Bulgur pilavı - krúpové rizoto

cesminaz - fotkacesminaz, 4. septembra 2013
Bulgur pilavı - krúpové rizoto
Foto: cesminaz

Možností na krúpové rizoto je naozaj neúrekom ;-) stačí len použiť našu fantáziu...

40 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g alebo miešaný
700-750 ml
2 ks veľké
4 strúčiky
15-20 ks alebo soskove
 alebo turecký syr pokrájaný na kocky




Postup

  1. 1

    Na kocky nakrájanú cibulu a cesnak chvílku osmažíme na troche oleja a potom pridáme bulgur.Spolu všetko chvílku opražíme a potom zalejeme pripraveným vývarom.Takto zaliate necháme pokrievkou zakryté na malom ohni variť,akoby dusiť..vlastne puchnúť :-)) asi tak 25-30minut.Ono sa to ináč nemieša,ale pre istotu to kontrolujte a ak treba,tak kludne premiešajte.

    Bulgur pilavı - krúpové rizoto - obrázok 1
  2. 2

    Asi tak 5 minut pred koncom,primiešame do rizota na hrubšie nakrájané špenátové,alebo šóškové-šťavelové listy.Premiešame a ešte na 5 minutiek zakryjeme,ak treba podla chuti osolíme a okoreníme.Môže sa stať,že sa tie listy rozvaria v tom rizote ak sú celkom mladučké,ale to nevadí..aspoň bude zelené ;-DD ...jednoducho nakrájajte na menšie kúsočky zopár dalších listov a pred podávaním zamiešajte ešte do teplého pilavu ;-))

    Bulgur pilavı - krúpové rizoto - obrázok 2
  3. 3

    Podáva sa samotný,alebo so šalátom..poliaty cesnakovým jogurtom..s nastrúhaným syrom...atdˇ :-D podľa chuti Dobrú chuť :-)

  4. 4

    Ja som použila takýto bulgur...doniesla mi ho svokra priamo z dediny z Turecka :-) toto je taký miešaný,celý polocelý..ale toto rizoto sa dá robiť aj z menších krúpov :-)

    Bulgur pilavı - krúpové rizoto - obrázok 4

Diskusia k receptu

tiginko
tak na staré kolená sa dozviem, že bulgur sú vlastne krúpy??Ale veď bulgur milujem a krúpy neznášam...
martinis
@tiginko : nie som si celkom istý, ale myslím, že rozdiel medzi bulgurom a krúpami je v tom, že bulgur je pšenica a krúpy jačmeň ... možno to bude v tom :))
@cesminaz : krásne jedlo, ja si doň pridám aj nejakú tú zeleninu a určite niečo pálivé, ale možno bude ten cesnak aj stačiť, ak je taký, ako má byť :)) bulgur je výborný, neviem, či je rozdiel medzi tým tvojim a bežne dostupným v obchode, ale som si istý, že mi bude veľmi chutiť. vďaka za skvelý tip ! ;)
babidka
Nuz , bulgur je zvacsa psenicny a krupy su z jacmena.... @martinis ma pravdu .Alebo aspon my to tak pozname :-) Ako vidim , aj bulgur moze byt roznej "zrnitosti" . Prave som vcera kupila taky hrubozrnejsi a veruze ho trebalo varit dlhsie ako som bezne zvyknuta /tiez som robila pilav -aj ked iny/ a aj chut ma dost inu . Ten jemny bulgur dost pripomina kuskus a aj chut ma taku orieskovejsiu .
cesminaz
@tiginko :-))) neviem aky je rozdiel medzi "bulgurom a krupami" na slovensku,ale turci vtom ziadny rozdiel nemaju :-) ci uz u vas "bulgur alebo krupy" u nas je vsetko pod nazvom BULGUR. V obchodoch to ma nazov "pilavlik bulgur"len je ktomu pripisane ci je hrubozrnny ci jemny atd. Bulgur znamena vlastne krupy,ci uz mensie alebo väcsie...vygoogli si obrazky "pilavlik bulgur" @dakujem za komentik @tiginko :-)
cesminaz
@martinis :-) dakujem a som rada,ze sa ti recept paci.Pravdaze si donho mozes este pridat co chces,pripravit sa da zakazdym inak,aspon nebudes mat stale tu istu chut ;-) Rozdiel medzi mojim bulgurom bude asi len velkost :-)) ale aj to,ze je miesany...je vtom aj psenica aj jacmen.Ale robila som vela krat uz z rozneho bulguru a bolo to vzdy velmi chutne.Len ten cas varenia moze byt rozdielny :-)
cesminaz
@amelie :-) dakujem,aj kuskus su vlastne krupy,len velmi fajne.V tureckom obchode ich najdes pod nazvom "Köftelik bulgur" :-) aj tie mam velmi rada.Syr mozes pouzit aky ti je po chuti,mozes na kocky nakrajat turecky syr alebo fetu,mozes aj nastruhat eidam alebo goudu,no plesnive syry nie.Troska poliate cesnakovym jogurtom je to perfektne. @babidka :-) je mozne ze vy ho tak poznate,ja poznam bulgur inak,preto som jedlu dala taky nazov :-) ...Chutovo su tie bulguri troche ine,no aj sa väcsinou pouzivaju na rozdielne jedla.
izabella929
paráááda.-)) nevidela som tento recept...asi som ho prehliadla...a aký super.-))
jozka2
bulgur je urcite zo psenice a krupy z jacmena,len nie som si ista ci nie je zo spaldovej psenice,nie z obycajnej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia