Bryndzové pagáčiky veselej gazdinky

marienka44 - fotkamarienka44, 4. januára 2013

Recept je z týždenníka Plus 7 dní. Recepty som si v minulosti z neho vytrhávala a odkladala. Teraz ho už nekupujem. Bola som prekvapená, aké sú pagáčiky mäkké a chutné aj na druhý deň.

40-50
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
500 g
250 g
2 ks
200 ml
30 g
1,5 kávová lyžička
50 ml
1 ks na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako na to : Vo vlažnom mlieku necháme kysnúť droždie, ja som pridala aj 1 KL kryšt. cukor. Preosiatu múku zmiešame so soľou, tukom /povolený v mikrovlnke/ a bryndzou. Pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, smotanu a vypracujeme cesto. Ja zvyknem pridať do múky aj trochu PDP a sódu bikarbónu, recept ale toto neuvádza.

  2. 2

    Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5-1,0 cm. Vykrajujeme menšou formičkou pagáčiky a položíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Necháme ich ešte asi 15 minút kysnúť, potom potrieme žĺtkom. Ja som použila celé vajíčko, lebo následne som piekla slané tyčinky z lístkového cesta a tam som vajíčko upotrebila.

  3. 3

    Pečieme v predohriatej rúre asi 15 minút pri 180 stupňov. Po upečení pomocou lopatky pagáčiky premiestnime na mriežku a necháme vychladnúť. Pečú sa bez posypu, ale ja som na vrch dala sezam. Nemusi byť.

  4. 4

    Použila som bryndzu zo Zázrivej, ktorú som mala vo fólii uskladnenú v mrazničke. Bolo jej len 190 g a tak som celý recept prepočítala trojčlenkou, úmerou. :-)Najdôležitejšia zložka je bryndza a podľa jej množstva je treba pridať ostatné. Kyslá smotana v pôvodnom recepte nie je označená žiadnymi percentami, ja som mala v chladnicke 400 - gramové balenie tejto krémovej kyslej smotany zn. Pilos.

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
Bryndzové pagáčiky mám rada. Tie tvoje sú teda naozaj vydarené. Pre istotu ukladám do kk.Moja nevesta má rada všetko s bryndzou. Tak jej ich napečiem.
Nebudeš mi veriť, @marienka44 , ale mám také zarobené v chladničke asi tri dni, celkom som na nich zabudla, lebo ešte stále trucujem s mojím dedkom, a kuchyni sa vyhýbam, pokiaľ sa dá. Ale už aj štartujem a idem pozrieť, či sa ešte budú dať použiť. Milujem ich, škoda by ich bolo...len ja ich robím s kypriacim práškom, ale tvoje vyskúšam s droždím, keď nezabudnem, zatiaľ ukladám...:-)
kedze o bryndzi tu sa mi moze iba snivat, taketo pagacinkoviny robievam s drozdiami ale aj s PDP a pouzivam goat cheese ale kombinujem aj s inym syrom.
tvoje vyzeraju chutne.
vydarené a krásne sú :-) Ja tiež robievam bryndzové, ale to mám iný recept :-)....s droždím som ešte neskúšala

Pridaj komentár k receptu: