Calta, alebo u nás zvaná Baba
Autor receptu: arasidka
Použijem Lajkov Slovník pezinčiny:
Calta je nečo jako svadebná vánočka. Svadebná preto, lebo sa vačinú pekáva na svadby, aby bolo čo dat do výslušky. Dobre zamísená a upečená calta sa pri lámaný netrúsi a v hube sa len tak rozpuscí jak cukrová vata. Na calce neny vlastne žádnej chyby. Dobrá je strítka aj kúrka a aj tý pripečenejšé kúsky, čo pretŕčaly trocha ces plech. Naša bapka svojho času vymyslely, že dajúna spodek plecha, pot tú caltu púlky vlašských orechú....
40 porcií |
120 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup- Do vhodnej nádoby nasypeme celé kilo múky, pridáme štipku soli, kryštálový cukor, vanilku, žĺtky,roztopenú Heru / alebo maslo, alebo primerané množstvo oleja/,badián, a klasický kvások z droždia mlieka a trochy cukru, ktorý sme si vopred nachystali dostatočne dlho, aby nakysol a nakoniec dolejeme mlieko.
- Všetko to riadne rukou zamiesime, vypracujeme cesto, ktoré je dobré vtedy, keď nám pri miesení tzv. puká a hlavne, nádoba, v ktorej miesime cedsto, zostane čistá.
Hrozienka zatiaľ nedávam, zbytočne by nám z cesta vyskakovali von .Keď už cesto máme vymiesené, uložíme ho v nádobe do tepla. Podľa mojej mamy a starej mamy, sa cesto prikrýva nielen utierkou, ale najlepšie je prikryť ho poduškou z peria. /Ak takú nemáte, nezúfajte si, stačí teplá deka :))
Keď vidíme, že cesto dvíha "perinu", vyberieme ho, znovu ho na doske jemne poprášenej múkou premiesime a znovu ho dáme ešte asi na polhodinku "drímat pod duchnu".
A teraz nasleduje to hlavné - na pomúčenú dosku cesto vyberieme, znovu ho riadne rukami premiesime a postupne pridávame do cesta hrozienka a miesime a miesime...a potom ho rozdelíme na 4 kusy. Každý kus pekne vymiesime a rukami vyváľkame štyri dlhé nohy. A ideme zapletať - postup si vyberte kto ako vie.:)))
Zoberieme si vhodný plech, ja používam starý čierny s dvomi ušami, ten vymastím a posypem hladkou múkou, do toho to zapletené "babatko" uložíme a potrieme bielkom, ktoré nám zostalo. Uložíme ho pekne do tepla a necháme ho trochu podrásť, necháva.m ho tak asi hodinu. Medzitým si " rozkúrime trúbu" na 25O st. C, a predtým, než tam caltu vložíme, ešte raz ho potrieme , aby po upečení bola kôrka lesklá jak nalakované parkety.
Keď je calta v trúbe, necháme teplotu asi 2 -3 minúty na 25O st. C, ale potom velyce len friško znížime na l5O st a ani nepomyslíme na to, že by sme trúbu otvorili. Celé pečenie sledujeme, najlepšie je keď trúba hreje rovnako zvrchu a aj zospodu. Nedajme sa oklamať, že hnedne a to znamená, že je hotová. Musíme ju nechať v trúbe HODINU, aj s tým, že ku koncu znížime teplotu iba na lOO stupňov - záleží od toho, ako vám trúba pečie. Je veľmi dôležité udržať ju hodinu v trúbe. Keď ju po hodine vyberiete von,jemne ju poprskajte studenou vodou a nechajte ju vychladnúť v tom plechu.
Moja mamina ma naučila, že calta sa najlepšie pečie večer, aby do rána chladla. Ak by sme ju v ten deň hneď po vychladnutí začali rezať a jesť, vraj by "stratila silu".
Jasné, že caltu - alebo inak zvanú u nás Baba, vyklopíte z plechu ale až po vychladnutí, zabalíte ju do obrúska a neskôr ju uschováte najlepšie v mikrotónovom vrecku.
- U nás sa na krajček baby dáva niekedy maslo, na to med.Ale ja ju mám najradšej s bielou kávou. Calta je naše najvzácnejšie "pošušňando " nielen na sviatky, ale vždy, keď mám chuť ju upiecť.
|