Bryndzové halušky experiment 1

2010 - bez fotky2010, 30. apríla 2013
Bryndzové halušky experiment 1
Foto: 2010

Ono sa lahko menia recepty z exotickych krajin ale je uplne tabu menit domace tradicne recepty.Tu ma inspirovala Suzanne Husseini v jej novej knihe Modern Flavours of Arabia kde sa neboji experimentovat s tradicnymi arabskymi receptami napriek tomu ze zije v Emiratoch. Takze co by sa mozno stalo keby nase babky vtedy mali vsetky suroviny ktore boli nedostupne prave v tej sezone.

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na panvicu dame trochu masti a rychlo opecieme na tenke platky nakrajanu oravsku slaninu , vyberieme a odlozime na teple miesto.

  2. 2

    Do panvice vlozime halusky a poopekame zo vsetkych stran pridame za lyzicu na drobno nakrajanej petrzlenovej vnate a premiesame minutu prehrejeme, odlozime na teple miesto. Ked mame grill na stvrtky nakrajene cherry paradajky rychlo ugrilujeme ked nie dame naspat na panvicu s troskou masti 2 - 3 minuty pridame lyzicu posekanych vlasskych orechov .

  3. 3

    Do jarnej bryndze pridame trochu mlieka a vymiesame a prehrejeme v malom hrnci aby sme mali hustejsi dressing. Naaranzujeme na tanieri .

Diskusia k receptu

39 komentárov k receptu
Tak toto sa mi nesmierne paci, perfektne vyvazena chut jedla .... No uz vidim ako si ta podaju slovaci :D mne sa hlavne paci kombinacia orechov tie sa perfektne hodia ku kremovemu koziemu alebo ovciemu syru.
Určite by som si pochutila -krásny a lákavý servis :-) akurát by som pridala kôpor,lebo petržlenová vňať mi tu nepasuje,ale každý podľa svojej chuti.Ani orechy mi nevadia a niekedy vyskúšam podľa Teba.Onedlho bude májová bryndza a už sa teším :-)
taky "Bryndzovy chrumkacik" :) viem si to vsetko spolu predstavit, navrch mozno kopor alebo pazitku, len jedno mi tam oci kole, ten ypsilon na konci :)
zaujímavé, hodné vyskúšať, pri prvom pohľade na úvodné foto sa mi zdalo, že si to naservíroval priamo na "prírodno" na stôl, až druhý pohľad vľavo dole ma vyviedol z omylu==:)))))
halušky si spravil super a tie orechy a paradajky na tom nemôžu nič
pokaziť. Aj to krajšie a farebnejšie vyzerá. Takže sme za to , aby ti pas ostal a s majetkom sa môžeš s nami rozdeliť. Krásny deň prajem.
Tak dakujem za komentare trochu ma prekvapili :-), halusky patria medzi jedla ktore sa v anglictine volaju "acquired taste"(nadobudnutá chuť) patria tam olivy ci pivo alebo tofu.
 en.wikipedia.org/wiki/Acquired_taste...

preto bezne cudzincom az tak nechutia , jedna z poznamok ze je tam moc vela toho "dressing" -bryndza a ze su moc mastne a vyzorovo nie su atraktivne .Preto som "rozlozil" recept na prvky ktore sa daju pridat ci ubrat plus dodal farbu ( dal som kuceravu petrzlenovu vnat lebo ma menej chuti skor len farbu). No a tie orechy to je od talianov tie naozaj idu vyborne k ostrejsim syrom.
PS: to neznamena ze moje oblubene su klasicke s dobrou porciou oprazenej slaninky :-)
@concord konecne spravna odpoved akych som cakal viac, musis to vysvetlit tie pomylene chute milionom pablbov na juh od slovenska lebo ta kombinacia paradajky +feta syr, je zaklad ich salatov v grecku , turecku a arabskych krajinach. Cheers


jasne že bryndza a paradajky k sebe pasujú aj na Slovensku, keď varím halušky tak vždy na večeru nechávam na opekanie na slaninke, u nás to máme všetci radi (varím ako pre regiment), vyskúšam aj takto.
No, nie su to original bryndzaky, ale tie by si sem asi aj tak nechceka dat. Si myslim, ze ziadna zmena nezaskodi, najma pokial je dobra. Uf, ten kamen netrafil ani mna....... :)
Nekomentujem , lebo by som musel nadávať . Takto zohaviť rodinné striebro sa nepatrí,ale keď to niekomu chutí nech si dá.
Super! Ked sa konecne dopracujem k nasej slovenskej bryndzi, tak to vyskusam. Inak - po prvykrat som videla bryndzove halusky, ktore vyzeraju pekne. Ja bryndzaky zboznujem, ale uznavam, ze toto jedlo vyzera dost nevabne a tu sups - ake krasne foto!
@2010 , teda - mas odvahu !:-) Doporucujem docastne nechodit na Slovensko , tu su halusky s bryndzou posvatna vec ...:-)))))))))))))))
Slovakom nevadi , ze kludne si prisposobia jedla z celeho sveta podla "nasej, slovenskej" chuti /vid kopu receptov s nazvom "cina" alebo tzv. slovenske rizoto /- ale na halusky im siahnut nesmie nikto !:-)
Pravdu povediac - halusky s bryndzou si aj ja dam radsej klasicke .S domacou slaninkou a mnou urobenou bryndzou . Ale poznam chute nasich americkych pribuznych /aj pravnucata nasej tetky vedia celkom slusne "hutorec po zemplinsky"/ a tak viem , ze tvojim haluskam by dali prednost pred "nacisto slovenskymi" . Tie tvoje vyzeraju lakavejsie . Ved co si budeme navravat ...:-) :-)
@babidka , nedavno som bol v drahsej nemeckej restauraciii na lavej strane menu jedla v tradicnej uprave a na pravej v modernej odlahcenej uprave.... nie vsetci ked sedia cely den za pocitacom maju potrebu sa krmit tradicnou kalorickou bombou :-)
@2010 , oslintala som klavesnicu a oblizala monitor a stale som hladna...cim to asi bude?...inac, o bryndzi mozem iba tak snivat...:-( ...tvoj receptik je paradny...!
@njdevil
Ahoj.Prečo si bryndzu nespravíš ?
Ja som raz bryndzu robil z nesoleného ovčieho syra.Ale tuším sa dá spraviť aj z kravského.Škoda,že som zabudol ako som ju robil.Bolo to strašne dávno.Sorry.
experimenty sa robia .........
toto je kreácia na "Beccaccia sul crostone" kde namiesto sluky je použitá prepelica a namiesto toskánskeho chleba je použitý panettone