Bryndzové pirohy ako od starej mamy fotorecept

hannah27 - bez fotkyhannah27, 8. apríla 2014
Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept)
Foto: hannah27

Myslím že každí z nás má rád bryndzové pirohy , ale odrádza nás čas strávený prípravou. Tieto ma učila moja starká, recept som si Zobraziť celý popisMyslím že každí z nás má rád bryndzové pirohy , ale odrádza nás čas strávený prípravou. Tieto ma učila moja starká, recept som si upravila podla seba a môžem povedať že vždy sa mi podaria a čím častejšie ich robím, tým mi to kratšie trvá :D Možno sa Vám bude zdať väčšie množstvo surovín, ale keď už pirohy tak veľa, kľudne môžete robiť z polovičky.

8
porcií
90 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

12 ks
300 g
2 ks
500 g
2 - 3 dcl
250 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky si dáme všetky spolu uvariť.

    Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ sa nám zemiaky varia , nakrájame si slaninku na pečenie, odporúčam oravskú, a dáme s troškou oleja pražiť.

    Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa nám zemiačiky uvaria, všetky ošúpeme. Pripravíme si cesto : do väčšiej misky vysypeme múku , rozbijeme dve celé vajíčka , postrúhame 4 z uvarených zemiakov na drobno , podľa chuti osolíme a vypracujeme cesto, do ktorého si podľa potreby pridávame vodu . Cesto sa nesmie lepiť, musí byť bez hrudiek a dobre sa sním pracovať.

    Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku si pripravíme z ostatných zemiakov , ktoré si rozpučíme na kašu, pridáme k nim bryndzu a ja pridávam aj kôpor , pre chuť, najlepšie mrazení. Všetko poriadne premiešame na kašu.

    Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si rozdelíme približne na 4 diely. Vyvalkáme a nožíkom alebo vyrezávačkou si urobíme štvorčeky, na ktoré lyžicou do stredu ukladáme plnku.

    Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Štvorčeky si ohneme , a vidličkou po okrajoch popritlačujeme, aj viac krát nech nám pri varení plnka nevytečie.

    Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do veľké hlbokého hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme , keď vrie pridávame pirohy, ja ich dávam tak 6-8 ks aby sa mi nezlepili a varím pokiaľ nevýdu na povrch, cca 5 min.

    Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené pirohy vykladám na pekáč a prekladám opečenou slanikou a kôprom, a takto to vyzerá :D je to cca 8 porcií, dobrú chuť :D

    Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

luss44
skvelé jedlo, trafila si sa presne do mojej chute. Teda okrem kôpru, ale viem že tam patrí.
tiginko
mňam, tiež som podobné robievala, dlho som nie... skvelá dobrota
mariamka
dala si si zalezat, ukazkove pirohy, naozaj trosku pracne ale ta chut a spokojnost stravnikov urcite odmeni tu namahu, .. paci sa mi to mnozstvo slaninky, 1:1 k zemiakom :))
hubata
Utešené ich máš, ako by ich jedna mater mala. Plnené zemiakové cesto či na sladko alebo na slano je veľká dobrota.
garanco
Výborné jedlo a pre mňa aj milá spomienka na moju mamu!
safran
takto variť v 25? SUPER!, to už hej :-) chválim recept, len olej by som celkom vynechala spod slaninky
valeri
Ale si mi narobila chúťky :-)), Už som ich nevarila hádam aj pol roka. Idem kúpiť bryndzu.
gordonko
kým umriem chcel by som to uvariť ....... chystám sa na to už roky no stále som sa k tomu nedostal
kukulienka71
Ja zvyknem pirohy poliať na masle opraženou cibuľkou,je to vynikajúce!obľúbené jedlo mojej veľkej dcéry,ktoré minule ako 21 ročná na prvýkrát zvládla na jednotku:-) si šikovná,@hannah27 !
eviana
Krásne jedlo, skvelá klasika, chutne navarená :)
mezi
Tak poprve, kazdi a kazdy su 2 rozdielne slova, smajlik to nezachrani. Po druhe, nadrbat do slaniny olej?! , to uz radsej rozpustim lyzicu masti, alebo tolko tu slaninu postrazim, kym sa z nej stopi dost tuku. Po tretie, bryndzove spiske pirohy sa nerobia zo zemiakoveho ale cestovinoveho cesta! Nakoniec, zemiaky varene v supke na plnku? Ved budu mat pachut po hline, bryndza ju neprerazi. Tomu to ja vravimzbabrana praca. To uz by som radsej zjedol mrazene zo sacku. 1:1. Asi tak

D
svedka
ze 1:1-to mate nejaky suboj? @mezi neviem,kto stoji o takyto styl poucovania,strc si to za klobuk. Recept sa mi paci :)
garanco
@mezi , kto tu hovoril o spišských (tiež dve rozdielne slová spiske a spišské!) pirohoch? Myslím si, že keď nemáš čo pochváliť, tak nehaň jedlo zbytočnosťami a var si mrazené jedlá a nemusíš chodiť na Varechu.
evanaaa
Pirohy ako maľované, hneď by som si z nich uchmatla! A ten @mezi má obmedzené zmýšľanie - kritizuje pravopis a na svojom si nezakladá a ešte - zemiaky z ktorých sa robí neskôr cesto sa varia len v šupke, aj keď sa dajú aj ináč, ale to už nie je ono, chcela by som vedieť ako by on nám poradil, keď toľko mudruje.
hannah27
ďakujem vam za komenty a rady, safran máš pravdu nabudúce skúsim bez oleja , mezi tebe posielam :D
ildinka
pošli mi transferom,robím a som strááááášne hladná a pirohy milujem ,skočím si zatiaľ kúpiť bryndzu....
pedrobn
kopor mi tam vobec nepasuje,lepšia je čerstva pažitka
weweve
Vyzerá to super,ešte nikdy som ich nerobila ani nejedla. Vyskúšam...
kvetina23
skúsila som pridať osmaženú cibuľku do plnky ako píše oma444, dodá jej super chuť! za predpokladu, že máte cibuľu radi :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia