Buchta s hrozienkami (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Keď mi môj muž v nedeľu ráno ešte v posteli oznámil, že má chuť na buchtu, neostalo mi nič iné len mu nejakú upiecť. A tu je výsledok.
6 porcií |
20 minút príprava |
35 minút na 170 °C |
Postup
- Hrozienka si namočíme do vody. Bielka oddelíme a vyšľaháme tuhý sneh....
- sneh z bielkov preložíme do misky a pokračujeme v mixéri. Vymiešame žĺtka, cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, štipku soli a nastrúhanú kôru s citróna. Nakoniec už len zľahka primiešame múku....
- vyžmýkané hrozienka a sneh z bielkov
- Hmotu prelejeme do formy. Toto množstvo je na dvojlitrovú formu. Nech vás to nemýli, ale ja som dnes robila len z polovičnej dávky. Bežne z celej dávky robím do obdĺžnikovej formy. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170°C asi na 30-40 minút. Záleží od veľkosti formy. Či je buchta upečená vyskúšame klasicky špajdlou.
- Po upečení necháme trochu vychladnúť vo forme, potom preklopíme a pocukrujeme. Kto nemá rád hrozienka môže dať posekané orechy, kandizované ovocie, alebo všetko dokopy, takže z toho vznikne niečo ako biskupský chlebíček.
- No a ten môj zjedol skoro celú buchtu na raňajky sám a s veľkým hrnkom bielej kávy :-)