Bryndzové halušky experiment 1

2010 - bez fotky2010, 30. apríla 2013
Bryndzové halušky experiment 1
Foto: 2010

Ono sa lahko menia recepty z exotickych krajin ale je uplne tabu menit domace tradicne recepty.Tu ma inspirovala Suzanne Husseini v jej novej knihe Zobraziť celý popisOno sa lahko menia recepty z exotickych krajin ale je uplne tabu menit domace tradicne recepty.Tu ma inspirovala Suzanne Husseini v jej novej knihe Modern Flavours of Arabia kde sa neboji experimentovat s tradicnymi arabskymi receptami napriek tomu ze zije v Emiratoch. Takze co by sa mozno stalo keby nase babky vtedy mali vsetky suroviny ktore boli nedostupne prave v tej sezone.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na panvicu dame trochu masti a rychlo opecieme na tenke platky nakrajanu oravsku slaninu , vyberieme a odlozime na teple miesto.

  2. 2

    Do panvice vlozime halusky a poopekame zo vsetkych stran pridame za lyzicu na drobno nakrajanej petrzlenovej vnate a premiesame minutu prehrejeme, odlozime na teple miesto. Ked mame grill na stvrtky nakrajene cherry paradajky rychlo ugrilujeme ked nie dame naspat na panvicu s troskou masti 2 - 3 minuty pridame lyzicu posekanych vlasskych orechov .

  3. 3

    Do jarnej bryndze pridame trochu mlieka a vymiesame a prehrejeme v malom hrnci aby sme mali hustejsi dressing. Naaranzujeme na tanieri .

Diskusia k receptu

ethanel
Tak toto sa mi nesmierne paci, perfektne vyvazena chut jedla .... No uz vidim ako si ta podaju slovaci :D mne sa hlavne paci kombinacia orechov tie sa perfektne hodia ku kremovemu koziemu alebo ovciemu syru.
frezia68
Určite by som si pochutila -krásny a lákavý servis :-) akurát by som pridala kôpor,lebo petržlenová vňať mi tu nepasuje,ale každý podľa svojej chuti.Ani orechy mi nevadia a niekedy vyskúšam podľa Teba.Onedlho bude májová bryndza a už sa teším :-)
katka78
Nádhera! Ani omylom by ma nebolo treba núkať, skôr z kuchyne vyháňať, aby sa aj ostatným ušlo..
izabella929
no tak toto je bombové..) halušky s paradajkami a orechami...určite to vyskúšam, len čo budú paradajky na záhrade.-)))
mariamka
taky "Bryndzovy chrumkacik" :) viem si to vsetko spolu predstavit, navrch mozno kopor alebo pazitku, len jedno mi tam oci kole, ten ypsilon na konci :)
ethanel
@2010 kedze som blazon do knih uz je objednana dakujem za info ;) no a ako vidis pas ti asi neodoberu aj slovaci maju radi moderne prevedenie tohto jedla :)
aroooo
zaujímavé, hodné vyskúšať, pri prvom pohľade na úvodné foto sa mi zdalo, že si to naservíroval priamo na "prírodno" na stôl, až druhý pohľad vľavo dole ma vyviedol z omylu==:)))))
daguska
Parada, paci sa mi tvoj pristup k vareniu. Malo kto popusti uzdu fantazie v pripade zachovania tradicie - super.
mesiar50
Tá pestrosť priťahuje oči velmi.Tvoje jedlo je hodné slova Excelentné.
gabriele
@2010 ...tlieskam a este raz tlieskam :) ...mam rada kreativitu...aj vo vareni...namiesto odobratia pasu by som Ti udelila Rad zlatej varesky :)
zuzkabluzka
pekne, napadite...@2010 tusim nezijes na Slovensku, tak ako sa dostavas k bryndzi? pytam sa, lebo ja si ju sice vozim a dam zmrazit, ale na viac ako 3 mesiace to nikdy nebolo... :)
pusta
chuťovo vyvážené, krásna prezentácia. nemenila by som nič.
angast
halušky si spravil super a tie orechy a paradajky na tom nemôžu nič
pokaziť. Aj to krajšie a farebnejšie vyzerá. Takže sme za to , aby ti pas ostal a s majetkom sa môžeš s nami rozdeliť. Krásny deň prajem.
2010
Tak dakujem za komentare trochu ma prekvapili :-), halusky patria medzi jedla ktore sa v anglictine volaju "acquired taste"(nadobudnutá chuť) patria tam olivy ci pivo alebo tofu.
 en.wikipedia.org/wiki/Acquired_taste...

preto bezne cudzincom az tak nechutia , jedna z poznamok ze je tam moc vela toho "dressing" -bryndza a ze su moc mastne a vyzorovo nie su atraktivne .Preto som "rozlozil" recept na prvky ktore sa daju pridat ci ubrat plus dodal farbu ( dal som kuceravu petrzlenovu vnat lebo ma menej chuti skor len farbu). No a tie orechy to je od talianov tie naozaj idu vyborne k ostrejsim syrom.
PS: to neznamena ze moje oblubene su klasicke s dobrou porciou oprazenej slaninky :-)
medovnicek
pre mňa netradičné, ale to neznamená, že to nemôže byť chutné, veľmi zaujímavá kombinácia chutí
frezia68
@concord :ani by si neveril,ale bryndza a paradajky pasujú.....bežne ku šmirkasu konzumujem aj s redkvičkou :-)
2010
@concord konecne spravna odpoved akych som cakal viac, musis to vysvetlit tie pomylene chute milionom pablbov na juh od slovenska lebo ta kombinacia paradajky +feta syr, je zaklad ich salatov v grecku , turecku a arabskych krajinach. Cheers


manya
jasne že bryndza a paradajky k sebe pasujú aj na Slovensku, keď varím halušky tak vždy na večeru nechávam na opekanie na slaninke, u nás to máme všetci radi (varím ako pre regiment), vyskúšam aj takto.
dogagador
No, nie su to original bryndzaky, ale tie by si sem asi aj tak nechceka dat. Si myslim, ze ziadna zmena nezaskodi, najma pokial je dobra. Uf, ten kamen netrafil ani mna....... :)
boxik
Nekomentujem , lebo by som musel nadávať . Takto zohaviť rodinné striebro sa nepatrí,ale keď to niekomu chutí nech si dá.
zenfira
Super! Ked sa konecne dopracujem k nasej slovenskej bryndzi, tak to vyskusam. Inak - po prvykrat som videla bryndzove halusky, ktore vyzeraju pekne. Ja bryndzaky zboznujem, ale uznavam, ze toto jedlo vyzera dost nevabne a tu sups - ake krasne foto!
babidka
@2010 , teda - mas odvahu !:-) Doporucujem docastne nechodit na Slovensko , tu su halusky s bryndzou posvatna vec ...:-)))))))))))))))
Slovakom nevadi , ze kludne si prisposobia jedla z celeho sveta podla "nasej, slovenskej" chuti /vid kopu receptov s nazvom "cina" alebo tzv. slovenske rizoto /- ale na halusky im siahnut nesmie nikto !:-)
Pravdu povediac - halusky s bryndzou si aj ja dam radsej klasicke .S domacou slaninkou a mnou urobenou bryndzou . Ale poznam chute nasich americkych pribuznych /aj pravnucata nasej tetky vedia celkom slusne "hutorec po zemplinsky"/ a tak viem , ze tvojim haluskam by dali prednost pred "nacisto slovenskymi" . Tie tvoje vyzeraju lakavejsie . Ved co si budeme navravat ...:-) :-)
pusta
@babidka , pravdu máš. Slovákom nikto na svete nesmie siahnuť na ich posvätné bryndzové halušky :-)
kimlo
Hlavne že do posvätných slovenských halušiek sa strúhajú zemiaky z Ameriky... :-)
2010
@babidka , nedavno som bol v drahsej nemeckej restauraciii na lavej strane menu jedla v tradicnej uprave a na pravej v modernej odlahcenej uprave.... nie vsetci ked sedia cely den za pocitacom maju potrebu sa krmit tradicnou kalorickou bombou :-)
ivanko46
mariamka, ktorý ypsilon na konci ti kole oči? / na tanieri ? /
njdevil
@2010 , oslintala som klavesnicu a oblizala monitor a stale som hladna...cim to asi bude?...inac, o bryndzi mozem iba tak snivat...:-( ...tvoj receptik je paradny...!
mesiar50
@njdevil
Ahoj.Prečo si bryndzu nespravíš ?
Ja som raz bryndzu robil z nesoleného ovčieho syra.Ale tuším sa dá spraviť aj z kravského.Škoda,že som zabudol ako som ju robil.Bolo to strašne dávno.Sorry.
eraserhead
experimenty sa robia .........
toto je kreácia na "Beccaccia sul crostone" kde namiesto sluky je použitá prepelica a namiesto toskánskeho chleba je použitý panettone


2010
@eraserhead to je parada :-), som na cestach pred par dnami som mall
"podobny" experiment kde foie gras bola na toastovanej brioske s chilli dzemom ...
betka43
Kimlo,presne tak ako pravá Tatranská bryndza,vyrobená v Polsku
2010
@ethanel znevazil som este dalsie "narodne jedlo" ... francuzske zemiaky , baklazan aj jarna cibulka ,nove zemiaky atd. no sodoma gomora :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia