Bryndzové guľky s cviklovým šalátom

Daniela Jandurová
lektorka Školy mini varenia DaTip Banská Bystrica a členka Gourmet klubu, 23. júna 2014
Bryndzové guľky s cviklovým šalátom
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
120 g
50 g
4 ks
 na vyprážanie
Šalát:
1 ks malá
3 ks veľké
1/2 ks stredne veľkého
300 ml (pohár)
4 ks stredne veľké
50 ml




Postup

  1. 1

    Z bielkov a trochy soli vyšľaháme tuhý sneh, potom pridáme nahrubo nastrúhaný syr, bryndzu, strúhanku, štipku červenej papriky, okoreníme podľa chuti a premiešame.

  2. 2

    Z cesta vytvoríme dlhý valček s priemerom asi tri centimetre a pokrájame ho na menšie dieliky, ktoré sformujeme do tvaru gule. Potom ich obalíme v strúhanke, vložíme do väčšieho množstva rozohriateho oleja a vypražíme zo všetkých strán. Gule podávame s cviklovým šalátom.

  3. 3

    Šalát: Na oleji speníme cibuľu, pridáme nastrúhaný zeler, podusíme 2–3 minúty. Cviklu uvaríme (asi 1,5 hod.), necháme vychladnúť, očistíme, nakrájame na malé kocky, pridáme mrkvu, hrášok, kyslé uhorky, soľ, korenie, olivový olej a vychladnutý zeler. Necháme postáť v chladničke. Podávame k vychladenému svetlému pivu.

Diskusia k receptu

safran
"Podávame k vychladenému svetlému pivu" :-)))
evanaaa
Tých 50 g strúhanky ide do zmesi alebo aj na obaľovanie? Potom je to asi málo, zdá sa.
@chutimi , tvrdý syr aký sa tebe páči ( eidam, ementál, čedar....).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia