Bylinkové gratinované zemiaky

Autor receptu: nazarboncuk

Šťavnaté a krémové. A moje obľúbené.

2-3
porcie
20 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do hlbšieho hrnca vlejeme mlieko a smotanu. Pridáme bylinky (sušené alebo čerstvé), na plátky nakrájaný cesnak a na miernom plameni zohrievame takmer k varu. Nevaríme!
  2. Medzitým ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na tenké plátky (asi 2-3 mm). Zapekaciu nádobu vytrieme maslom. Vrstvíme zemiaky, každú vrstvu ochutíme soľou, čiernym korením a mletým muškátovým orieškom. Nakoniec na pripravené zemiaky nalejeme precedené zohriate bylinkové mlieko. Posypeme strúhaným syrom (použila som pecorino) a poukladáme kúsky masla. Prikryjeme pokrývkou alebo alobalom a vložíme do rúry.
  3. Pečieme zakryté asi 30-40 minút, potom odokryjeme a dopečiem ešte 20 minút. Mne sa tá smotana s mliekom v rúre stále "búri" a vyteká von z pekáča, takže odporúčam na dno rúry položiť alobal, alebo nejako inak ochrániť pred tečúcou smotanovou lávou :D prípadne použiť vyššiu nádobu.