Buchty na dva spôsoby - bezlepkové

Autor receptu: ppokia

Tento jeden recept používam aj na parené buchty aj na pečené buchty. Sú skvelé mäkučké aj po 3 dňoch v chladničke.

12ks
porcií
50min. minút
príprava
15/ 40 minút
na 180°C °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetko potrebné na spracovanie buchiet .Ja si niekedy robím z dvojitej dávky naraz aj na pare aj pečené a uložím do mrazničky.Na pečené buchty používam plech na mafiny.
  2. Najprv si spravíme kvások.potom pridáme do kvásku muku, vajíčko guarovu gumu cukor,štipku soli a ručným šlahačom premiešame.pridáme olej a znova premiešame na jemné cesto.pomučenou rukou dopracujem,zakryjem a nechám kysnúť aspoň 45min.
  3. Keď nám cesto pekne nakysne spravíme si buchty plnené lekvárom, robievam aj plnené marhuľami. Nikdy cesto nevaľkám ,len rukami utľapkávam a potom nakrájam a plním. Rukami vypracujem pekné buchty,položím na pomučenú dosku a prikryté nechám odpočívať ešte aspoň 20 min.
  4. Druhá varianta je pečené buchty tie si pripravím podobne ako tieto na obrázku ale nakrájané štvorce urobím podľa velkosti plechu na mafíny. Vsuniem do vymastených otvorov po jednom štvorci lyžicou dám tvaroh a druhým štvorcom prikryjem a jemne postláčam.Nechám tiež 15- 20 min.kysnúť /nemám nafotené ak nafotim doložim sem/Potom si buchty v mafinovom plechu potrieme rošlahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rury 180°C 35-40 min .
  5. Buchty na pare:Pripravím si vodu so soľou,keď sa voda začne variť dám na parák buchty a prikryjem pokrievkou. Parím 15 min. Nakoniec potriem maslom a posypem podľa chuti. Mak, kakao, škoricu, orechy.....