Cake z Holandska fotorecept

janger - fotkajanger, 11. júla 2010
Cake z Holandska (fotorecept)
Foto: janger

Dva tyzdne som clenom varechy, vyzivam sa vo vasich receptoch a je najvyssi cas, aby som aj ja niecim prispela. Tento "cake" (citaj kejk) je jednym z najcastejsie podavanych kolacikov v Holandsku. Priprava je velmi jednoducha a potrebne suroviny ma skoro kazdy vzdy doma. Je vela variacii, toto je zaklad. Mozu sa pridat napr. kusky cokolady, hrozienka, kokos, oriesky, cast cesta zmiesat s kakaom...Mozno niekedy vyskusate. Dufam, ze vam bude chutit.

12
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

4
200 g
200 g
200 g
1 sacik
stipka
6 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ruru vyhrejeme na 175ºC. Pripravime si potrebne suroviny. Formu (pouzila som formu dlhu 26cm) vymastime maslom. Na spodok som dala papier na pecenie.

    Cake z Holandska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmaknute maslo dobre vymiesame s krystalovym a vanilkovym cukrom, stipkou soli. Ja som miesala rucnym elektrickym slahacom asi 8 minut. Potom postupne pridavame po jednom vajicka a este miesame slahacom asi 10 minut. Pridame (po castiach) preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a toto jemne premiesame uz len vareskou. Dame do formy.

    Cake z Holandska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dame piect do vyhriatej rury. Piekla som 6o minut pri teplote 175ºC. Pocas pecenia ruru neotvarame. Po upeceni nechame este chvilu vo forme vychladnut, potom vyklopime, nakrajame na platky (asi 12 platkov, podla toho, ake hrube ich nakrajate) a mozeme papkat. Dobru chut! A ako povedia Holandania 'eet smakelijk'.

    Cake z Holandska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tip1: Mozete pridat aj trosku postruhanej korky z umyteho citrona. Ja som tentokrat nedala. Tip2: Kazda rura pecie inac, treba to sledovat. Ak pichnete do kolaca napriklad spajdlou a tato je po vytiahnuti sucha, tak je kolac hotovy. Tato rada je pre menej skusenych varechacov ;-)

Diskusia k receptu

79 komentárov k receptu
Honestka, vzala si mi to z " pera ", tiež som chcela napísať, že ku káve, či čaju. Aje to pekne žltučké. Aj by som tam dala to kandizované ovocie alebo niečo z toho, čo spomínaš ale myslím, že je to dobré aj bez toho, milá Janger, a vitaj, tu u " nás".
Vidím,že si futbal prežila v zdraví....eet smakelijk-ako sa číta(aby som sa nezdala blbá)nech správne vyslovím,keď už budem piecť cake?Ďakujem :-))
Dakujem vam za komentare. Ano, je to chutne ku kave ci caju.
@honestka , dakujem za privitanie. @evanaaa , tiez ti dakujem, citim sa na vareche uplne doma. Veru, tulipany uz odkvitli, na jar to byva velmi pekne, tie tulipanove polia. @frezia , tej holandskej vyslovnosti ta usetrim, hahaha. Futbal som dosial prezila v zdravi, ale teraz uz mozem fandit Holandanom a ti hraju za chvilu finale! Takze to bude este napinave. Pozdravujem vas vsetkych!
@michsamant , len som vymazala maslom, na spodok formy som dala papier na pecenie a ten som tiez este trosku potrela maslom. Ale to uz ani neni treba potierat maslom ten papier. Ja som len chcela mat 100% istotu, ze mi po upeceni dobre vypadne, kvoli fotke :-). Nech sa ti podari!
Tato buchta vypadá dobře. Napadlo mě, že ze stejného těsta by šlo
udělat velikonočního beránka, kdyby se taky tak dobře vyklopil.
@celka , myslim, ze je to vhodne na baranceka. Ak by si formu dobre vymazala maslom, snad by sa podaril vyklopit! Skoda, ze nemozes pouzit papier na pecenie. Tu je dostat aj spray, ktorym sa vystrekuju formy, s tym sa vyklopi ozaj vsetko. Neviem, ci je to aj u vas dostat.
Určite vyskúšam čo najskôr, aspoň oprášim formu, ktorú som už dávno nepoužila. Len ja mávam pri pečení v týchto formách smolu, že sa mi to cesto zdvihne rýchlejšie a potom v strede praskne. Uvidím tá teplota čo si dala, by to nemala spôsobiť. Len som si práve zmerala formu, mala som dve a vidím iba jednu, tú druhú kratšiu som asi dala neveste. Táto meria 36 cm t.j. o 10 viac ako je v recepte tak mi to asi vyjde nižšie, vyskúšam a potom prispôsobím množstvo surovín.
@janger , to je presne ten dobry kolacik, co tu predavaju, ale od kedy som v nom nasla skrupiny z vajicka niekolkokrat po sebe, tak som ho nekupila a nevedela som, ktore cesto je prave na tento kolac. DAKUJEM! je uzasny!



Vyzerá výborne a ku kávičke ok.Vhodný na terajšie obdobie, pretože je bez krému tak sa nepokazí.Rozhodne ho urobím.Díki do Holandska
@janger je to fajn kolacik.U nas sa pecie podobny a podava sa ku kave ale ludia si ho do tej kavy namacaju a tak jedia- preto sa ten kolacik tu vola dopp.
@ela77 , to si mozes na tvoju formu prisposobit. Do tej mojej formy-26cm-sa zmesti 1,5 litra. Odmeraj si tu svoju a tak si to mozes potom prepocitat, ten pomer je vzdy na jedno vajce 50g masla, 50g muky, 50g cukru, 1,5g prasku do peciva...Myslim, ze budes potrebovat 6 vajec,atd. A samozrejme bude to potom treba o nieco dlhsie piect. A myslim, ze pecies pri vysokej teplote, vtedy to obycajne rychlo narastie a potom praskne. Dufam, ze sa ti podari! Daj vediet.
@marienka44 , s tou teflonovou formou mas extra istotu! A pre este vacsiu istotu si mozes ten papierik este trosku potriet maslom, potom sa ti istotne vyklopi. Heru tu nie je dostat, takze to nepouzivam. Ale myslim, ze sa to vyborne hodi na pecenie, je to robene (na rozdiel s maslom) z rastlinnych tukov. Nebola volakedy taka reklama ""Hera-vlastna sestra masla""? Ale to masielko doda kolaciku taku pravu chut. Ale myslim, ze aj Hera dobre chuti.
:-))))))) to je paráda, aj ja som už upiekla tento tvoj koláčik-biskvit, janger, no nie som taká šikula ako Miška, nefotila som ho, no super sa mi vydaril a všetkým chutil /piekla som ho vo veľkej okrúhlej forme/ :-)
@sjuz ,@forneta , dakujem, ze vas receptik zaujal. @mischamant , no ty si strasne vynaliezava, to by mi ani nenapadlo, ten krem, dobry napad! @zdezda , som rada, ze chutil. Na tej forme nezalezi, moze sa dat aj napr. do babovkovej. Tu, v Holandsku, sa to tradicne pecie v tej podlhovastej.
výborne to vyzerá, práve takéto niečo som minule hľadala ... dobrý koláčik ku kávičke na každý deň ... nič zložité a určite veľmi dobré ... :)
a pripájam sa ku gratulantom ...
@ailuj82 , to nevadi, ked je na nom ""kopcek"", chuti to neuberie. To vidam casto! Snad pecie tvoja rura silnejsie a sa to rychlejsie zdvihlo. Skus dat ruru na trosku nizsiu teplotu.
Ahoj Janka, vďaka Tvojmu skvelému článku som objavila tento úžasný recept, krásne sa Ti a aj @michsamant vydaril. Veľmi pekne Ti ďakujem za recept, koláčik je výborný a ku káve ako stvorený, má výbornú chuť a to jemnučké cesto! :-) A dcérke sa páči aj ten názov koláčika- Cake :-))





ešte som zabudla napísať, že formu mám omnoho väčšiu na 36cm a nemala som viac surovín a chcela som sa držať presne receptu, tak som koláč vyskúšala piecť v pekárničke (nádoba je predsa kratšia) aj som sa bála či sa mi podarí, ale mala som zbytočné obavy :-D V pekárničke som ho piekla 55 minút :-)
myslela som tak, že dcérka sa teraz učila v prvom ročníku ZŠ, angličtinu a vravela že vie čo to znamená Cake :-)) aj to hneď vedela, správne vysloviť :-)
Mila Ivka @cica2 , ako sa ti krasne podaril. To si mi spravila velku radost. Je to taky jednoduchy kolacik, pravda? Ale dobry. A pozdravuj tvoju zlatu dcerku, je sikulka, cela po mamicke :-).
Janka, ďakujeme a tiež ťa s dcérkou pozdravujeme, akurátne mi prišla dať pusu na dobrú noc, tak ti jednu posielame :-))...áno je jednoduchý, však v jednoduchosti je krása a aj chuťovo výborný, chutil ešte lepšie ako čo robievam bábovky a aký je voňavý....a musím si kúpiť takú formu, akú máš ty a aj @enerrgizer aby som koláč, aj ja mala taký pekný obdlžnikový :-))
@cica , Ivka, no ty si nesmierne sikovnucka! Vies, ako som rada, ze sa zase podaril? A ze si mi dala vediet :-). Dufam, ze sa aj kamaratke podari.:-). Ahojcek.
@janger - Janka, tento koláč nemá chybu a aj návšteva si pochvaľovala a odišli aj s tvojím receptom, tak odovzdávam poďakovanie za výborný koláč :-)...srdečne pozdravujem a ešte sa ozvem ♥



@ywett , Ivusik, no zase si ma potesila :-). Pravda je to taky vdacny kolacik? Tu velmi oblubeny...Robota jednoducha, chut vyborna. Dakujem za fotocku. Navsteve dakujem za pochvalu a tebe za pozdrav. Pa-pa.
Kolacik je krasny moj manzel taketo ma rad a stale kupuje z obchodu skusala som,ale ten tvoj vypada presne tak.Musim mu ho upiect.Ak mozem napisat ,niekto sa tam stazuje ze sa mu vyfukol,niekde som citala,ze pri takychto kolacikoch a z piskoty sa nemaju mastit boky/ aha to som citala na ruskom site/.Ak sa boky neomastia kolac sa taha do stran a je rovnomerny,pri davani do truby treba s nim pobuchat o dosku aby vysiel vzduch,takto praktizujem a zabera to.
@jozka2 , upec manzelovi, nech si pochuti, kolacik je to chutny, s maslovou chutou, tu u nas oblubeny. A ked sa aj kopcek vyduje, ved to nevadi, to byva casto, aj ja tak mavam. V tomto recepte sa mi upiekol vynimocne rovno ;-). A dakujem za tvoju reakciu.
Ahoj @Janka , dnes som si spomenula na tento tvoj chuťovo výborný koláč a tak sa mi zažiadal ku káve, že už ho máme upečený. Srdečne pozdravujem :-) ♥

Robila som v malej forme, z polovičnej dávky...veľkú formu som požičala :-)


scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/p180x540/10653816_713441702025196_3922942196954370746_n.jpg?oh=23d4b413a09f6d290eff19554255af0d&oe=5480469D
Mila Ivka, @ywett , dakujem ti pekne za komentik. Kolac sa ti krasne podaril, aky je pekny, zltucky! Neviem, preco sa sem tvoja pekna fotka nepridala :-(...Prepac, ze tak neskoro odpovedam, nebola som doma, PC mal istu dobu klud ;-). Pozdravujem ta :-).

Pridaj komentár k receptu: