Bukta (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jedlo našich babičiek.Jednoduché, lacné, málo pracné a môžnosťou spotrebovať aj na druhý deň, kedy je omnoho lepšia zapečená v trúbe do chrumkava.S úctou sa skláňam nad umom a šikovnosťou našich babičiek, ktoré aj z mála prostriedkov dokázali urobiť skvelý obed.

40 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si očistila zemiaky,,pokrájala na malé kocky a uvarila v osolenej vode..
  2. Kým sa mi zamiaky varili, pripravila som si suroviny...slaninu, cibuľu, domáci čerstvý tvaroh a domácu smotanku..slaninku aj cubuľu som pokrájala na malé kocky...
  3. do rajnice som dala najprv upiecť slaninu a ked´ pustila masť, pridala som aj pokrájanú cibuľu a opiekla do zlatista...
  4. uvarené zemiaky som nescidila, klasickým spôsobom, ale som sitkom vybrala z vody zemiaky, lebo vodu budem ešte potrebovať...pridala som hladkú múku..tu musím napísať, že nie všetky zemiaky prijímajú rovnako múku, takže pridané množstvo si upravte podľa toho, koľko prijmú..masa musí byť polohustá, nie tvrdá...dobre som to vymiešala spolu...
  5. takto to má vyzerať hotové..lyžicou namočenou v masti si naberám buktičky a rukou ich sformujem...
  6. opäť som dala vodu v ktorej sa varili zemiaky na sporák a nechala som ju riadne zovrieť..doporučujem variť bukty v tejto vode, je to úplne rozdielna chuť, ak by sa varili v novej vode.....
  7. keď vrela uložila som do nej bukty a varili sa asi 8 min..
  8. keď vyplávali na vrch, sitkom som ich vybrala a uložila na pomastený pekáč...preto na pekáč, lebo keď sa dnes všetko neminie, stačí zajtra zapnúť trúbu a bukty zapiecť...sú také fantasticky chrumkavé, že mi snáď lepšie chutia, ako čerstvé...aj keď zapiecť sa môžu aj ihneď...iba polovicu slaninky a cibule uložím na vrch, lebo keď ich posypem tvarohom, znovu na vrch dávam slaninu s cibuľou...
  9. posypané tvarohom aj slaninou s cibuľou..všetko som neposypala, aby bolo vidieť bukty...
  10. uložila na tanier a stačí poprieť dobrú chuť...a ešte pozn. prečo sa to volá bukta? jednoducho preto, lebo tvar týchto veľmi chutných zemiekový kúskov sa podobá na pečené buchty plnené napr.makom... dobrú chuť..
  11. tento, obrázok pridávam, aby sa videlo, že ako vyšli na vrch...a varia sa v pôvodnej vode, kde sa varili zemiaky...