Buchta s hrozienkami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 26. septembra 2010
Buchta s hrozienkami (fotorecept)
Foto: evusik

Keď mi môj muž v nedeľu ráno ešte v posteli oznámil, že má chuť na buchtu, neostalo mi nič iné len mu nejakú upiecť. Zobraziť celý popisKeď mi môj muž v nedeľu ráno ešte v posteli oznámil, že má chuť na buchtu, neostalo mi nič iné len mu nejakú upiecť. A tu je výsledok.

6
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

7 ks
160 g
1 bal.
150 g
40 g
1/2 ČL
100 g
štipka




Postup

  1. 1

    Hrozienka si namočíme do vody. Bielka oddelíme a vyšľaháme tuhý sneh....

    Buchta s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    sneh z bielkov preložíme do misky a pokračujeme v mixéri. Vymiešame žĺtka, cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, štipku soli a nastrúhanú kôru s citróna. Nakoniec už len zľahka primiešame múku....

    Buchta s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vyžmýkané hrozienka a sneh z bielkov

    Buchta s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hmotu prelejeme do formy. Toto množstvo je na dvojlitrovú formu. Nech vás to nemýli, ale ja som dnes robila len z polovičnej dávky. Bežne z celej dávky robím do obdĺžnikovej formy. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170°C asi na 30-40 minút. Záleží od veľkosti formy. Či je buchta upečená vyskúšame klasicky špajdlou.

    Buchta s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení necháme trochu vychladnúť vo forme, potom preklopíme a pocukrujeme. Kto nemá rád hrozienka môže dať posekané orechy, kandizované ovocie, alebo všetko dokopy, takže z toho vznikne niečo ako biskupský chlebíček.

    Buchta s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a ten môj zjedol skoro celú buchtu na raňajky sám a s veľkým hrnkom bielej kávy :-)

    Buchta s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

michsamant
@evusik mas super formu! musim sa po takej pozret na Vianocku co chcem na Vianoce piect, lebo zapletena by sa mi urcite roztrhla a bola by skareda. takto je to jednoduchsie :)
zitar
vyzerá to krásne,@evusik , tak som odbehla do kuchyne a toto napísal môj vnúčik. Takže buchtu mu určite budem musieť upiecť.
evusik
@miska silikónovým formám som dlho nemohla prísť na chuť... túto mám asi pol roka, paradoxne nepatrí medzi tie najdrahšie, ale som s ňou spokojná.... má taký drôtený podstavec, takže sa dobre prenáša a pri pečení drží tvar... a na takéto buchty a vianočky je ideálna :-)
jerica
@evusik tuším seriál pokračuje , už som zapla tlačiereň , musí byť ľahučký koláčik , samé vajíčka pomaly špetka múky. Recept mi prišiel vhod . Silikón mi nevyhovuje , mám tupperware a koláč sa prilepil .Možno som urobila niekde chybu .
jerica
@evusik napadlo ma , že tento receptík môžeš robiť iným postupom .
Počas šľahania bielok postupne pridávať cukor , vanilkový cukor , šľahať do úplného zhustnutia , potom postupne pridávať (vmiešať) do šľahača žĺtka , mäkké máslo , múku (PP tam nejde?)a na koniec hrozienka , nemusíš mať starosť z odkladaním bielok. Skús ak sa ti chce pozrieť moju bublaninu , tam mám zobrazený tento postup, ale len keď chceš , nie že by som bola tá čo zjedla všetku múdrosť , ale mne vždy dobre padne dobre mienená rada . Dám tento tvoj koláčik do formy na biskupský chlebík.
evusik
@jerica silikónovú formu treba na začiatku používania natierať olejom.... mne sa to tiež stalo, že sa mi koláč prilepil a práve v tej drahšej silikónovej forme..... pozerala som tvoj recept na bublaninu a vyzerá to super, určite vyskúšam :-)
elisticka
@evusik aj mne sa páči takáto vianočka jednoduchá:-))))pozriem niekde taku formu a vyskúšam:-)))

evusik
biela kávička, sladká jak.... no strašne, ja by som to nevypila, ale môj je na sladké.... raz za čas si chlapec dopraje :-)
jozka2
Evusik az som sa pozrela kolko mas rokov ked pecies buctu a muz je v posteli no tak toto nie ja som v posteli a moj muz nech robi buchtu na stare kolena to ma byt tak
evusik
@jozka2 nuž evidentne si si to zariadila tak, že za mlada si ty okolo neho skákala a na starobu on skáče okolo teba.... no aby som ti pravdu povedala ja som okolo toho môjho neskákala ani vtedy ani teraz.... u nás je to tak napolovicu - niekedy skáčem ja a niekedy on, niekedy varí muž, niekedy varím ja... v zime väčšinou varí muž, v lete zas ja... nuž skrátka pomáhame si jeden druhému ako vieme a nerobí nám problém pre toho druhého aj niečo spraviť, či ho občas aj obskakovať, asi tak :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia