ju nechať v trúbe HODINU, aj s tým, že ku koncu znížime teplotu iba na lOO stupňov - záleží od toho, ako vám trúba pečie. Je veľmi dôležité udržať ju hodinu v trúbe. Keď ju po hodine vyberiete von,jemne ju poprskajte studenou vodou a nechajte ju vychladnúť v tom plechu. Moja mamina ma naučila, že calta sa najlepšie pečie večer, aby do rána chladla. Ak by sme ju v ten deň hneď po vychladnutí začali rezať a jesť, vraj by "stratila silu". Jasné, že caltu - alebo inak zvanú u nás Baba, vyklopíte z plechu ale až po vychladnutí, zabalíte ju do obrúska a neskôr ju uschováte najlepšie v mikrotónovom vrecku.

  3. 3

    U nás sa na krajček baby dáva niekedy maslo, na to med.Ale ja ju mám najradšej s bielou kávou. Calta je naše najvzácnejšie "pošušňando " nielen na sviatky, ale vždy, keď mám chuť ju upiecť.

Diskusia k receptu

40 komentárov k receptu
Krásne si predstavila tvorbu Calty,Baby,Vianočky či Biely koláč po našom.Tiež ho mám najradšej na raňajky s kávou,ale úplne naj,najradšejšie ho mám na Veľkú noc s údenou šunkou,ale menej sladký....no,to už je o inom....
Maminkyna sestra tetka Kačka,tiež piekla caltu,ale pamätám si že ona ju neplietla,ale rukou roztlačila po plechu.Veľmi mi chutila a moje návštevy u nej bývali často zištné.Vždy som ju" mosela naščívit právje vtedy ked pékla caltu".
alexdidi, som si to skontrolovala, kopla som sa o jedno vajce, ale mamina dáva iba dve. Fakt som zabudla, pretože tento recept som písala už viackrát i na e-mail kamarátkam, ale no čo už... prej "opakovanie matka múdrosti" :)))
U nás sa vravelo calta slanému kysnutému "koláču" z bielej múky, ktorý sa podával k drobovej omáčke....mňam. Len neviem bohužiaľ presný recept. Viem len to, že sa to zarábalo s vodou. Nepoznáte to niekto?????
Marienka, až dnes som si našla tvoj príspevok, v poslednej dobe sem chodí pomenej, akosi mi čas nezostáva nazvyš. Takže , v prvom recepte píšem polka Hery, v druhom celá Hera. Pomýlila ma moja mama, ona si ju často pečie, hoci jej pomáham s vypracovaním cesta, lebo je to dosť na jej vysoký vek. V tom čase, keď som recept písala - tento - tak sme dali celú Heru, kvalita calty bola dobrá, len mamin jazyk je čím ďalej maškrtnejší , jej sa zdala "málo slatká". Tak som dospela k jednému - že sa nemôžem spoliehať na pamäť -recept, o ktorom si myslíš, že ho máš v malíčku, treba zapísať, uložiť .
K veľkej noci budem caltu piecť, a to určite, a použijem celú Heru. Základom je, dobre cesto vymiesiť a nechať mu dosť času na vykysnutie, a ešte predtým, než ho zapletieme do tvaru calty, aspoň raz ho premiesiť a ešte nechať asi polhodinku kysnúť v teple.
amelie, som rada, nešanuj so silami, dobre cesto vypracuj, až bude z toho jedna celistvá hmota, mama vraví, že keď to "prdká" pri miesení, je to akurát :)
Konečne niečo aj z klenotnice nárečí. O "Calte a pošušňande" som nikdy nepočul, ale podľa receptu som posúdil že na 95% je totožný s receptom našej vianočky. Badián nedávame iba kôru z citróna. Ja to pletenie robím z deviatich častí. Štyri na spodok, tri do stredu a dve na vrch. Koláč z podobného cesta sa pečie na Veľkú noc na Zemplíne, ale nie je pletený iba ako bochník a volá sa Paska. Okrem šunky, klobásy vajec a syrka (hrudka=syrek) patrí do košíka na obradné veľkonočné posvätenie jedál. A vy nedávate Caltu posvätiť? Ak Vás môžem poprosiť píšte v nárečí teda po Vašom. Ja to zbožňujem.
Nále, kuknyho - já sem tu nebola dobrých tých....týdnu. ˇAno, je to néčo, čo sa peče na šecky svátky, lebo bez teho by to any svátky neboly.A bez badiánu též. Badián je to, čo tú našu Caltu drží pri živoce už hoooodne dlho, ešče čo si pamatám moju bapku Terezku, aj tá to tak pékavala. U ná sa to pékavalo též na každej svadbe. Jak dzecko , a temu je už hodne dávno - sme sa tešili, ket zme z domu vedzeli, že hentam u susedú bude svadba. A já sem vedzela skoro o každej! Prečo? Lebo moja mamena tým nevestám šíjavala svadebné šaty. / Ket sceš @tothatibor vedzet vácej, otvor si mój blog: navraty.blogspot.com, a ket si to budeš prezírat, nájdeš tam teho vácej :) Ket pójdeš furt k Starším príspevkom, jak si to klikneš vpravo dole - aj sa k temu doklykáš :)
No, dze sem to prestala?
Jáj, no a tak zme doma vedzeli, dze budeme v sobotu utekat ge bráne, lebo ftedy u nás v mesce šecky svadby povinno moseli prešlapat púl mesta, než sa dostali aj s nevestu a ženýchem tam, dze mali íst.Jéjdanenky, to ale trvalo, než sa zešli, než sa to tam v izbe šecko poodebíralo, šnuptychle zamokrily, matere šklébili, jako ket kedysi mladí rukovali na vojnu, svatky sa objímali a svatovci si prihli hnet ešče pred tým, než sa brána "rozškridlila" a muzikanci vypochodovali navenek a začali hrát : umtata ... umtata ... bum...
Šak dobre, tešil zme sa velyce len na títo parády, ket "princezna" stála pred domem aj kytycu v ruke a nékerá ju mala takú velkú a držala ju rovno pred pupkem, že ulyčný výbor šeckých místnych báb vedzel že aj prečo. Ale Sranda, já sem to vedzela ešče skóreči jak ony! Len čo došel čas na prvú skúšku u nás v kychyny.Mama odborným okem prehlídla budúcu nevestu a ket vedzela aj termín svadby, opatrno sa jej opýtala:A čo povíš , Mariška, ket tú suknu nabereme takto pekne, nech je kolem tela hodne volánu a navrch dáme také pekné jakože bolérko , šak krajky máme dost. No ale to už zabíham mamine do dílny, tak sa vrácim k tej svadbe. No a ket už pomaly svadobčané vírili prach "pažičárskej ulyci" na čele s muziku, medzi bránku sa zjavila naša "dobrá víla" - tetka kuchárka aj s hanačku a velikánsku misu plnú koláču. Ftedy sa mohlo hnet zorganizovat aj sčítaný dzecí na našej pažičárskej štvrci mesta.A naša dobrá víla rozdávala: Pote, pote... nehanbite sa, šak je to na jedzený, tu máte nate, aby ste vedzeli, jaké sú dobré ..... Pote aj vy dzifčence, nekrenkujte sa, šak vidzím, že vám slyna hubu lepí...." volala pani kuchárka na zvedavé susedky, a tý sa zasmály, nékerá hodzila z ruku, druhá aj išla a obyčajne týmto haratanám zvedavým sa ušlo tej Calty. Ket si fčul spomínam na tí ich misy, keré boli ždycky plné, tak si uveodmujem, že aj já mám takú jednu doma, po babke... asi aj preto hu mám tak ráda, lebo mi pripomína zlaté časy mojho života, ket sem ešče any nevedzela, jak sa každá koruna taško mosí zarobit .
Tak tak, milý p. Tibor, Calta je pre nás symbol néčeho , čo znamená dobro,plný žalúdek a zbližuje ludzí.
Teda - neskaj je to ináč, a je mi to lúto. Fčera bola svadba ve vedlajšem dome , si prectafte, hanbila sem vylézt na balkón, aby si nemysleli, že sem nejaká haratana zvedavá. A pritem sem si zaspomínala, jaké to bolo krásne, ket aj susedofci vískali, ket svadebčanú vyprevádzali z domu ven.
Krásny recept, krásny úvod... milý ľudský usmiaty... U nás pri Trnave nie Calta, ale Caletka ... a takáto domáca s láskou pečená najlepšia na svete je :)
Ako som piekla tieto sviatky Caltu!
Ako ešte nikdy predtým!
Všetko klapalo ako hodinky, všetky suroviny boli v mise, kvásskom zaliate, keď tu čo nič - to nič - pred očami "mžiky"!
A jejda, to tu už dávno nebolo, vravím mojej mame, ktorá sedela na stoličke, zahrúžená do svojich myšlienok a vo svojom svete. Spýtala sa ma :" čo nebolo? "
No, čo iného, ako migréna!!!
Všetko som nechala tak a v rýchlosti i s prstami zababranými som začala hľadať lieky . Nič, ani len C-vitamín nebol po ruke!
Čas bežal a "mžiky" sa mi pred očami zväčšovali vo svojích rozmeroch tak, že nechcela som nič iné, len ľahnúť, zatiahnuť rolety a zatvoriť oči. Maminka nechápala, ale vedela, že to niečo, čo už dávno nebolo, nie je dobré.
Horko-ťažko som našla jeden Paralen a potom som so zatvorenými očami cesto domiesila. Obe - aj mama aj ja ,sme zaľahli do postele,čo u mamy je normálny celodenný chod dňa, ja do druhej izby a potom to prišlo! Neutíchajúci vzlykot, tlmený tak, aby to mama nepočula, slzy sa ronili ako vodopád a mňa okrem migrény chytila sebaľútosť! A to je horšie ako migréna! A prečo sebaľútosť? Príčina sa vždy nájde, a teraz si našla ona mňa.
Ale ako áno, ako nie, ten Paralen zabral, cesto sa už valilo z misy von, bolo treba konať. Calta bola už zapletená, uložená ako bábätko v plechu, dobre som ju vajcom potrela, že by bola krásna hnedá a už aj prišiel synak / ešte že býva o ulicu ďalej/ a milú Caltu vzal na výlet. Musel, mamina trúba si zmyslela, že prestane piecť - ohava jedna plechová! A tak nevestička prešla krstom pečenia Calty, zvládla to na jedničku.
Očúvajte, ludé, tá Calta bola tento rok taká dobrá, že až no, že by to urobil ten Paralen?
ako ten čas letí.... dlho som tu už nebola / som Arasidka/, dnes sme s kamarátkou hovorili o Calte, lebo veď vianoce sú už predo dvermi a tak som si môj recept vyhľadala a preposlala kamarátke a zároveň som sa znovu po niekoľkých rokoch prihlásila na Varechu. Zaujímalo by ma, či niekto z vás môj recept vyskúšal, a ako sa mu to vydarilo.
Vdaka za upozornenie na tento recept. Uz viem co upeciem miesto klasickej vianocky tieto sviatky. Velmi ma zaujal a uvod k receptu je perfektny. @Afi vdaka za link. Nemala som ani sajnu, ze tu je taky recept
@arasidka ,prosím Ťa,ako je to s tým maslom v calte?Chcem upiecť a v jednom tvojom recepte uvádzate 250g masla, v druhom tvojom recepte 1/2z 250g ....len dúfam,že sa tu pristavis čoskoro.
...veľmi som sa pobavila na Tvojich opisoch, pouzitej pezinciny :-)
Dnes Calta upecena, vyzera velmi dobre a chuti perfektne. Hned na prvy pohlad ma tento recept uputal a aj to buducna budem piect podla teba. Vdaka za recept a pridavam foto. Prajem krasne a pokojne sviatky.


ahoj, Ubka, no ja som si tvoj príspevok našla až dnes, @Ubka (20.12.2017 15:29) nuž tak to je tak ,že na kilo múky dávam celú Heru, a dokonca, keď sa mi zdá, že je cesto hustejšie, nebojím sa tam pridať ešte trošku mlieka, aby bolo cesto akurát. Tento rok som spravila tiež dve, ešte mi zostal kúsok na zajtrajšie raňajky, ale ako sa to stáva niekedy, cesto bolo trochu hustejšie ako som chcela. Ale to nevadilo, bola sladká akurát a moji chlapi si ju nielen natreli maslom, ale ešte si pridali na to šípkový lekvár z tohtoročnej úrody. Mala som kolegyňu, ktorej som párkrát na Vianoce Caltu upiekla a veľmi ma prekvapilo, keď mi povedala, že jej muž ju má najradšej potretú sladkým kečupom. No čo už, koľko ľudí - toľko chuti.

@Babkaancika (25.12.2017 20:27)

Ahoj Anicka,dakujem,zareagovala mamamaria,tak som tiez dala 250g. Skutocne vyborne cesto,dobre sa s nim pracuje,nemusela som nic pridat,dodrzala som podla Teba.Piekla som v pekaci Delimano, krasne sa upiekla a nad ocakavanie aj zjedla.Kusok som odlozila do dozy,nazeram do kedy bude taka vlacna,lebo chcem poslat v baliku do cudziny.Dakujem za recept aj reakciu:-)
Ona vydrží dlhšie, ale predsa len zjesť ju do týždňa je najlepšie. Mne síce vykysla, ale nebola som spokojná tento rok, dávam vinu droždiu, lebo čerstvé som nedostala, len kocky, a potom - už nikdy sa nebudem spoliehať na svoju pamäť, že "už to mám v rukách", zdá sa mi, že som trošku viacej dala cukru, ako bolo treba. Ale chuťove bola vynikajúca, len som zvyknutá , že vykysne tak krásne ako tvoja . K novému roku urobím zase, lebo ju máme radi na raňajky k bielej káve, alebo aj k čaju / a kvapka rumu doňho tiež nezaškodí/. :))
@Babkaancika (27.12.2017 20:53)
,Anicka, aj keď je po vianociach,chcem upiecť caltu, pozrela som si tento recept,no všimla som si,že v surovinách nie je mlieko a ani cukor,okrem vanilky.. v postupe mlieko uvedené je.Prosim,napíšte ako to je,ďakujem.
45678, tak to je ale gól, a nikto na to neprišiel, ani ja, jasné, že tam patrí pol litra mlieka, trochu neho odliať na kvások, a pri miesení cesta pridávať, aby cesto bolo ani husté, ani riedke,Skús to tak, ak píšem, kvások a všetko dať do misy, rukami miesiť poctivo , moja babka vravievala, že cesto je vtedy dobré, keď pri miesení začne "Prdkať", teda fučať pod rukami :))) Držím palce, skús to, a kľudne sa spýtaj, keby niečo nebolo dobré, ja ju budem piecť zajtra k novému roku .
@Babkaancika (30.12.2017 09:53)

Ďakujem, za reakciu,o cukre sa nevyjadrujes,ale ja asi dám,lebo chcem to ako sladký koláč.
Príjemné zakončenie starého a šťastný naslap do Nového roku 2018 prajem celej tvojej rodinke.:-) idem miesit caltu..
@Babkaancika vedela som že od Teba to bude eňo-ňuňo :) calta dnes upečená, chuťovo vynikajúca, namiesto Hery som dala maslo, tak zvyknem do vianočiek dávať. Len jednu chybu som urobila - zamiesila som len z polovičnej dávky a banujem, neviem či ostane na raňajky.. Trochu mi pričmuhla navrchu, nakoľko tie prvé 2-3min. na 200°C sa mi trochu pretiahli.. ale nám to nevadí. Vrch som posypala lupienkami mandlí. Anička zlatá, veľké ďakujem za pripomenutie calty a som rada, že si späť :) Všetko dobré v novom roku vám doma prajem.


@Babkaancika , hlásim že som ju piekla po krátkom čase znova, teraz už aj s badiánom /minule nebol doma/ a super. Už mám aj objednávku na dve calty na chatu na hory, takže to vidím na stálicu v našej kuchyni :) Mne stačí s maslom, deckám chutí najviac s čučoriedkovým džemom.
Aj ja sa dnes pripájam k tým ktorý ju skúšali:-)...Ale porušila som jedno pravidlo,musela som ju ochutnať ešte teplúú:-(
Je proste fantastická,oddnes pečiem iba podľa teba.Myslela som si,že bude veľmi sladká,ale je akurát.Odporúčam vyskúšať;-)



Pridaj komentár k receptu: