Bryndzové halušky s pečenou červenou repou

Bjorn Juhnke
šéfkuchár Kempinski hotela Riverpark v Bratislave, 11. novembra 2011
Bryndzové halušky s pečenou červenou repou
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

1 kg, ošúpané uvarené
3 PL
3 ks
100 g
 najlepšie druh Tonda di Chioggia
 nasekaná




Postup

  1. 1

    Horúce zemiaky pretlačíme cez lis a zmiešame so škrobom a žĺtkami. Osolíme a môžeme spracovať do cesta. Pridáme múku podľa potreby, vyvaľkáme cesto na 3 cm hrúbku a ďalej nakrájame na 3 cm dlhé kúsky, ktoré hodíme do vriacej vody.

  2. 2

    Keď halušky vyplávajú na povrch, vyberieme ich a dáme priamo do ľadovej vody, aby sa zastavil proces varenia.

  3. 3

    Umyjeme a nakrájame červenú repu. Speníme 50 g masla. Pridáme dve vetvičky tymianu, aby maslo nabralo jeho chuť. Pridáme červenú repu a pečieme ju na masle. Občas podlievame kuracím vývarom, aby sa repa dusila (len toľko, aby sa zakryla spodná časť panvice). Uvarenú repu posolíme.

  4. 4

    V ďalšej panvici osmažíme na masle halušky a trocha ich posolíme. Pridáme jemne nasekanú petržlenovú vňať.

  5. 5

    Pridáme bryndzu a necháme roztopiť.

  6. 6

    Na tanier naložíme halušky, pridáme repu a servírujeme.

  7. 7

    Náš tip: Vzhľad jedla zlepší repa Tonda di Choggia - je bieločerveno pruhovaná.

Diskusia k receptu

hubata
Určite je @dorisa , ale ja sa to neodvážim komentovať .... na to som veľmi hubatá.
sladkacokolada
určite sú tam aj halušky, stačí si prečítať poslednú vetu: náš tip , vzhľad zlepší repa Tonda. keď halušky vyzerali na ... tak tam dal šéfkuchár pre istotu repu:)
alexdidi
Nuž toto sú tiež halušky zo zemiakov-noky,ale ten názov receptu je veľmi zavádzajúci vzhľadom na už zaužívané bryndzové halušky.A tá kombinácia s repou?Nezvyčajné,ale možno i dobré.....
2010
Kazda krajina ma svoje domace speciality, problem je ako anglictina slusne hovori su tzv. -Acquired taste-.V preklade nikomu zo zahranicia nechutia. Bryndzove halusky su tiez v tej katogorii. Takze tu su zamaskovane ako Slovensko -Talianska fuzia asi tak 5 halusiek pre cudzincov :)
hubata
Ukazovala som to frajerovi čo robí dnes v lese s motorovou pílou či to chce zabaliť do termosky: nasadil si brýle a ..............
jamarlen
páčia sa mi tie bezlepkové halušky, opražené s vňaťou, aj repa v rozmarínovom masielku, len škoda, že nie je uvedené, či je predvarená. takže robíme zajtra, repu pre istotu predvaríme. čakáme bezlepkových dietárov, ktorým je vždy ľúto, keď nemôžu klasiku, a toto budú mať ešte aj ako vysokú gastronómiu:))
konzervatívnych lokálpatriotov názov iste šokoval, ťažšie pracujúcich jedlíkov vyľakala minimálna porcia:) ale výsmech by si tu zaslúžili iné recepty.....
janger
@jamarlen , ved to nie je vysmech...Len pod nazvom bryndzove halusky kazdy ocakava take prave slovenske bryndzove halusky. Aj ja som pozerala najprv na obrazok, ci je to omyl. Hoci toto je iste vyborne! Aj ta cvikla sa mi velmi paci. Myslim, ze cvikla nie je predvarena, v bode 3 sa pise, ze ju treba trosku podlievat, aby sa udusila. Vyskusam to s tym tymianom, som zvedava.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia