Bryndzový posúch celozrnný špaldový
Autor receptu: staja
Tento posúch pozná na Slovensku asi veľa ľudí. Je chutný čerstvý teplý, studený a výborný je prihriaty nasucho na pod pokrievkou na panvici, keď sa do chrumkava zapečie spodná časť.
Pred nejakým časom som ho začala piecť s celozrnnou špaldovou múkou - ponúkam recept, lebo takýto som tu nenašla.
Postup
- Preosejeme múky, pridáme soľ, olej, nakysnutý kvások a mlieko podľa potreby, aby nám vzniklo vláčne cesto - skôr redšie. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste - ja ho zatváram do mierne vyhriatej rúry - cca 1-1,5 hod. vykysnúť.
Dávam zvyčajne pomer múk 2:1, neskúšala som pridať viac celozrnnej, aby upečené cesto zostalo vzdušné a ľahké.
- Medzitým si pripravíme bryndzovú plnku: vidličkou rozmiešame bryndzu so smotanou, pridáme rozšľahané vajíčko a posekaný kôpor - kto má rád. Dávam vždy toľko bryndze, koľko je múky, aby bol posúch chutný.
Fajnšmekeri si môžu na tuku do zlatista opražiť 2 - 3 cibule.
- Vykysnuté cesto naolejovanými rukami roztiahnem po celom vymastenom plechu a pri krajoch ho troška dvihnem, aby nemohla plnka pri pečení stekať. Na cesto zľahka po celom obvode rozotriem plnku, posypem opraženou cibuľkou - my sme mali dnes len kôpor, ktorého mám veľa v mrazničke, nechám 10-15 min. podkysnúť. Potom zapnem rúru na 180°C - kým sa vyhreje, cesto ešte trochu kysne a pečiem 20 minút, kým nie sú okraje dozlatova.
Pridávam ešte detail hotového, napriek tomu, že v ceste je 1/3 celozrnnej múky a žiadne vajce, cesto je s okami a vzdušné.