Bukta fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. januára 2013

Jedlo našich babičiek.Jednoduché, lacné, málo pracné a môžnosťou spotrebovať aj na druhý deň, kedy je omnoho lepšia zapečená v trúbe do chrumkava.S úctou sa Zobraziť celý popisJedlo našich babičiek.Jednoduché, lacné, málo pracné a môžnosťou spotrebovať aj na druhý deň, kedy je omnoho lepšia zapečená v trúbe do chrumkava.S úctou sa skláňam nad umom a šikovnosťou našich babičiek, ktoré aj z mála prostriedkov dokázali urobiť skvelý obed.

40 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 g
na posypanie:
200 g domáci
100 g domáca
1
na zapíjanie:
 (sadnuté mlieko so smotanou)




Postup

  1. 1

    Najprv som si očistila zemiaky,,pokrájala na malé kocky a uvarila v osolenej vode..

    Bukta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa mi zamiaky varili, pripravila som si suroviny...slaninu, cibuľu, domáci čerstvý tvaroh a domácu smotanku..slaninku aj cubuľu som pokrájala na malé kocky...

    Bukta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do rajnice som dala najprv upiecť slaninu a ked´ pustila masť, pridala som aj pokrájanú cibuľu a opiekla do zlatista...

    Bukta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    uvarené zemiaky som nescidila, klasickým spôsobom, ale som sitkom vybrala z vody zemiaky, lebo vodu budem ešte potrebovať...pridala som hladkú múku..tu musím napísať, že nie všetky zemiaky prijímajú rovnako múku, takže pridané množstvo si upravte podľa toho, koľko prijmú..masa musí byť polohustá, nie tvrdá...dobre som to vymiešala spolu...

    Bukta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    takto to má vyzerať hotové..lyžicou namočenou v masti si naberám buktičky a rukou ich sformujem...

    Bukta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    opäť som dala vodu v ktorej sa varili zemiaky na sporák a nechala som ju riadne zovrieť..doporučujem variť bukty v tejto vode, je to úplne rozdielna chuť, ak by sa varili v novej vode.....

    Bukta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď vrela uložila som do nej bukty a varili sa asi 8 min..

    Bukta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    keď vyplávali na vrch, sitkom som ich vybrala a uložila na pomastený pekáč...preto na pekáč, lebo keď sa dnes všetko neminie, stačí zajtra zapnúť trúbu a bukty zapiecť...sú také fantasticky chrumkavé, že mi snáď lepšie chutia, ako čerstvé...aj keď zapiecť sa môžu aj ihneď...iba polovicu slaninky a cibule uložím na vrch, lebo keď ich posypem tvarohom, znovu na vrch dávam slaninu s cibuľou...

    Bukta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    posypané tvarohom aj slaninou s cibuľou..všetko som neposypala, aby bolo vidieť bukty...

    Bukta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    uložila na tanier a stačí poprieť dobrú chuť...a ešte pozn. prečo sa to volá bukta? jednoducho preto, lebo tvar týchto veľmi chutných zemiekový kúskov sa podobá na pečené buchty plnené napr.makom... dobrú chuť..

    Bukta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tento, obrázok pridávam, aby sa videlo, že ako vyšli na vrch...a varia sa v pôvodnej vode, kde sa varili zemiaky...

    Bukta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

starkamajka
Ďalší výborný rp od Teba,všetky ingrediencie sú doma.Zajtra varím toto jedlo.Už sa tešim.
izabella929
@starkamajka , fúúúha, toto je niečo fajnučké.-))potom napíš, ako vám chutilo.-)) my to máme veľmi radi, ľahké,rýchle hotové a nič nevyjde nazmar,,zapiecť v trúbe a zase sa ide ďalej v papkaní.-)))dík za milé slová.-)
irenaw
páčia sa mi tvoje bukty, ešte som taký názov nepočula :-)
mijaita
V jednoduchosti byla a je, krasa. I v Praze se budou delat bukty, brzo! :-)
natali
s tymto jedlom som sa este nestretla, ale vyzera to velmi chutne, najma ked je uz clovek prejedeny vselijakymi masovymi. dakujem za recept :) ukladam si
marijanka712
Izka aj pre mna je to velká neznáma , ale všetky ingrediencie sú tam, ktoré máme radi tak to môže byť len dobrotka ukladám a vyskúšam ..... potom ti poviem ako sme si pochutnali.
izabella929
@medulienka122 , tak sa treba zoznámiť s touto fajnotkou...bukty sú ľahké ako vánok, necítiť tam múku, prevažuje chuť zemiaková.-)a samozrejme slaninka s cibuľou im dodáva šmrnc...)teším sa, na správy ako vám chutili bukty.-) dík..
sovka62
A to som si myslela, že poznám babkovské jedlá! Ukladám, recept sa určite zíde, dnes manžel odmietol večerať zemiakové pyré a bravčové mäso, že už má mäsa plné zuby. Tak ho niekdy skúsim ponúknuť týmto.
izabella929
@marijanka712 celý život sa učíme...keď sme boli deti a babka nám ich urobila na obed, boli sme smutní, že iné deti majú mäso...až teraz som pochopila, že aj mäso sa dá zunovať...teším sa Majka, ako vám budú chutiť.-) dík veľmi pekne.-)
dandulka
Nepoznám toto jedlo. Páči sa mi, že je také jednoduché a naše. Ukladám si recept. Ďakujem.
izabella929
@cistinka..od teba je tá pochvala môjho receptu 2x vzácna, lebo ty si vynikajúca kuchárka,,,ja som iba amatér, čo som videla od babky a mamky...a ešte jak som sa jedovala, keď ma maminka učila miesiť kysnuté cesto..dnes som rada, lebo ho dokážem urobiť bez problémov určite lepšie, len škoda, že sa jej nemôžem už pochváliť..veľmi peken ďakujem za tvoj milý komentár.-))
izabella929
@sovka62 , zemiaky odlož do chladu a zajtra bude bukta...len bude problém s tou vodou...lebo to nebude to pravé orechové...bukty sa musia variť vo vode po zemiakoch...práve tá voda robí buktu takou skvelou..ja som ich už teraz aj zapiekla, no paráda.-)tak buktou určite manžel nepohrdne, som si istá a to ho vôbec nepoznám.-)ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@dandulka..ano je jednoduché a nezaťažuje žalúdok..treba dať menej slaninky a je to paráda.-))ja som na vrch ešte pokrájala aj čerstvý kôpor...nuž čo...chutnučkééé.-))
frezia68
A kdeže si ten recept našla,milá @izka ?A ja taká skúsená(vôbec nie stará) ho nepoznám a len čumím? Iste vyskúšam :-)))
izabella929
@dandulka...recepty mám, len času mám málo.-)postupne budem dávať...keď niečo origoš pridám, pošlem ti správu.-)) dík...ale myslím, že už tu mám pár dobrých starých receptov v albume...inak, aj na Azete pod týmto nickom mám recepty, ktoré som sem nedala...nie všetko dávam na Varechu..
izabella929
@frezia68...moja milá, si o tom presvedčená, že ja tu hľadám recepty? ))))nehľadám, otvorím si od babičky starý almanach a vykutrem niečo a iba sa bojím to pridať, lebo že ma s takými lacnými jedlami vyženiete...keď vyskúšaš, prosím, napíš mi.-) dík za komentár aj za správu.-)
havino
@izabelka , nepoznám takéto bukta buchtičky, určite vyskúšam, ak nie aj hned zajtra, vdaka
marianne
mne to pripomina aspon cestom, take riadne maxi-sulance:-) ja som na takychto jedlach u babky odchovana,takze len tlieskam @izka a ten tvarohovo-slaninkovy posyp som este nejedla,ale urcite vyborne,oboje mam rada...
anina6
chcem sa opýtať, najprv sa zapečú až potom posypú tvarohom?
izabella929
@marianne , to nie je cesto, ako šúľancové....tu musia prevládať zemiaky, tá múka je tam preto, aby to držalo spolu..musí byť cíťiť v bukte zemiaky, nie múku a pokial by som to chcela porovnať, tak šúľancové cesto je oveľa tvrdšie, než toto...uvarené bukty musia byť jemné a mäkučké a nemali by sa rozpadať...no a tvaroh to vlastne dochutí s tou slaninkou a smotanou...dík .-)
arasidka
tak toto je aj pre môj jazýček, čo je od krumplí, všetko môžem. Len musím chvíľku počkať - ehm ..... pokým ma bude ešte baviť diéta, ktorú som si naordinovala na základe "hrubého nátlaku" mojich oboch chlapov, že keď diéta - tak všetci - ne a tak spoločne zdieľame slasti "zvláštneho stravovania", ráno sa spolu vážime, vytešujeme, že predsa len to deko za dekom ide dole a preto som na varechu tieto dni akosi "zanevrela", nič v zlom, ale držať diétu a čítať recepty, to zabije aj byvola . Tak sa majte, idem si dať jabúčko.
izabella929
@marianne...kuk sa lepšie na titulný obrázok, tie bukty sú skoro piesvitné a šúľance nie sú..nedávaj do zemiekov veľa múky...len aby sa dalo formovať do tvaru buchtičky...keď namočíš lyžicu do masti, krásne sa to spojí a formuje...a zostane bukta mäkká aj pred varením a aj po uvarení...veľmi by som chcela, aby vám to chutilo...
izabella929
@anina6 ,zapekať sa môže aj posypané tvarohom...aj bez, hlavne aby boli pomastené a nie súché...neviem , či ste zvykli opekať halušky s tvarohom...u nás je to veľmi zaužívané, že sa urobia bežné halušky s tvarohom a pred podávaním sa najprv zapečú na plechu...myslým, že toto sa asi inde nerobí...neviem...či sa niekto k tomu vyjadrí...
izabella929
@arasidka..po 20tke som mala tiež problémy s nadváhou...skúšala som kadečo, čo sa na trhu objavilo a iba som si ublížila a veľmi...nebudem tu písať, nepatrí to sem..na večeru mávam aj ja nie slaninu.ale 2 ks. polystyrén a jablko...podarilo sa mi to potom uzregulovať, ale za akú cenu,,,ďakujem neprosím už,,,takže držím palce, aby sa vám podarilo zregulovať , ale pozor na jojo efekt...srdečne zdravím celú rodinu zvláštneho stravovania.-)
frezia68
@izabella929 :nerozumela si ma.Nie,že tu hľadáš......ale že kde máš zdroj....to moja zvedavosť.Ja tiež mám starú maďarskú knižku-recepty a občas vykutrem....a nemaj obavy pridávať aj staré a lacné,veď také sú obľúbené.Kto nechce -obíde...veď ja som tiež dnes pridala zemiaky+ bandurky a myslela som,že bude kritika :-)))))
frezia68
A ešte sa vyjadrím k zapečeným haluškám.Tvarohové mám na druhý deň ešte radšej zapečené,ale zapekám na panvici,nie v rúre a tie pripečené sú najlepšie,máš pravdu :-)))
anina6
dievčatá, tak halušky robievam, ale u nás sa väčšinou zjedia v ten deň ked uvarím. ale izabelka tvoj recept určite vyskúšam, lebo zemiaky tiež môžeme vo všelijakej podobe a toto je pre mňa nové a vyzerá to byť fajné. zas niečim prekvapím manžela. no a s tou dietou aj ja sa snažím nejako zhodiť nejaké deko, takže raňajkujem ovocie, chlebík pečiem celozrnný, mäsko tiež len dusené, na večeru nejaký zeleninový šalat s hriankou. a predstavte si dokonca trošku aj cvičím, dupocem, dychčím atď. no a dnes som zdravé stravovanie završila medovým krémešom.
odporúčam všetkým zdravo stravovania chtivým.
tetrisss
To vyzera super dobre, veru suhlasim, ze nase stare mamy boli kucharky na 1, lebo z toho mala surovin dokazali vycarit take dobroty, ze az. Tu na Honte sa tiez na druhy den opekaju halusky aj bryndzove ale na panvici.
anina6
tetrisss, určite vyskúšaj ozaj je to úžasná dieta, no čo už telu treba dopriať občas aj niečo čo sa mu žiada. však mladá a krásna som už bola, teraz som už len krásna a čo kilo to krajšie. hahaha, tak dúfam, že teraz večer predstava medového krémešu, lahodí všetkým mlsníkom a mlsníčkam.
izabella929
@frezia68 , pred mnohými rokmi mala moja maminka jednu kuchársku knihu vydanú v r.1952..tam je mnoho zaujímavých receptov, ktoré, sa už dnes kôli dostupným surovinám na trhu, aby sme mali medernú stavu ani nevaria..v tej knihe ešte ryža, ako príloha k jedlu nefiguruje, lebo sa sem asi nedovážala...sú v nej iba dostupné suroviny, zemiaky a múčne jedlá..možno práve preto, boli ľudia zdravší v tom čase...pamätám si pár zaujímavých koláčov, ktoré sa piekli ešte v murovanej peci a v trúbe patriacej sporáku na drevo...toľko k zdroju...možno, kým je ešte zima, niečo z tej knihy vykutrem a upečiem, lebo keď prídu práce na záhrade už sa vypekať nebude...ak som sa ťa niečím dotkla a netaktne som sa vyjadrila, prosím ospravedlň ma...určite to nebolo úmyselne...
izabella929
@tetrisss ,tak niečo úpodobné sa robí aj na druhý deň, ale v podstate sa u nás upečú hneď čerstvo navarené...ak má rodina o to záujem...)@kecemis...ve ľmi si ma potešil a dúfam, keď ich urobíš, napíšeš mi o tom niečo...inak srdečne pozdravujem do Kanady a držím palce, aby bukta bola aj naďalej vašim obľúbeným jedlom.-) obom vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)))
izabella929
@anina6 netráp sa s diétou, čo sa telu žiada, to mu treba dať...netreba to preháňať, ale keď sa niečo veľmi žiada, znamená to iba jedno, že to telo potrebuje ...)nech sa ti darí.-)
nikol156
Presne na toto mám chuť už vyše roka. Moja babka pochádza z Holiše a vždy keď som bola pri nej na letné prázdniny tak toto robievala. U nás to nie je až tak známe jedlo aj manžel sa na mňa kukal ako puk, keď som mu vysvetľovala o aké jedlo sa jedná. Je to super jedlo, len som ho už dlho-dlho nejedla a presne som ani nevedela recept, vždy sa chcem spýtať babky, no nejak zabudnem.... Ďakujem za pripomenutie a určite nabudúci týždeň urobím podľa tohto receptu. Ešte raz ďakujem! :-)
frezia68
izabella929: to som už mala 10 r. ,ale akosi si neviem spomenúť,kedy som jedla prvýkrát ryžu :-) .Také kuchárske knižky sú vzácne :-)))
izabella929
@nikol156 ,teší ma, že si sa konečne dostala k receptu a som si istá, že ti bukta chutila.-) ďakujem pekne za kometár.-)
radost
@arasidka tebe sa žije!!!!máš spolubojovníkov!!!vezmite aj mňa do partie...prosííím..aj ja zbytočné kilá nosííím..:-)))

@izabella929 toto jedlo babkovské je určite "bohovské"...šúľance robievam často...máme ich radi...určite aj takto urobím-že jednoduchý je-ma láka...nevadí...:-)))
izabella929
@radost...toto nie sú maxišúľance...))))je to bukta...v ktorej je viac zemiakov , ako múky...nie že ušúľaš granáty, s ktorými budeš lepiť plagáty.-))dík za kometár.-)
dodo46
veru pekne sa ti podarili tie vajíčkové noky. Ako by ich mala jedna mater. To si robila sama ručne bez formy ? A ako vedeli beťári kedy majú vyplávať hore ?
dodo46
@izabella929
Keby si dala miesto tvarohu bryndzu, tak by sa to mohlo volať
maxi XXXXL bryndzové haluške. :-)))))
izabella929
@dodo46..si ma zase rozosmial.-)))) formy? bez formy , lyžicou som robila...))možno by aj s bryndzou boli fajn.-) srandista.,- ) dík za komentár.-)
vierutt
Aj ja som chcela vymeniť tvaroh (moc ho nemusím na slano, iba na sladko) za bryndzu, ako @dodo46. @izabella929 , názov nemá chybu, chuť určite tak isto
sonulienka
Ja už ani nemám čo dodať ako vždy len veľké ďakujem za výborný receptík.
sairaam
Robíme niečo podobné, čo sa u nás na Liptove volá "Štirce". Je to ešte jednoduchšie, lebo uvarené zemiaky popučíme vo vode, v ktorej sa varili, zasypeme múkou, chvíľočku povaríme a lyžicou vykrajujeme veľké halušky - štirce. Tie ukladáme na plech, kde sa zapečú, alebo na panvicu, kde sa osmažia. Servírujeme ako Ty, ako máme chuť.
soncya
ako mi TOTO mohlo ujsť?? Bravo, taký recept! Už je v KK! Ja takýmto spôsobom spracovávam zvyšné zemiačky, ale som ich vždy vyprážala ako krokety. Toto mi ešte nenapadlo. Ďakujem @izabella929 !
izabella929
@sairaam...toto , čo mi ty píšeš pod názvom,,Štirce,, ja ten recept tu mám s postupom presne ako ty píšeš a u nás ho voláme ,,Gánica,,...zemiaky sa uvaria a v tej istej vode popučia s pridaním múky a lyžicou namočenou v masti sa formujú kôpky..ktoré my ešte zapekáme, ako skoro všetko: napr. ak halušky s bryndzou, tvarohom,,,pred podávaním najprv zapekáme..ťakže tvoje štirce sú naše gánice...a bukta je zase niečo iné...tiež zemiakové.-)) dík za komentár.-)
izabella929
@soncya...ni č sa nestalo, odtiaľto nám to hádam nejde.-)))krokety robievam aj ja, lenže tie používame ako prílohu k mäsu...teším sa, že ťa recept zaujal a ďakujem pekne za komentár.-)
aroooo
tak toto musím vyskúšať, ukladám. Neviem prečo pri čítaní tohto receptu mi prišli na rozum "škubánky". Je to tiež niečo podobné zo zemiakov, zvykla to spomínať stará mama, ako sa robí neviem, možno by mi poradili varecháči z Čiech, bola by som vďačná
izabella929
@aroooo ,máš pravdu, že to tak vyzerá ako škubánky, lenže na na tie mám tu recept a volá sa to ,,Gánica,,dala som ho do môjho albumu zhruba pred 2 mesiacmi...a Bukta sa robí tak, že sa zemiaky z vody vyberú, zmiešajú s múkou v tej vode v ktorej sa varili sa vyvaria a posypú tvarohom...,,Gánica, teda škubánky sa uvaria a popučia sa s múkou aj s vodou, v ktorej sa varili...skoro to isté a predsa obe varianty iné.-) ak nejaký dotaz , napíš...ďakujem pekne za komentár, potešila si ma.)))
dajanca
tak toto sa mi veľmi páči... nikdy som to nejedla, nevidela, ani o tom nepočula... je čas to napraviť... vďaka za recept :-)
starkamajka
Tak bukty dnes navarené,tá slaninka na nich fantastická.Obed lacný a veľmi chutný.Zvyšné budú zajtra na večeru zapečené.Rp uložený pre neskor aj kk.Vďaka
medovnicek
zasa jeden výborný recept od teba Izabelka, ja takéto recepty mám veľmi rada, určite vyskúšam
kecemis
izabella929 tak som pripravil, manzelka zjedla. Mal som co robit aby som si zachranil aspon par kuskov. Kedze tvaroh nepatri medzi moje oblubene, aspon teda v slanej podobe, udusil som si kyslu kapustu namiesto tvarohu. Boli super. Dakujem za vyborny recept. Urcite budu u nas castejsie.
izabella929
@kecemis , to som rada...však taká jednoduchá fajnota sa dá uvariť kedykoľvek...určite, že aj s kapustou to môže byť dobré..zemiaky a kapusta idú k sebe, takže nech sa darí.-) ďakujem pekne za vyskúšanie môjho receptu...)
viki1005
Izabela, nemám slov... úžasný recept... ako všetky od teba... neber to v zlom, ale viem si ťa predstaviť u nás v Lučenci na tržnici, kde máš stánok so svojimi špecialitami... a nechodilo by sa na raňajky do maďarska ale na celodenné menu k Izke na tržnicu... :-)
dagmar73
Dakujem za recept, rodina ohodnotila ako vynikajuce....urobila som, malu zmenu, tvaroh som zmiesala s bryndzou, nakolko tvaroh u nas velmi nejde...:)
izabella929
@viki1005...moja milá, zasmiala som sa.-))))na tržnicu nechodím, ale myslím, že o takomto varení s týmito jednoduchými receptami za groš sme uvažovali s mojou rodinou...určite by ste si pochutnali...)) ja nemám obchodného ducha a ja by som chcela celý svet nachovať za pekne ďakujem.-)))nehodím sa za babu tržničkárku, neviem nič predať, prerobím aj sukňu.-))))))) ale tebe veľmi pekne ďakujem za úprimnné a veľmi milé slová.-))))Keď som bola v Tunise na dovolenke, boli zo mňa trhovníci nešťastní, nevedela som sa handrkovať o cenu a koľko pýtali, toľko som zaplatila.. im sa to nerátalo, že sa nemohli jednať somnou o cenu tovaru...))))))
izabella929
@dagmar73...ve ľmi pekne ďakujem za vyskúšanie môjho receptu, teším sa, že rodinke chutilo.-)))jasné, vylepšiť sa dá tým, čo máte radi.-)))nezabudnite na tento fajnový recept.-)))