Bulharský šopský šalát fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. mája 2011
Bulharský šopský šalát (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept mám od môjho bulharského priateľa a žiadna iná varianta, s ktorou som sa stretla, sa mu zatiaľ nevyrovnala. Všetky suroviny sa krájajú Zobraziť celý popisTento recept mám od môjho bulharského priateľa a žiadna iná varianta, s ktorou som sa stretla, sa mu zatiaľ nevyrovnala. Všetky suroviny sa krájajú na kocky a paprika sa zásadne pridáva až po jej opečení. Používa sa len čerstvý ovčí syr, žiaden iný. Ochutí sa soľou, octom olejom, nemá iné korenie. Mieša sa rukami, nevychladí sa, nedá sa odležať, podáva sa čerstvo urobený, čerstvosť surovín zaručuje jeho chrumkavosť a podáva sa pri pri izbovej teplote. Takto ho robia šopi, pastieri oviec.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

400 g
2 ks
4 ks
4 ks
2 ks stredne veľká
2 zväzky
podľa chuti
3 PL
1 PL

Online leták

Postup

  1. 1

    Pripravila som si suroviny na šopský šalát. Robila som 2 porcie, rozpis uvádzam pre 4 osoby

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriky som vložila opiecť do trúby.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do šalátovej misy som dala očistenú cibuľu pokrájanú na kocky.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z trúby som vybrala papriky opečené do hneda...

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a vložila som ich do mikroténového sáčka, aby sa zaparili a dali ľahko ošúpať - cca na 15 minút.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Domisy som pokrájala horky na kocky.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som pridala do misy paradajky pokrájané na kocky.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som si čerstvý ovčí syr...

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a pokrájaný na kocky som ho pridala do misy.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vychladnuté opečené papriky sim ošúpala,

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zbavila som ich seminok, žiliek, jadrovníkov a...

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 11
  12. 13

    ...pokrájané na kocky som ich pridala do misy.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    Petržlenovú vňať som na hrubo pokrájala a nie posekala, pridala som ju tiež do misy, ako aj soľ, ocot a olej.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    Rukami som šalát dobre premiešala a...

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 15
  15. 16

    ...ihned som ho bez odležania a vychladenia opodávala s čerstvým pečivom pri izbovej teplote.

    Bulharský šopský šalát (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

julica
Mňam, krása, toto je šopský šalát. Často nám pod šopským šalátom ponúkajú podivnú zmes uhoriek, papriky a paradajok, toje úplne iná chuť
2010
1- Ma asi 100 variant ako kapustnica
2- zasadne sa nepouziva cerstvy ovci syr ale nalozeny kozi "sirene" alebo feta a struha sa na vrch , nekraja sa v bulharskej verzii" Шопска салата".
3 -sopi nie su pastiery ale srbska mensina ale aj obyvatelia Sofie.
3- papriky sa pouzivaju aj surove a v daktorych verziach sa dava aj cesnak aj korenie atd.

jody
Ako jedna z verzií šopského šalátu, ok. Až na tých pastierov.
letisia
Mne je jedno koľko variant má tento šalát, aj aký syr sa dáva a či sa strúha, alebo krája, aj aké papriky sa používajú. Tento šalát mám veľmi rada a určite ho urobím aj podľa teba, aj keď v Bulharsku sme ho jedli aj v iných obmenách a dokonca nie všade rovnaký. Paprika by do neho mala ísť červená (možno nie v každom variante). V obchodoch dostať kúpiť sterilizovanú pečenú červenú papriku, takže si prípravu šalátu môžeme uľahčiť.
alena45
je to ako s gréckym šalátom. Aj v Grécku som ho jedla na troch ostrovoch a vždy inak upravený aj ingrediencie sa mierne líšili. Podstatné je, že oba šaláty sú veľmi zdravé, určite viac ako majonézové a mám ich veľmi rada.
vasulka
najlepšia varianta ako píše 2010, ten sa u nás v lete stále robí, mňam...
nika60
šalát je výborný ,robievam ho, akurát papriku nepečiem dávam surovú a syr dávam fetu s bylinkami a nám chutí ...
cica2
tak tento šalát spravím, vďaka za recept ;-)
cica2
@ pusta, velmi pekne ti ďakujem za skvelý recept. Dneska som tento šalát urobila a je výborný! Akurátne som len zmenila, že namiesto octu, som dala pár kvapiek citrónovej šťavy (lebo moji neľúbia ocot) a olej som dala olivový a dala som mladú jarnú cibuľku. Len škoda že som nezohnala čerstvý ovčí syr (ale na budúci týždeň, už budem mať) tak som dala feta syr, čo som dostala kúpiť v tescu. Takže u nás je už tento šalátik obľúbený a zase ho budem rada opakovane robiť, mňam:))....ináč dobrý nápad aj s tou paprikou v sáčku ;-)...dám aj foto, ja tam mám viacej syru, kedže celá rodina patríme, medzi milovníkov syrov :))

cica2
@pusta , dneska som zase tento šalátik robila, velmi nám chutí! ;-)...už som konečne zohnala aj čerstvý ovčí syr:))
marianne69
@pusta tento salat je skvely,dnes som ho spravila na obed a naozaj sme si posusnali:-)urcite som ho nerobila posledny krat...dakujem
maribe
tiež ho takto robievam, môžem len a len odporučiť :)
sebo
Pochvala za recept. Súhlasím s názorom, že tento šalát má asi sto variácií. "Privlastňujú" si ho Bulhari, Srbi či Macedónci. Často sa na jeho dochurenie používa petržlenová vňať, no v niektorých regiónoch aj u nás málo známe korenie čubrica. Viac zaujímavostí o šopskom šaláte na  www.i-potraviny.sk/sopsky-salat-povod-a-originalny-recept/...
. Dobrú chuť prajem :)
marta23
@2010 (7.5.2011 16:45)

pastieri, nie pastiery. To sa nechtiac podarilo....tohto roku som si priniesla z Bulharska čubricu.