Foto: evusik
Keď mi môj muž v nedeľu ráno ešte v posteli oznámil, že má chuť na buchtu, neostalo mi nič iné len mu nejakú upiecť. Zobraziť celý popisKeď mi môj muž v nedeľu ráno ešte v posteli oznámil, že má chuť na buchtu, neostalo mi nič iné len mu nejakú upiecť. A tu je výsledok.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Hrozienka si namočíme do vody. Bielka oddelíme a vyšľaháme tuhý sneh....
-
2
sneh z bielkov preložíme do misky a pokračujeme v mixéri. Vymiešame žĺtka, cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, štipku soli a nastrúhanú kôru s citróna. Nakoniec už len zľahka primiešame múku....
-
3
vyžmýkané hrozienka a sneh z bielkov
-
4
Hmotu prelejeme do formy. Toto množstvo je na dvojlitrovú formu. Nech vás to nemýli, ale ja som dnes robila len z polovičnej dávky. Bežne z celej dávky robím do obdĺžnikovej formy. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170°C asi na 30-40 minút. Záleží od veľkosti formy. Či je buchta upečená vyskúšame klasicky špajdlou.
-
5
Po upečení necháme trochu vychladnúť vo forme, potom preklopíme a pocukrujeme. Kto nemá rád hrozienka môže dať posekané orechy, kandizované ovocie, alebo všetko dokopy, takže z toho vznikne niečo ako biskupský chlebíček.
-
6
No a ten môj zjedol skoro celú buchtu na raňajky sám a s veľkým hrnkom bielej kávy :-)
Počas šľahania bielok postupne pridávať cukor , vanilkový cukor , šľahať do úplného zhustnutia , potom postupne pridávať (vmiešať) do šľahača žĺtka , mäkké máslo , múku (PP tam nejde?)a na koniec hrozienka , nemusíš mať starosť z odkladaním bielok. Skús ak sa ti chce pozrieť moju bublaninu , tam mám zobrazený tento postup, ale len keď chceš , nie že by som bola tá čo zjedla všetku múdrosť , ale mne vždy dobre padne dobre mienená rada . Dám tento tvoj koláčik do formy na biskupský chlebík.