Buchty na dva spôsoby - bezlepkové

ppokia - fotkappokia, 11. februára 2013
Buchty na dva spôsoby - bezlepkové
Foto: ppokia

Tento jeden recept používam aj na parené buchty aj na pečené buchty. Sú skvelé mäkučké aj po 3 dňoch v chladničke.

12ks
porcií
50min. minút
príprava
15/ 40 minút
na 180°C °C

Suroviny

300 g Mix B alebo Promix PK
2,5 dcl teplá (alebo mlieko)
1 ks celé
1/2 čl
1/2 sáčok sušené
1,5 dcl
štipka
Kvások:
1 dcl vlažné (do kvásku)
1 čl
 poprašiť medzi prsty
1/2 sáčku sušené
plnka:
 zavárané




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetko potrebné na spracovanie buchiet .Ja si niekedy robím z dvojitej dávky naraz aj na pare aj pečené a uložím do mrazničky.Na pečené buchty používam plech na mafiny.

    Buchty na dva spôsoby - bezlepkové - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si spravíme kvások.potom pridáme do kvásku muku, vajíčko guarovu gumu cukor,štipku soli a ručným šlahačom premiešame.pridáme olej a znova premiešame na jemné cesto.pomučenou rukou dopracujem,zakryjem a nechám kysnúť aspoň 45min.

    Buchty na dva spôsoby - bezlepkové - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám cesto pekne nakysne spravíme si buchty plnené lekvárom, robievam aj plnené marhuľami. Nikdy cesto nevaľkám ,len rukami utľapkávam a potom nakrájam a plním. Rukami vypracujem pekné buchty,položím na pomučenú dosku a prikryté nechám odpočívať ešte aspoň 20 min.

    Buchty na dva spôsoby - bezlepkové - obrázok 3
  4. 4

    Druhá varianta je pečené buchty tie si pripravím podobne ako tieto na obrázku ale nakrájané štvorce urobím podľa velkosti plechu na mafíny. Vsuniem do vymastených otvorov po jednom štvorci lyžicou dám tvaroh a druhým štvorcom prikryjem a jemne postláčam.Nechám tiež 15- 20 min.kysnúť /nemám nafotené ak nafotim doložim sem/Potom si buchty v mafinovom plechu potrieme rošlahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rury 180°C 35-40 min .

    Buchty na dva spôsoby - bezlepkové - obrázok 4
  5. 5

    Buchty na pare:Pripravím si vodu so soľou,keď sa voda začne variť dám na parák buchty a prikryjem pokrievkou. Parím 15 min. Nakoniec potriem maslom a posypem podľa chuti. Mak, kakao, škoricu, orechy.....

    Buchty na dva spôsoby - bezlepkové - obrázok 5

Diskusia k receptu

manka1
Ahoj, teším sa, že mám ďalší rcp na niečo bezlepkové. Našla som ho až dnes. Už aj si ťa ukladám - lebo robíš to čo aj ja potrebujem. Ďakujem. Robievam aj ja a skúsim aj tvoje - dám vedieť.
ppokia
Ďakujem a teším sa že pomôžu aj iným.Dufam že budu aj chutiť.
bambulka55
Recept som vyskúšala, avšak 1,5dcl oleja bolo veľa. Robila som dokonca dvojitú dávku, do ktorého malo ísť 3dcl oleja.. Nie je ten olej chybne uvedený?? Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia