Cake z Holandska (fotorecept)

Autor receptu: janger

Dva tyzdne som clenom varechy, vyzivam sa vo vasich receptoch a je najvyssi cas, aby som aj ja niecim prispela. Tento "cake" (citaj kejk) je jednym z najcastejsie podavanych kolacikov v Holandsku. Priprava je velmi jednoducha a potrebne suroviny ma skoro kazdy vzdy doma. Je vela variacii, toto je zaklad. Mozu sa pridat napr. kusky cokolady, hrozienka, kokos, oriesky, cast cesta zmiesat s kakaom...Mozno niekedy vyskusate. Dufam, ze vam bude chutit.

12
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Ruru vyhrejeme na 175ºC. Pripravime si potrebne suroviny. Formu (pouzila som formu dlhu 26cm) vymastime maslom. Na spodok som dala papier na pecenie.
  2. Zmaknute maslo dobre vymiesame s krystalovym a vanilkovym cukrom, stipkou soli. Ja som miesala rucnym elektrickym slahacom asi 8 minut. Potom postupne pridavame po jednom vajicka a este miesame slahacom asi 10 minut. Pridame (po castiach) preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a toto jemne premiesame uz len vareskou. Dame do formy.
  3. Dame piect do vyhriatej rury. Piekla som 6o minut pri teplote 175ºC. Pocas pecenia ruru neotvarame. Po upeceni nechame este chvilu vo forme vychladnut, potom vyklopime, nakrajame na platky (asi 12 platkov, podla toho, ake hrube ich nakrajate) a mozeme papkat. Dobru chut! A ako povedia Holandania 'eet smakelijk'.
  4. Tip1: Mozete pridat aj trosku postruhanej korky z umyteho citrona. Ja som tentokrat nedala. Tip2: Kazda rura pecie inac, treba to sledovat. Ak pichnete do kolaca napriklad spajdlou a tato je po vytiahnuti sucha, tak je kolac hotovy. Tato rada je pre menej skusenych varechacov ;-)