Calta, alebo u nás zvaná Baba

Autor receptu: arasidka

Použijem Lajkov Slovník pezinčiny: Calta je nečo jako svadebná vánočka. Svadebná preto, lebo sa vačinú pekáva na svadby, aby bolo čo dat do výslušky. Dobre zamísená a upečená calta sa pri lámaný netrúsi a v hube sa len tak rozpuscí jak cukrová vata. Na calce neny vlastne žádnej chyby. Dobrá je strítka aj kúrka a aj tý pripečenejšé kúsky, čo pretŕčaly trocha ces plech. Naša bapka svojho času vymyslely, že dajúna spodek plecha, pot tú caltu púlky vlašských orechú....

40
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do vhodnej nádoby nasypeme celé kilo múky, pridáme štipku soli, kryštálový cukor, vanilku, žĺtky,roztopenú Heru / alebo maslo, alebo primerané množstvo oleja/,badián, a klasický kvások z droždia mlieka a trochy cukru, ktorý sme si vopred nachystali dostatočne dlho, aby nakysol a nakoniec dolejeme mlieko.
  2. Všetko to riadne rukou zamiesime, vypracujeme cesto, ktoré je dobré vtedy, keď nám pri miesení tzv. puká a hlavne, nádoba, v ktorej miesime cedsto, zostane čistá. Hrozienka zatiaľ nedávam, zbytočne by nám z cesta vyskakovali von .Keď už cesto máme vymiesené, uložíme ho v nádobe do tepla. Podľa mojej mamy a starej mamy, sa cesto prikrýva nielen utierkou, ale najlepšie je prikryť ho poduškou z peria. /Ak takú nemáte, nezúfajte si, stačí teplá deka :)) Keď vidíme, že cesto dvíha "perinu", vyberieme ho, znovu ho na doske jemne poprášenej múkou premiesime a znovu ho dáme ešte asi na polhodinku "drímat pod duchnu". A teraz nasleduje to hlavné - na pomúčenú dosku cesto vyberieme, znovu ho riadne rukami premiesime a postupne pridávame do cesta hrozienka a miesime a miesime...a potom ho rozdelíme na 4 kusy. Každý kus pekne vymiesime a rukami vyváľkame štyri dlhé nohy. A ideme zapletať - postup si vyberte kto ako vie.:))) Zoberieme si vhodný plech, ja používam starý čierny s dvomi ušami, ten vymastím a posypem hladkou múkou, do toho to zapletené "babatko" uložíme a potrieme bielkom, ktoré nám zostalo. Uložíme ho pekne do tepla a necháme ho trochu podrásť, necháva.m ho tak asi hodinu. Medzitým si " rozkúrime trúbu" na 25O st. C, a predtým, než tam caltu vložíme, ešte raz ho potrieme , aby po upečení bola kôrka lesklá jak nalakované parkety. Keď je calta v trúbe, necháme teplotu asi 2 -3 minúty na 25O st. C, ale potom velyce len friško znížime na l5O st a ani nepomyslíme na to, že by sme trúbu otvorili. Celé pečenie sledujeme, najlepšie je keď trúba hreje rovnako zvrchu a aj zospodu. Nedajme sa oklamať, že hnedne a to znamená, že je hotová. Musíme ju nechať v trúbe HODINU, aj s tým, že ku koncu znížime teplotu iba na lOO stupňov - záleží od toho, ako vám trúba pečie. Je veľmi dôležité udržať ju hodinu v trúbe. Keď ju po hodine vyberiete von,jemne ju poprskajte studenou vodou a nechajte ju vychladnúť v tom plechu. Moja mamina ma naučila, že calta sa najlepšie pečie večer, aby do rána chladla. Ak by sme ju v ten deň hneď po vychladnutí začali rezať a jesť, vraj by "stratila silu". Jasné, že caltu - alebo inak zvanú u nás Baba, vyklopíte z plechu ale až po vychladnutí, zabalíte ju do obrúska a neskôr ju uschováte najlepšie v mikrotónovom vrecku.
  3. U nás sa na krajček baby dáva niekedy maslo, na to med.Ale ja ju mám najradšej s bielou kávou. Calta je naše najvzácnejšie "pošušňando " nielen na sviatky, ale vždy, keď mám chuť ju upiecť.